Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Idego 

všechny recenze uživatele

One more push, I'm gonna smack his face so hard he'll have to stick his toothbrush up his arse to clean his teeth! aneb milujeme Bernardette. Sempre Libera z Verdiho La Traviaty zpívaná drag queen sedící ve flitrovém oblečku s 30m závojem na třímetrovém střevíčku usazeném na střeše levandulového autobusu jménem Priscilla uhánějícím australskou pouští. Vivat ABBA! ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nepochopil, čo môže byť zábavne na chlapoch v ženských kostýmoch, ktorí otvárajú ústa na nejakú pesničku. Pritom mi nevadia tí chlapi v kostýmoch, ale to otváranie úst. Ale zdá sa, že niekomu sa to páči, preto to niekto aj robí. Každopádne, tak ako ma neberie takáto show, nebral ma príliš ani tento film. Pár momentov bolo fajn, ale celkovo som sa pomerne dosť nudil a nepomohli ani výborné herecké výkony ústrednej trojice. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Priscilla, zazářila v kinech v době totality a naprosto mě vzala, pak jsem ji viděla dabovanou na VHS, trošku to ubralo na dojmu, ale těším se na ní znovu, jen co bude trochu času. Krásný lidský příběh naprosto JINÝ, kdo film viděl, určitě mu zůstane dlouho v hlavě z toho či jiného důvodu (tím myslím i ty hochy, kterým brknul na nějakou strunku a děsně je pobouřil...nebo snad pobouřil i nějaké holky?) ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Bizarný a zaujímavý film. Miestami naozaj vtipný. Hoci nemám rád prvoplánové vtipy á la chlap sa prezlečie za ženu - HO HO HO, tentokrát to bolo naozaj vtipné. Pomohlo výborné obsadenie (kde vedie Terence Stamp, ktorý je skrátka dokonalý- za to mala byť nominácia na Oscara), kde bolo vidieť, že herci si natáčanie zrejme poriadne užili. Šialene extravagantné kostýmy sú tiež výborné (a Akadémia konečne raz dala Oscara tam kam patrí). Veľmi príjemne prekvapenie. Pochvala smeruje aj za to, že takto absurdný film nie je v dramatických scénach nechcene smiešny. ()

Hogun 

všechny recenze uživatele

Hudba - áno, kostýmy - aaaano, príbeh - ako tak, tanec - nieeeee... ak by mala vypadať transvesty show takto, tak sa nečudujem "nadšenej" reakcii publika na jednom z ich vystúpení. Chlapi si pred natáčaním mohli ísť nejakú najprv pozrieť. Situáciu ako tak zachraňuje pomerne ľahko predvídatľná dejová línia, ale násilne priteplené situácie a ani prvky 4%nej diskriminácie mi ku celkovo dosť rozporuplnému dojmu nepridali. Takže 5/10. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama