Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 303)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Třetí díl Harryho Pottera je pro mě zatím nejlepší, co se týká výpravy a režie. Hudba a vizuální efekty jsou na velké úrovni a na režijní křeslo se posadil velký tvůrce Alfonso Cuarón, který mě připravil podnos s více dobrodružstvím, fantasy podívanou v čele s tradičním triem: Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson. Rodinná celovečerní podívaná do fantasy kouzelného světa s vynikajícím Williamsovým hudebním doprovodem. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Takhle to mělo vypadat už od začátku. Cuarón nezklamal, prokázal, že není žádný ilustrátor, ale opravdový režisér. Scénář byl napsán velmi dobře, nic podstatného ve filmu nechybí, a všechny změny (i když zas tolik jich nebylo) byly ku prospěchu. Oceňuji, že ve filmu zůstalo strhující napětí závěrečných kapitol. Z herců příjemně překvapil Daniel Radcliffe, už není tak prkenný jako dřív. Gary Oldman s Emmou Thompsonovou jsou solidní, ale nemají moc prostoru. A film má moc pěkné závěrečné titulky:) ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Návrat k celé sérii po drahně letech znamenal poměrně velké přehodnocování, především směrem od jednotlivých filmů k celku. Harry Potter není Marvel a působí spíše jako opadaná mozaika než jednolitý obraz. Bez ohledu na to, jak je Vězeň z Azkabanu oblíbený a jiný, rozbíjí předešlé dva soudružné díly. Pohádkové kouzlo je pryč, klíčové vztahy jak z rychlíku a zásadně degraduje hudbu, se kterou se ztrácí i význam - postav, prostředí, emocí. Jako film funguje, ale paradoxně by se celá série nejvíce obešla právě bez třetího dílu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Znovu se budu opakovat. Já vím, že jako obyčejný mudla do toho nemám co kecat, ale vyhoďte už pro boha toho Radcliffa. I když mírné náznaky zlepšení tady jsou, pořád je zejména v detailech velmi prkenný a nepřesvědčivý, třeba jeho hraní pláče, to je tragédie sama o sobě. Jeho herecká mizérie navíc vynikne ve srovnání třebas s takovou talentovanou Emmou Watson. A teď k tomu lepšímu. Nezařadím se mezi ostatní se zde tak profláklým názorem, jaká je Columbus nula (zas tak hrozně bych ho neviděl, prostě poctivý řemeslník) a jak je naopak Cuarón úžasný. Zkrátka jsou to dvě odlišná pojetí, nic víc. Cuarón brnká na temnější strunu (i díky víc a víc houstnoucí předloze?), mozkomoři přinášejí potřebný lehký závan hororu a i díky nim můžou mít z některých scén malý děcka psotník (jen tak dál :o). Vrba mlátička je prďácká, Michael Gambon plnohodnotnou náhradou za Richarda Harrise, triky jsou fajn, vkodlak trapnej. Všechno. Vlastně ještě něco. Touha po Nimbusu 2000 mně už přešla. Teď prahnu po hypogryfovi, model Klofan. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oba předešlé díly byli rodinná zábava s ničim ohromujícím a excelentním. Taková rutina (promin Columbusi). Cuarón dokázal vytvořit naprosto jiný svět. Svět Harryho Pottera, který je naprosto úžasný, živý, mrazivý, krásný, barevný, ale i temný. Cuarón vlil Harymu novou krev do jeho již "nudných" žil. Jeho umělecký pohled, geniální atmosféra a výborně vybraná hudba to vše z něj dělá nejlepšího kouzelníka z Bradavic ;-). Kameru snad ani nemusím hodnotit to je prostě nádhera. Mozkomorové jsou též naprosto skvělí. Herci okolo Radcliffa hrají přirozeněji než v obou předešlích dílech dohromady (že by přístup režiséra:)). Celkově se dá říci, že po úžasné trojce asi na 4díl nepůjdu, protože nechci být zklamán. Pochybuji, že 4. díl bude lepší než tento. Jen doufám, že v 5tém díle se Cuarón vrátí.... ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Mezi původní knihou a filmovou podobou je několik rozdílů. Například cestu vlakem absolvovala v knize hlavní trojice také s profesorem Remusem Lupinem (David Thewlis), Ginny (Bonnie Wright) a Nevillem (Matthew Lewis); ve filmu zcela chyběla postava Cho Changové. V knižní předloze mozkomoři nelétají, pouze se vznášejí; Harry Potter (Daniel Radcliffe) dostal k narozeninám od Hagrida (Robbie Coltrane) knihu "Obludné obludárium", ovšem ve filmu mu ji koupil Kornelius Popletal (Robert Hardy), když Harry přišel k Děravému kotli. (Čiban)
  • Na začátku filmu Harry Potter (Daniel Radcliffe) kouzlí pod peřinou, což odporuje pravidlům, neboť jakožto nezletilý kouzelník nesmí kouzlit mimo Bradavice, jinak by byl vyloučen ze školy. (T600)
  • Prvotní nápad vizuální podoby mozkomorů přinesl Alfonso Cuarón, podle jeho představy měli být bez paží a nohou. Ilustrátor Rob Bliss vytvořil řadu náčrtů, na nichž se postupně tělo mozkomorů měnilo v černý závoj. Nakonec byli vytvořeni pomocí CGI. (ricky4)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama