Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Nic neříkající výsek ze života smažky, která nikdy nesebrala sílu k tomu, aby se svým bídným žitím cokoliv udělala. Problém je, že ta smažka je Sid Vicius - muzikant, který vlastně neuměl hrát, ale to mu nijak nezabránilo v tom, aby se stal ikonou punkové generace. Na biografii je film málo obsáhlý (a že by bylo o čem vyprávět), na romantiku má zase dost chabý příběh - dvě ztracené existence se protloukají životem a když spolu nefetují, tak na sebe řvou. A na hudební film je tam zase až moc málo hudby - o Sex Pistols to není ani omylem, ty jedou tak říkajíc na druhé koleji. Coxův film stojí na jediném - na excelentním výkonu Garyho Oldmana. To ostatní je bohužel o poznání horší - v ději se moc není čeho chytnout, příběh nula, spíše jen řada epizodek, styl, v němž jen obtížně orientuje - možná to je ten punk, ale tady to moc nefungovala. Není to vyloženě špatný film. Jen není prostě dobře natočený. Je rozkročený mezi několik nápadů a žánrů, přičemž žádný nedokáže naplnit bezezbytku. ()

Johnny Violent 

všechny recenze uživatele

Když se mě máma zeptala, co bych udělal se spořením, řekl jsem ji, že pojedu do Londýna a ufetuju se herákem. Zatím jenom kouřím trávu, vymejšlim si exkurze, abych měl na cigára, venčím psa a v paneláku škrtám sirkama a sním o tom, že jsem Gary Oldman. Prozatím mám řetěz na krku, rozcuchaný červený vlasy, akné a kapelu, co ve sklepě hraje covery Ramones. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Dvě smažky (se) sjíždějí po sebedestruktivní spirále dolů. Apatický sebedestruktivní Sid oplývající jistým fuckerským X-factorem (skvělá scéna kde zpívá My way) bohužel zůstává celou dobu nečitelný a Nancy, prezentovaná jako vypatlaný hysterický transvestita (a ten typ přítelkyně, kvůli které se kapely rozpadají) je zase na facku. A ani příběh jejich vztahu mě moc nezaujal. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Punkovou muziku jsem měl tak do dvaceti hodně rád, Pistole obzvlášť a Great Rock'n'Roll Swindle z ohraný VHSky jsem považoval za supr biják, hlavně jeho pařížskou pasáž se Sidem. A bavilo mě chodit chlastat a pogovat na punkový koncerty a lákal mě punkovej život. Ale v jádru jsem nebyl žádnej punker, jen pozorovatel. A dneska už mě nějaký výjevy ze života vysmaženejch a vypitejch degenů, jako byli Sid & Nancy, ani nebaví pozorovat. Starej dobrej Morrison byl sice taky smažka, vejpitka a kurevník, ale zároveň i intoš a mystik, svým způsobem. Zatímco tihle dva vylízanci... škoda slov. Ale co naplat, muzika je to pořád skvělá, mladej Oldman parádně špulí držku a drtí svůj anglickej přízvuk, a tenhle film je fakt zatraceně dobře natočenej. Škoda jen, že se neobjevila fatální postava Sidovy matky, ale to asi proto, že se to jmenuje jen 'Sid and Nancy', že jo. ()

Auteuil 

všechny recenze uživatele

Mladík Sid, kterého hraje "stařík" Gary Oldman a který pořádně neuměl zpívat ani hrát na basu, je frontmanem Sex Pistols a všechno se kolem něj točí. Stejně jako kolem jeho milenky. Ostatní jako by nebyli. Bavilo mě to tak moc, až jsem to po půlce vypnul. Mnohem lepší film o Sex Pistols je Filth and Fury. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Gary Oldman přiznal, že se mu scénář vůbec nezamlouval a roli Sida vzal pouze kvůli honoráři, který tenkrát činil 30 000 britských liber. (agass)
  • O roli Sida Viciouse se ucházeli i jiní herci, ale režisér dal přednost Oldmanovi, protože ten byl rodákem ze stejné londýnské čtvrti jako Sid, a proto působil autentičtěji. (raininface)
  • Místo trička se srpem a kladivem, které se objevuje ve filmu, nosil skutečný Sid podobné, ale se svastikou. (Marten77)

Reklama

Reklama