Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (412)

InJo 

všechny recenze uživatele

Obě Daltonovy bondovky (i on sám) jsou nezaslouženě podceňované. Zatímco Dech života je poctivá studenoválečnická špiónská jízda, Povolení zabíjet je drsný revenge movie (v rámci bondovek do té doby nevyužitý subžánr), který se může pochlubit solidní nadílkou záporáků (charismatický Robert Davi s mladičkým Beniciem Del Torem samozřejmě vládnou), spoustou na bondovky nezvykle brutálních úmrtí a mým oblíbeným "cisternovým" finále (takovýto typ velké akční scény mě i dnes baví o dost víc než novodobé sterilní a snadno zaměnitelné digi-bordely). 80 % ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Dalton bol najlepší Bond, minimálne ak zoberieme do úvahy kvalitu jeho filmov - natočil iba dve bondovky, ale zato imho jedne z tých úplne najlepších. Skvelá dynamická akcia, výborný prepracovaný príbeh, kvalitní záporáci a bondgirls, akurátna dávka násilia, grandiózne výbuchy a hlavne úžasný, úžasný, úžasný Bond. Skvelý súlad zmyslu pre humor, elegancie a akčnosti. Na Daltonovi sa mi páči jedná vec - vec, ktorá ide presne v kontraste s Mooreom v posledných dieloch (keď sa stál paródiou sám na seba) - Dalton nerieši všetko s úsmevom, vie sa správne nasrať, vidieť vážnosť situácie a že jeho Bond je človek a nie Boh - len taký poloboh ;). ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejkontroverznější bondovka od dob V tajné službě Jejího veličenstva a do dob Quantum of Solace přináší mnohé z toho, čím ohromily (nebo znechutily, záleží na vkusu) nové bondovky s Daniel Craigem - downgraduje Bonda z gantlemanského supermana na impulzivního bouchače s vlastní hlavou a snaží se stát nohama na zemi v zápletce i akci. Jenže scénář se příliš soustředí na nezajímavé a zmateně podané vztahy mezi záporáky a dramatičnost děje není dostatečně silná na to, aby vynahradila vzhledem ke zvyklostem série utlumený humor. Tedy není divu, že diváci tento pokus o poněkud jinou bondovku odmítli jako příliš tuctový prefibrikát a poučení producenti o pár let později úspěšně vypustili na scénu hyper-akčního a hyper-nadsazeného Bonda Pierce Brosnana. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

JB 16: Bondovky se vždycky snažily držet krok s dobou a proto tentokrát producenti zvolili příběh, který se měl slunit vedle ostatních "odplatovek" . Možná chtěli Bonda posunout někam dál. Vychýlit ho ze zaběhnuté cesty. Bohužel musím konstatovat, že tento protřepaný filmový koktejl nefunguje. Skvělý Timothy Dalton se může snažit jak chce, ale "béčkovost" filmu prosakuje v každém záběru. Nemůžu si pomoc, ale spousta scén na mě působí laciným dojmem a nebýt několika bondovských songů, tak by si člověk myslel, že se dívá na stý pokračování Přání smrti a ne na svého oblíbeného hrdinu ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Daltona mám rád, ale jako Bond mi nesedl. Tohle byl vůbec jeden z těch slabších Bondů. Já osobně Bonda dělím (filmy) na tři období. První filmy byly prdka a sami tvůrci to tak asi brali, pak nastalo období, kdy se Bond hledal a filmy kolísají mezi parodií a pořádnou akcí. Nakonec a to jsou poslední filmy je Bond hlavně o akci a ten humor je tam jako třešnička na dortu. Poslední Bondové dokonce dostávají od zlounů na prdel a ač vítězové, pajdají z bojiště! To by v dílech s Connerym určitě nebylo a ani by to nikoho nenapadlo dát do scénáře... Povolení zabíjet u mne reprezentuje tu prostřední část Bondů a neřadím tento díl k těm povedenějším. I když pravda - závěrečná kamionová honička byla slušná. Za mne to jsou tři vybuchující zubní pasty. * * * ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Film měl také původně nést titul “Licence Revoked”. Použitý titulní název je první, který nepochází od Iana Fleminga. (WolfR)
  • Timothy Dalton měl pokračovat bondovkou Property Of Lady, ale špatné reakce na Povolení zabíjet vedly k řadě spekulací (i k ukončení série) a vznikla tak nejdelší (šestiletá) pauza mezi bondovkami, během které Dalton od Bonda odešel. (Sonnery)

Reklama

Reklama