Reklama

Reklama

Případ Modrý

(TV film)
  • angličtina The Modrý Case (festivalový název)

Obsahy(1)

Bohumil Modrý, nejlepší hokejový brankář světa, který se výraznou měrou podílel na prvních mezinárodních úspěších československého hokeje po 2. světové válce. V roce 1948 dostal nabídku jít chytat do NHL. Jeho hvězdnou sportovní kariéru i šťastný rodinný život zničil v roce 1950 vykonstruovaný politický proces. Spolu s dalšími reprezentačními hokejovými hráči byl obžalován za špionáž a velezradu a odsouzen na 15 let těžkého žaláře a nucené práce v uranových dolech. Na následky věznění a ozáření v roce 1963 předčasně zemřel ve věku 46 let. V dokumentu Romana Vávry Modrého dcera Blanka vypráví příběh svého otce. Od jeho sportovních začátků a světových úspěchů po dramatické životní momenty, které poznamenaly celou rodinu. Odkrývá skutečnosti, které vedly k zatčení všemi obdivovaného Bóži, jak Modrého přátelé oslovovali. Ve velmi osobní zpovědi o mnoha letech bezpráví, kdy musela s matkou i sestrou bojovat o Modrého rehabilitaci, odhaluje tragické souvislosti, které vedly k procesu Modrý a spol., jenž se stal exemplárním případem mocenské represe komunistického režimu pro výstrahu nejen vrcholovým sportovcům, ale i všem ostatním, kteří by chtěli opustit republiku. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Marze 

všechny recenze uživatele

Vzpominkove vypraveni s mnoha fakty je vyrovnanw a vety jsou usporne coz postupne zvysuje siou dokumentu. I Modreho dceru Blanku zradi hlas. Nasleduji nasledky z ozareni z prace v uranovem Jachymove, tridenni stani pod okapem. Silu ma soudrznost rodiny. Paradoxem je, ze pri persekucich u nas jen sivetstu treneri vizili na hokejova utkani do sve loze, protoze je ucil hokej. V Rusku se hralo misto puku s mickem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po boľševikoch ostali len mŕtvi, trpiaci a ich vlastné zvratky plné alkoholu, pretože ten obludný režim nedokázal nič, len chlastať a počúvať príkazy z Moskvy. Najradšej od Stalina, kým to prasa ešte žilo. Do jeho smrti v roku 1953 to bolo peklo. A že potom ľudí, ako Modrý potom v roku 1968 rehabilitovali, to im bolo asi tak platné ako Johanke z Arku, ktorú tiež 25 rokov po upálení zbavili viny... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Holé drama, kterému nebyl s to zabránit. Zlomový, zlovolný dým ze šatny, za mantinely. Nebohý, bez masky. Noblesní pilíř. Intelektu bohatýr, charakteru šlechtic. V kleci lekcí holí, modřin ledových dob. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Silný příběh postavený jenom na vyprávění dcery, Dokument není o filmařině, jen o emocích. A to se povedlo, chtělo se mi plakat. ()

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Všem co hlásají, jak za komunistů bylo lépe, bych přál prožít jen část toho, co musel prožít Bóža a jeho rodina. ()

Nečák 

všechny recenze uživatele

Jsem strašně rád za podobné dokumenty. Mnohem raději jsem ale za dobu, ve které žiji, protože můžu svým dětem říkat, co za svině ty rudé špíny byly... ()

A.MacGyver 

všechny recenze uživatele

"Krásný" mrazivý dokument. Člověk si až říká, jak toto bylo možné. Jak to někdo mohl dopustit. Nechápu, jak může stále někdo ty komouše volit nebo na ně vzpomínat. Asi byl (je) jeden z nich.  Pouštět povinně podobné dokumenty ve školách 5x týdně!!! ()

RUJA 

všechny recenze uživatele

Tragický příběh o cílené devastaci jednoho mimořádně nadaného člověka. Nad tou nespravedlností a zvůlí je člověku až do breku. Rozhodně to není žádná jednohubka, ale pečlivě a citlivě zpracovaný dokument, který ve vás zanechá tíživý pocit na dlouhou dobu. ()

Cacorka_eliz 

všechny recenze uživatele

Slušný polohraný dokument, který by měl mít větší prezentaci. V ČT se podobných filmů vytvoří za rok celkem dost, ale všechna tato díla mají velmi malou publicitu. ()

Reklama

Reklama