Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 857)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film, atmosféra alá American Beauty sa sice nekonala, ale čo je dôžité (pre mňa), že ma film pohltil. Pár krát som si spomenul na iné nízkorozpočtové (ale výborné) americké sci-fi Butterfly Effect. Ale Darka som hltal, atmosféra podporovaná hudbou Michaela Andrewsa a skvelými skladbami bola naozaj výborná. Každopádne to nieje film na jedno pozretie a preto si nechávam jednu hviezdičku ako rezervu ktorú potom buď pripočítam, alebo odpočítam. Vrelo doporučujem. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Povedený, sebevědomý debut, kterému se daří vyvolat docela zvláštní, místy ponurou atmosféru. Nejasnost, resp. nevysvětlitelnost Donnieho Darka je tak trochu dvousečná zbraň. Na jednu stranu vás udržuje v nejistotě, v tápání, co se děje, ale na druhou stranu je zklamání, že film se příliš nevyvíjí a nikam nedospěje. Dá se říct, že mu chybí pořádná pointa, neboli tah na branku a nic na tom nespraví ani Director's cut... Fajn, že Jake Gyllenhaal se tady ukázal v dobrém světle. 7/10 ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Viděna DC verze (133 min.) Upřímně, další film, na který jsem se "bál" podívat. Jednak proto, že opět jej předcházela pověst "ten Donnie Darko je prostě nejlepší!" a jednak proto, že když jsem před pár dny viděl film Mr. Nobody, někteří tam psali "pokus o Donnieho Darka 2" a to mě trochu odradilo (protože se mi Mr. Nobody nelíbil). Nicméně, jsem rád, že jsem nedal na ten "strach" a nakonec jsem tento film zhlédl. A je to vskutku zvláštní dílko… Celou dobu jsem si říkal, co je na tom tak těžkého pochopit, vše bylo tak jasné, ale pak přišel konec… a najednou to nebylo až tak jasné. :-) Donnie Darko je film, na který se určitě podruhé podívám, aby mi došlo pár věcí. Co mě opravdu potěšilo, bylo obsazení - skvělý Jake i Maggie, tak trochu nevšední učitelka Drew taky potěšila a slizká role pro Patricka Swayzeho mě přímo nadchla. Možná, že až mi dojde vše, dám plné hodnocení, zatím zde nechám čtyři spokojené hvězdy. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko. Zatím jedinný dokončený film mladého režiséra Richarda Kellyho. Je vynášen do nebes jako dílo Geniální, ale znám i pár lidí, kterými je zatracován, jako film naprosto vo ničem, bez akce a těžko pochopitelný. Po dvouletém shánění všude možně jsem si film sehnal na cd, pustil si ho.. A jako dobrý, no :) Dokonale vyvážený, bez vyloženě slabého momentu... Herci jsou skvělí (nevětší pozornost na sebe samozřejmě strhavá naprosto přesný Jake Gyllenhaal, ale za povšimnutí stojí i "velcí" herci, kteří se drží v pozadí a nechávají vyniknout mladé talenty). Po audiovizuální stránce film patří k naprosté špičce. Záběry, na střídačku normální, zpomalené a zrychlené působí úžasně dynamicky, a hudba je vybraná skutečně pečlivě. Záběry jsou nasnímány velice zajímavě, lehce depresivně a veškeré scény s Králíkem jsou opravdu strašidelné. Jediným drobným mínusem zůstává (jak už tomu bývá u tohoto druhu filmů) pointa, která nabízí několik možných vysvětlení a závěrečná mávací scéna vám nasadí do hlavy pořádnýho brouka. Donnie Darko není nejlepším filmem, jaký sem viděl. Je to ovšem jeden z Těch filmů, po jejichž shlédnutí se cítíte tak nějak lepším člověkem. Takových filmů není mnoho a mezi nimi Donnie Darko nejlepším je. A to je setsakra pochvala. Klobouk dolů, pane Kelly. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nejsem si zcela jistá, zdali Richard Kelly chtěl, abychom celý příběh do mrtě pochopili, ale určitě chtěl, aby jsme ho s Donniem maximálně prožívali. Vložil do toho celý arzenál takových situací, že jsem po celou dobu zaznamenala snad celé spektrum pocitů od soucitu, empatie, po rozhořčení z nepochopení, úžasu z některých vizí nemocného Donnieho, bylo toho opravdu hodně, až po totální překvápko hereckého umu Jakeho Gyllenhalla. Podle mě tady jedna projekce nestačí a to nemluvím o té muzice, která to celé skvěle podkreslovala. Asi v desáté minutě jsem se tak lekla, že jsem nadskočila na židli.....a tím to všechno začalo, chytl a nepustil mě Donnie až do poslední klapky. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (53)

  • Fanatickí obdivovatelia filmu, ktorí ho študujú a analyzujú, sú označovaní ako "darkológovia". (Dexter1)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama