Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studentka práv Jiřina (N. Gollová) přijede na prázdniny do rodinné vily své babičky paní Bártlové (R. Nasková). Svezou ji autem kamarádi Vašek a Karel (R. A. Strejka a A. Novotný), kteří mají trampskou chatu v nedalekém lese. U babičky Bártlové žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila (S. Májová), kterou zle sužují konzervativní názory staré paní a její přísná výchova. Do vily dochází pravidelně rodinný přítel a lékař MUDr. Kosina (J. Steimar), který léčí babiččiny vesměs smyšlené neduhy. Babička nemá ráda moderní mladé muže, ale svůj názor, když student medicíny Karel svým zákrokem zachrání život nešťastně zraněnému synovi jejího zahradníka. Babička začne chodit na procházky do přírody a konečně nepotřebuje žádné pilulky… Režisér Miroslav Cikán využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové a velmi oblíbené Nataši Gollové, která zastupovala v českém meziválečném filmu typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jedna ze známějších pamětnických veseloher, tentokrát s určitou zvláštní dávkou nostalgie po vlastním mládí, starých časech a s hřejivým poselstvím o tom jak je mladý duch - nebo alespoň pochopení pro ty, kteří jím oplývají - důležitý i ve zralém věku. Bez paní Naskové by to nemohlo fungovat - lepší obsazení pro noblesu vyzařující a respekt budící Dámu uprostřed podzimu života nebylo možné sehnat. Je to sice naivní a předvídatelné, ale výtečně provedené. Jen myšlenka dnešního diváka na to jak daleko jsme se jako společnost posunuli a co jsme cestou zapomněli nebo rovnou odvrhli jako přežité, je poněkud truchlivá... Pojďme to moderně uzavřít tím, že jde o bez zbytečného patosu a laciných emocí fungující "feel-good" film. 80% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Příklady táhnou je především naprostá "ptákovina", dýchá z ní ale takové nadšení a radost ze života, že to rozehřeje i toho největšího zatrpklíka. Fenomén trampingu ovládající tehdy celou společnost coby dnes vymírající odvětví, si prostřednictvím tohoto snímku lze též připomenout. Nataša Gollová je rozkošná mladá dívka a je vidět, že by se byla mohla uplatnit i v rolích civilněji pojatých. Shrnuto a podtrženo- lehká letní komedie pro zlepšení nálady. Příjemná, osvěžující, plná mládí a energie...80% ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prozření jedné autoritativní a staromódní babičky trpící předsudky vůči všemu novému, má v sobě jakýsi odkaz národní soudržnosti. Oslava trampingu jako ryze české záležitosti i Tyršova filosofie pohybu a cvičení. To vše v poklidném, uvolněném herectví, kterému se vyhýbá klasický přehnaný humor, či celkový projev zúčastněných (herecky vyklidněná Nataša je docela vzácnost). I trampující dvojice je daleko věrohodnější, když představují místo gymnazistů vysokoškoláky. Lehká (roztomilá) naivita - patnáctiletá žába zjišťující pravdu o početí - trošku předpověditelný děj, ale i hromada legrace "to je jak to hrají ti dva blázni, jeden se jmenuje ping a druhý pong" krásné exteriéry i študentská mluva "prosím, boule obecná". V počátcích nejtěžších dob českého národa vznikaly filmy, národ stmelující."To že je celý svět, to není svět, ale blázinec" - "No a není dnešní svět jeden velký blázinec?" ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Oslava mládí. Příjemná prázdninová atmosféra uprostřed ospalé posázavské přírody vyzařuje až jakési magické fluidum, zázračný životabudič, v němž se ozdraví duše každého, kdo se umí dívat na svět kolem sebe mladýma, usměvavýma očima. Herci jsou neodolatelní, od sympatické a něžné Nataši Gollové až po vynikající Růženu Naskovou, jejíž proměna z poněkud zatrpklé staré dámy s přísným pohledem a zkostnatělými názory v ženu moderní, přátelskou a laskavou překračuje původní rozpětí nevinného filmového okamžiku a stává se fascinujícím portrétem lidského znovuzrození. Svěží duch mládí, jeho pozitivní a nadšený pohled na život i neutuchající síla upřímného přátelství vtisknutá pevně do rukou protagonistů tohoto úsměvného filmu, funguje navzdory proměnám času jako dlouho hledaný most mezi minulostí a přítomností. Do nejmenších podrobností. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Růžena Nasková v roli staromódní babičky, která se s výdobytky moderní doby, jako je třeba trampování nehodlá smířit. Okolnosti ji však donutí, aby svoje přesvědčení změnila a posléze si uvědomila, že stáří má zůstat tam kde je, avšak mělo by pochopit mládí a jeho pokrokovou dobu. Příjemná a milá veselohra, na kterou se vždycky rád podívám. Stanislav Neumann v roli komorníka je jako vždy groteskně trhlý, žeru ty jeho role kdekoliv :). Trošku mě vadily postsynchrony, které občas zněly jak z nějaké garáže, ale v té době tomu bývalo zvykem. Hodně mě ještě pobavila scéna, kdy mladí jedou na řece na pramici a mají sebou gramofon a poslouchají šlágr "Život je krásný", inu trampové bez gramofonu by nebyli žádní trampové :D. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Filmovanie prebiehalo na zámku Břežany a v Rataji nad Sázavou. (dyfur)
  • Růžena Nasková ve filmu skutečně střílí z kuše, sama tento sport provozovala soukromě doma. (M.B)

Reklama

Reklama