Reklama

Reklama

Mistři

  • USA Champions
TV spot

Obsahy(1)

Pro řadu Čechů je lední hokej sakrálním prostorem, kde si realizují vlastní touhu po dokonalosti, vítězství, obdivu a moci. V takové fanoušky se mění i skupinka hrdinů, obývajících zdevastovanou vesničku kdesi v českém pohraničí. Scházejí se v průběhu mistrovství světa před skomírající televizní obrazovkou v místní hospodě, jejíž zadlužený majitel Karel už nemá odvahu po nich požadovat peníze za útratu. Chodí sem opuštěný invalida Jarda, který nenávidí Romy, poctivec Josef, jehož hlavní starostí je, aby ho za Roma nikdo nepovažoval, neurotický Pražák Pavel, pokoušející se vyhnat ze své víkendové chalupy původního německého majitele, žena hostinského Zdena, po níž pokukuje Jardův dospívající syn a jež miluje světáckého řidiče, jehož autobus zprostředkovává jediné spojení se světem Autoři nabízejí hořce drsnou, černohumornou grotesku o citové prázdnotě a lidské malosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (210)

numi 

všechny recenze uživatele

Obyčejný příběh z jedné obyčejné vesnice, který však také na té vesnici měl zůstat. Nevidím jediný důvod, co by tenhle snímek mohl sdělovat. Maximálně to, že Jan Budař je hvězdou v Huse na provázku oprávněně, a že zatímco Hollywood točí béčkové filmy pro masy, tak čeští filmaři zase pro změnu točí filmy sami pro sebe. (Případně pro své kolegy či odbornou veřejnost...) [červen 2005] ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mistři ! Každý v týhle zkorumpovaný zemi si myslí, že když udělá nějakej podvod, tak je mistr. Netvrdím, že tohle je dost hluboká myšlenka, je to prostě jenom můj názor. Kdo by nechtěl být Radovan Krejčíř na Sejšelech nebo Viktor Kožený na Bahamách. Nic na tom nemění fakt, že v tomto filmu je fantastickým způsobem znázorněna právě čecháčkovská duše se vším všudy. Právě taková vychcaná duše, která se s nikým nesere a hraje jen a pouze na sebe. Každý to tvrdí, a každý to kolem sebe vidí, tak proč bych to netvrdil i já. Jenže tohle je pouze film a ještě to má být komedie, a tyto aspekty to podle mě rozhodně nesplňuje, proto dávám dvě hvězdy jen za to, jak dobře je to všecko na vesnici ztvárněné, jinak je to dost velká nuda, o které se ale v té době dosti mluvilo a taky jsem na ní byl vcelku zvědavý, nicméně zklamaný. Jen to jedno ale ve mně utvrdilo to, že to někdo vidí a dokáže to tak dobře ztvárnit do filmu. To teda čumim. Fandit si musíme sami. Nikdo jinej to za nás neudělá! ()

Reklama

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

Film, který se naštěstí nebojí být jiný a má proto moje sympatie. Tvůrci se pokoušejí o metaforu na Česko a Čechy a přitahují ji za vlasy, abychom si to spíše uvědomili. To se nedá soudit, protože vztah k vlastnímu národu, je něco tak specifického, že se nedá shrnout v jednom filmu, přesto za to mají ode mě tvůrci velké plus, šli proti davu, proti konformitě, a snažili se jít do hloubky. Další z filmů, který dobře funguje jako celek, mám tím na mysli zejména to, že žádná jeho část výrazně nehapruje, a to ani směrem nahoru či dolu. Obvzláště transparentní je scéna, kdy je z hospody vyhozen Cikán a Němec. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Další ambiciozní film, který byl natočen, uveden, ale nebyl dokončen. Po shlédnutí jsem měl stejný dojem, jako po Non Plus Ultras. Viděl jsem film, ve kterém mi nejméně 20 minut děje chybělo. Prostě pod pojmem celovečerní si nepředstavuju něco, co směřuje odnikud nikam a má jen 76 minut. Je to velká škoda, protože všichni herci výteční a hlášky vtipné. No, tak snad jindy. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Český film v posledních letech proplouvá zajímavou, netradiční a originální vlnou. Stejně tak jako Divoké včely, Nuda v Brně či třeba Návrat Idiota jsou Mistři přesným příkladem tohoto filmového trendu. Absurdní životní situace několika hrdinů, podané s vtipným gestem a střízlivým nadhledem, absurdní životní situace, ze kterých v závěru (při správném podání) každého alespoň trošku zamrazí. Možná až příliš nezkreslený materiál života, jenž se však často pohybuje po velmi tenkém ledě - tento typ filmů je festivalově velmi vděčným ukazatelem skrytého národního postoje, ale divácky je prakticky nemožné čekat extrémní úspěchy. Respektive - mě se film líbil (i když jsem čekal trochu víc...), ale kdybych na něj vytáhl třeba svého otce, myslím, že by ho nikdo v kině dalších pěkných pár let nepotkal... ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme zaznie dvakrát pasáž z piesne “Eternal“ od českej legendárnej death metalovej kapely Krabathor. (Stanisko)
  • Natáčelo se na filmový materiál Kodak kamerou Moviecam Compact. (Terva)
  • Mistrovství světa v ledním hokeji se koná každý rok obvykle kolem měsíce května, ve filmu se ale mistrovství odehrává v zimě. (hendrich6)

Související novinky

Český lev je za námi

Český lev je za námi

07.03.2005

Poprvé v historii Českých lvů, získaly hned dva filmy stejný počet sošek. Nejúspěšnějšími snímky minulého roku jsou tedy HOREM PÁDEM a KRÁL ZLODĚJŮ. Hřebejkovo Horem pádem ale přesto zazářilo v… (více)

Reklama

Reklama