Reklama

Reklama

Dračí život Bruce Lee

  • USA Dragon: The Bruce Lee Story (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Životní příběh krále kung-fu filmů, který vedl z ulic Hongkongu až k hvězdné slávě... “Vždy buď sám sebou. Projevuj svou osobnost a vždy si věř”. Legendární herec kung-fu filmů Bruce Jun Fan Lee se narodil v San Franciscu a dětství prožil v Hongkongu. Jako třináctiletý začal studovat bojová umění, ale věnoval se i tanci. V osmnácti letech odešel do Spojených států a zde se zformovalo jeho vlastní bojové umění Jeet Kune Do, které Bruce Lee předával řadám svých studentů. Filosofie Jeet Kune Do spočívala v jednoduchosti, přímosti a osobní svobodě. Hollywood objevil Bruce Lee v polovině 60. let, ale průlomem v jeho kariéře se stal hongkongský film Velký šéf, který se setkal s obrovským úspěchem. Následující filmy “Malého draka” z Bruce Lee udělaly mezinárodní hvězdu, která ale zářila jen velmi krátce. Bruce Lee zemřel náhle v roce 1973, ve věku nedožitých 33 let... Film Roba Cohna představuje Bruce Lee nejen jako odhodlaného bojovníka, filozofa, filmovou hvězdu i muže stíhaného temnými démony, ale především jako nesmrtelnou legendu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

anais 

všechny recenze uživatele

Dračí život je béčko jako řemen. Ústřední téma, jímž je Bruce Leeho cílevědomé jití si za celosvětovým šířením bojových umění, je rozmělňováno rodinnou romantickou zápletkou a akčními vsuvkami soubojů, které mají se skutečností těžko něco společného. Je škoda, že život Bruce Leeho musel být natočen zrovna tímto způsobem. Přitom Leeho život nabízel tolik příležitostí, jak natočit zajímavý příběh. Většina filmu se odehrává v období před tím, než Lee začal natáčet filmy, dokonce ještě před seriálem Green hornet. Sledujeme Leeho budování amerického snu. Zakládá školu, nachází si životní lásku, děti… Tyto věci zabírají téměř celou stopáž, zatímco Leeovo dětství v Hong Kongu nebo zmíněné natáčení filmů zůstávají opominuty. Tam, kde by mohla být zajímavá fakta jsou béčková klišé. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Ďalší návrat do mého mládí. Kedysi som tento film veľmi uznával a navyše som mastil na Sega megadrive rovnomennú hru, takže môžem povedať, že som bol skutočným fanúšikom. S nadsázkou ale môžem povedať aj to, že keď sa dnes povie Bruce Lee, predstavím si Brada Pitta ako ho otrieskal o kapotu auta a je mi do smiechu. Bruce bol bez pochýb legenda Kung Fu a keby dnes žil, pravdepodobne by hral v niektorom z pokračovaní Expendables, no život to chcel inak. Film prebehne asi za päť minút Bruceove detstvo a potom začne takým pomerne nečakaným spôsobom, bitkou. Naozaj neviem posúdiť či to má niečo spoločné so skutočným životom legendy, ale choreografie súbojov sú na veľmi slušnej úrovni a Jason Scott dával Leeho na výbornú. Pohyby, zvuky, fakt sa do toho slušne vložil. Problémom asi je spôsob ako sa do deja dostávame. Jednoducho bez nejakých vysvetlení, bez potreby čo i len priemerných hereckých výkonov sa iba presúvame plynule k ďalšej bitke. Divák si musí mnoho vecí doplniť len vo vlastnej fantázii a na základe hrubo načrtnutej kostry skladať mozaiku tej príbehovej časti. To bitkám je naopak venovaný slušný priestor a sú zvládnuté viac ako dobre. Mňa by asi potešilo keby malo rovnakú kvalitu a hĺbku aj samotné zameranie sa na príbeh. Vtedy mi to nevadilo, ale vekom a množstvom videných filmov sa aj moje očakávania menia a prakticky narastajú. A tento level Dračí život zo začiatku nedosahuje. Ale ako píšem, mlátenice znesú prísne kritériá aj v súčasnosti. Tento stav trvá asi do tretiny filmu, potom sa to celkom vyrovná. Objavia sa už aj dlhšie zmysluplné dialógy a celkovo sa to začne správať filmovejšie. Dobrý ťah, nemohlo to tak byť od začiatku? Linda bola, teda ak taká naozaj bola, láskavou a milujúcou partnerkou a správnou ženou pre život muža. V tej pasáži už ale naozaj sledujeme cestu aziata v Amerike v rokoch šesťdesiatych, vzostup jeho kung-fu školy ako aj pád po ťažkom zranení. Na Lauren Holly absolútne nevidieť, že má 30, to by som netipoval ani omylom. Má neskutočne krásne telo a mladučkú tvár, no treba povedať, že od zamilovanej študentky, cez podporujúcu partnerku až po matku, hraje výborne a uveriteľne. Film venuje minimum pozornosti Bruceovej smrti, ale je dôstojnou poctou jeho životu. Zaslúžene v červenom. Kedysi by som dal asi aj päť, no dnes musím strestať ten chaotický začiatok od scény k scéne. Palec nahor. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Životopisný snímok jednej z najväčších hereckých legiend, ktorý, ale teraz si nechcem veľmi vymýšľať, to berie trošku z inej strany, ako by sa zdalo vhodné. Maximálne hodnotenie mu uniká za to, že sa minimálne sústredí na Bruceovu hereckú dráhu, ktorá poskytovala mnoho sfilmovania vhodných situácií. A takisto za akúsi až nadprirodzenú vložku ( vymyslenú ? ), ktorá tam vôbec nepasuje. Ten zvyšok je vynikajúco odvedená práca s vynikajúcou a mnohokrát inde použitou hudbou Randy Edelmana. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak jestli je tohle pravdivý životopisný film o životě Bruce Lee, tak jeho život byl takřka podobný těm, které vídáme v těch nejlepších akčních filmech s Jackiee Chanem a převážně s Jeanem Claudem van Damem (DVOJITÝ ZÁSAH, KICKBOXER, SOUBOJ CTI, KRVAVÝ SPORT). Až mám teď pocit, že filmaři těchto filmů se inspirovali životem Bruce Lee. Začínal jako nenáviděný Asiat vyučovat bojová umění. Poté musel podstoupit nemilosrdný souboj v aréně, ze kterého odešel na nosítkách a skončil na invalidním vozíku. Jenže se z toho dostal, podstoupil druhý souboj se stejným rivalem, aby jej poté ještě vyzval jeho bratr... Opravdu to je jak z akčního filmu a tento životopisný film je skutečně tak i natočen. Spousta bojových scén vypadá sice spíš jako parodie na akční filmy, ale mě to nevadilo. Hezky se na to koukalo. Stejně jako na Lauren Holly, tu co měla strašně malou uniformu ve filmu PERISKOP NAHORU A DOLŮ. [3008. hodnocení, 111. komentář, 72%] ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Skutočný "triumf vôle" nepriniesli nacisti, ale práve Bruce Lee a jeho dračí život. Pozeráme sa na jeho detstvo, príchod do USA, prvé miniroličky a neskôr aj veľké role, no najmä ťažký úraz, z ktorého sa Bruce našťastie spamätal. Ktovie, ako to vlastne bolo s tou jeho smrťou... Jedno je ale isté - Bruce Lee nebol len bojovník z filmového plátna, ale skutočný bojovník, ktorý aj 30 rokov po smrti ostáva legendou, ktorá inšpiruje tisícky ľudí po celom svete. Veľmi dobre natočený životopis. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (18)

  • Příprava na roli Bruce Leeho byla tak tvrdá a náročná, že jeho představitel Jason Scott Lee se po natočení filmu přiznal, že chtěl z projektu předčasně odstoupit. (Lynette)

Reklama

Reklama