Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 622)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

DUDE! Pravý filmový fanoušek nejde za mainstreamem. Hledá ve světě filmu klenoty. Filmy s přesahem, které mají co říct i po letech. Osobně doufám, že nikdy nebudu zatvrzelý odpůrce jakéhokoliv blockbusteru a občas přecijen dokážu vypnout mozek a užít si i to. Zároveň si však chci užívat filmy jako Big Lebowski. Stále jsem zatím do této fáze nedospěl, nicméně kvalitní dílko ještě poznám a tato bláznivá jím bezpochyby je. Nenuceně a líně, ale je :) PS : Nečekal bych, že Dude bude ten rozumnější, ale když vidím vyšinutého Johna Googmana, který je zkrátka a jednoudše boží, už se nedivim ničemu. A přitom chtěl jenom ten zasranej koberec :P 80% ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Čekal jsem až ve mně film trochu dozraje a ačkoliv jsem původně chtěl zůstat na těch 80% jdu přece jenom o něco výše. Ta out-of-dude's-mind happy melodie už mi zůstane v hlavě zaražená nadobro (konečně jsem pobral ten odkaz z HIMYM) a Dude... Dude je prostě Dude. Naprostej pohodář, Jeff Bridges je v téhle roli opravdu senzační. Shut the fuck up Donny! John Goodman jak jsem ho ještě nikdy neviděl, spousta skvělých vedlejších postav, zvláštní wtf atmosféra.. jinými slovy další důkaz toho, že Coenové možná nemusí sednout všem, já si je ale zvládám užívat na maximum. ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

BIG LEBOWSKI se vlastně ohodnotil a ocenil sám se vší kritikou. Všechno do filmu pasuje a sebemenší maličkost je perfektní. Režie zraje jak víno (čím je film starší, tím lepší) a herectví Bridgese a Goodmana je "FUCK" vynikající a dialogy se blíží k Tarantinovi. V jednoduchosti je krása. Coenovci v nejlepší formě. *** Ps: vemte si, že ležíte spokojeně ve vaně najednou uvidíte chlápky co s baseballovou pálkou rozbíjí ve vašem bytě na co přijdou, potom si vezmu cestu rovnou k vám v né zrovna dobrém úmyslu, (kdy jeden z nich má kunu na vodítku), asi polovina lidí by začala křičet, panikařit a začnou nás napadat růžné otázky: Co se děje? Co chce v mém bytě? Chce mě zabít? Je toho opravdu hodně, ale BIG LEBOWSKI řekne chlápkům: "hezká kuna". Po téhle scéně jsem se válel smíchy po podlaze. Kultovka (poprávu). "Bílého medvěda prosím". ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

" Daleko na západě žil chlapík, vo kterým vám chci vyprávět. Chlapík jménem Jeff Lebowski. Teda, s tím ho milující rodiče vypustili do života. Ale jemu se to jméno moc nezdálo. Lebowski si nechal říkat " Dude " . . . Tam odkud jsem, by si nikdo tak říkat nenechal, může to totiž znamenat i vůl... Dude dělal spoustu věcí, který podle mě neměli smysl. Například to, kde žil. Na druhou stranu mi ta díra díky němu připadala zajímavá - městu Los Angeles někdy říkají "Město andělů", mě to teda tak nepřišlo . . . Jo, žije tam pár dobrejch lidí... Jistě, neviděl jsem Londýn, nebyl jsem ve Francii, ani jsem neviděl Tádž Mahal při měsíčku, ale něco vám povim. Viděl jsem Los Angeles a chystám se vybalit, co jsem tam zažil... No něco takhle vodvázanýho nikde jinde k vidění není... a navíc v angličtině . . . Takže můžu umřít s úsměvem na tváři a bez pocitu křivdy, že na mně Pán hodil bobek . . . " Výborný scénář a ještě lepší Jeff Bridges. Hluboká temnota zahalila Dudea . . . Temnější než černá buvolí prdel v prérijní noci bez hvězd. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Perfektní pecka, která se zpočátku tváří úplně nevině a z přibývajícími minutami se mění ve složitý příběh se spoustou zvratů. Obsazení je kapitolou samo pro sebe, protože kdokoliv se ve filmu objeví ze sebe vydává to nejlepší. Můj největší favorit je bezpochyby John Goodman v roli Dudova kamaráda Waltera (přešlap a finální bitka rulezz :-). ()

Galerie (60)

Zajímavosti (110)

  • Dude (Jeff Bridges) spomenie vo filme svoj koberec celkovo 17-krát. V zábere spolu s ním je iba 5-krát. (ZinedineCR7)
  • Scény bowlingu boli točené v Holly Star Lanes v Santa Monice. Potom však bola zbúraná a prestavaná na školu. (ZinedineCR7)
  • Hoci Donny (Steve Buscemi) nosí niekoľko vlastných tričiek, ani na jednom nemá vyšité svoje meno. (ZinedineCR7)

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama