Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Noviik 

všechny recenze uživatele

Třetí pokus, třetí komentář, třetí zklamání. Sex Pistols jsou u tohohle filmu jen vedlejší. Bohužel, ta část, která se týkala této legendy byla nejlepší. Zbytek je jen o trosce a to ještě nudně pojaté. Gary Oldman je zajímavý, ale to nestačí. Scénárista odvedl fušeřinu. Chloe Webb je otravná a nemůže za to jen její role, ale hlavně její výkon. Škoda, škoda, nuda... ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Film o nejznámějším punkerovi, baskytarista Sid Vicious z kapely Sex Pistols a jeho protivná děva Nancy Spungen. Gary Oldman v podání Sida Viciouse je vynikající a Chloe Webb jako Nancy taky neni špatná. Zase udělaná historie jinak než jak to bylo v realitě, například jak Sid a Nancy jdou společně z parníku po rozehnání policií koncertu Sex Pistols, nebo Sid místo toho že měl hrát na parníku s Pistolema, válí se někde uvnitř lodi s Nancy. Taky by mě zajímalo jestli opravdu Sid zapálil v hotelu Chelsea pokoj. No a ten herec Andrew Schofield co hrál Johnnyho Rottena, byl fakt hroznej, to byl ale dementní ksicht :D A trapně přehrával Johnnyho, Perry Benson co hrál bubeníka Paula Cooka byl taky děs, Paul Cook opravdu nebyl vyžranej čuník co pojídá banány :D A herečka Chloe Webb se málo podobala Nancy Spungenové. Český dabing byl vtipnej, Jiří Langmajer jako Sid a Veronika Žilková jako Nancy, no ten její ukňouranej hlas byl ale protivnej, jinak mám radši samozřejmě originál jako u všech filmů, angličtinu mám rád. Opravdu nejlepší na tomhle filmu je samotnej Gary Oldman, hlavně za něj je těch pět hvězdiček a taky že jsem velkej fanoušek Sex Pistols. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Alex Cox, režisér podivnosti Repo man hned dva roky poté natočil životopisný snímek z hudebního prostředí. Nejsem žádným velkým fanouškem Sex pistols, film mě přesto uchvátil. Pro Garyho Oldmena to byla první hlavní role a vůbec bych se nebál říct, že i jedna z nejpovedenějších, jakou kdy vytvořil. To samé platí i o Chloe Webb. Spolu ztvárnili neskutečně věrný a šílený pár a jejich propad na absolutní dno všeho je děsivě mrazivý. Marně bych zde hledal nějakou pozitivu, tohle je fakt hlavně bordel, špína, chlast, drogy, z nichž hlavně herák je nejdůležitější součástí životní rebélie Sida a Nancy. A hlavně taky PUNK!!! ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dvě smažky (se) sjíždějí po sebedestruktivní spirále dolů. Apatický sebedestruktivní Sid oplývající jistým fuckerským X-factorem (skvělá scéna kde zpívá My way) bohužel zůstává celou dobu nečitelný a Nancy, prezentovaná jako vypatlaný hysterický transvestita (a ten typ přítelkyně, kvůli které se kapely rozpadají) je zase na facku. A ani příběh jejich vztahu mě moc nezaujal. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujímavý životopisný snímok mapujúci punkovú éru prostredníctvom Sida Viciousa, basgytaristu dnes už legendárnych Sex Pistols. Musím povedať, že hoci punk nikdy nebol tak úplne mojou "šálkou kávy", film ako taký mi pripadal pomerne zaujímavý. Teda aspoň do určitého okamihu, presnejšie zhruba do polovice - po rozpad kapely. Páčilo sa mi to najmä kvôli samotným Sex Pistols, ich hudbe, koncertným záberom atď... No skrátka absolútne najväčšou prednosťou tohto filmu je pre mňa jednoznačne zachytenie dobovej atmosféry a celkovej nálady, aká v tom čase u britskej mládeže panovala. Keď sa film prehupol do druhej polovice, tak už to bohviečo nebolo a po chvíľke sa mi to aj dosť zunovalo, kvôli čomu som to ani nezvládol dopozerať na jeden šup, bol som totižto znudený. Prišlo mi to príliš monotónne, stále sa nesúce na jednej a tej istej vlnovej dĺžke, ktorá ma po pravde ani nejak extra nezaujímala - zhruba hodinu vkuse pozorovať dve drogovo závislé trosky a ich "zmysluplné" dialógy, tak to naozaj nie, to už neospravedlní ani ten punk... Keď už, tak snímkov zaoberajúcich sa drogovou tematikou by sa našlo hneď niekoľko a to omnoho kvalitnejších. Preto Sida a Nancy vnímam viacmenej iba v tej životopisnej rovine, ktorá však mohla (a mala!) byť poňatá radšej trochu inak - aj keď chápem, že vzťah Sida a Nancy bol asi v čase vzniku skutočne horúcou a často diskutovanou témou vhodnou na sfilmovanie (inak mladý Gary Oldman svojim výkonom vcelku aj zaujal, lenže Chloe Webb bola podľa mňa fakt príšerná - a jej český dabing bol ešte dvakrát tak neznesiteľný a to už je čo povedať!). Občasná snaha o spestrenie nejakými tými umeleckými scénkami (Sidov "vražedný" sólo koncert niekde uprostred filmu atď.) mi bola síce sympatická, avšak že by boli nejak prehnane kvalitné, to sa taktiež povedať nedá. Takže ak by som mal tento môj chaotický komentár (keď punk, tak punk!) nejak zhrnúť, vizuálna stránka filmu ďaleko predčila tú obsahovú, čo je podľa mňa vcelku škoda. Keby bol scenár trošku prepracovanejší, snímok by totižto mohol u publika rezonovať kľudne aj dodnes. Takto to asi zaujme viacmenej len tých, ktorí na Sex Pistols vyrastali a majú s danou kapelou už nejaké tie roky odžité. To však môj prípad nie je ani zďaleka, takže za mňa len taký (slabší) priemer. A aj to len kvôli tomu, že film ako celok je punk asi vo všetkých možných (aj nemožných) ohľadoch. 3/5 ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Dve piesne mal zmluvne zaistiť Joe Strummer, ale jeho nadšenie nakoniec spôsobilo, že pridal ešte ďalšiu skladbu bez nároku na honorár. Ďalší hudobný materiál pochádzal od skupiny The Pogues. (classic)
  • Gary Oldman (Sid Vicious) musel kvôli úlohe podstúpiť drsnú diétu zloženú zo sušených rýb a melónov, čo ale prehnal, kvôli tomu musel byť hospitalizovaný kvôli podvýžive. (classic)

Reklama

Reklama