Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cahil Tomruk žije v Hamburku ze dne na den. Když jednoho dne narazí autem do zdi a málem se přitom zabije, ocitne se na psychiatrické klinice a jeho lékař se snaží najít cestu z bludného kruhu pacientovy existence. A právě tady, na nemocniční chodbě, se Cahil seznámí s tureckou dívkou Sibel, která se pokusila o sebevraždu. Její rodina se řídí těmi nejortodoxnějšími představami o postavení ženy ve společnosti, ale Sibel zoufale touží po volnosti, kterou Evropanky považují za samozřejmost. Za jediné východisko považuje formální sňatek s mužem tureckého původu, a proto požádá Cahila o pomoc. Jenže vymknout se z rodinných pout není tak snadné, jak si dívka představuje, protože nikdo se nedokáže zcela vytrhnout z kořenů, z nichž vyrostl. A Sibel si v sobě nese nejen horoucí přání získat svobodu a překročit hranice národnosti a náboženství, ale také touhu po lásce. Režisér Fatih Akin, který má zažitou osobní zkušenost potomka tureckých rodičů, vyrůstajícího v Německu, tomuto trpkému milostnému příběhu vdechl výjimečnou autenticitu a věrohodnost. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (175)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

A pan režisér bude z Turecka, že? To je vidět. Velmi silný a osobní. Tvůrci moc dobře vědí, o čem mluví (točí). Sebevražda je záhadný a zajímavý jev, každej to nezkouší a každej na to rozhodně nemá. Proto dají-li k sobě dva neúspěšní sebevrazi (z jakýhokoli důvodu), musí z toho vyjít něco zajímavýho. Kupodivu má tenhle film i slušný tempo, což jsem nečekal. K plusu mu bud i obsazení, konkrétně skvělá Sibel Kekilli, která by možná nebyla tak skvělá, kdyby nebyla tak hezká, ale už těch pár nahejch scén stojí za to. Bude to přesně to, co čekáte. Sonda do žvota lidí s jinou kulturou. Budete kroutit hlavou nad nesmyslsností některých tradic a soucítit s jejich životy. Někteří budete doufat, že se ta holka přijde vychrápat i s vámi. Ale i když tohle čekáte a taky dostanete, je to natočený fakt pěkně, proto try it. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zase som doplatil na to, ze cumim na kadejaku koninu z nemeckej kinematografie. Tentokrat sa to volalo gegen Die Wand, a dialo sa tam uplne hovno. Vzdy ma varuje pred nemeckou kinematografiou ten fuckt, ze tam toci isty Uwe Boll, ale obcas na to zabudnem. No a doplatil som na to. Planoba, ktora nema herecke vykony, ani scenar a Fatih Akin je podla mna reziserska lama! 5 % ()

Reklama

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Áá, ďalší nemecký senzaštyk. Na Proti zdi som šla absolútne nedotknutá, a vďakabohu zato, čím menej vieš, tým viac prežiješ! Týmto ergo výstražné STOP!!! pred pokračovaním! (Jééé, a teraz čo? každý druhý sa teraz vys_al na môj koment a ja už nedokážem, aká som chytrá! :)))) ) Spolu s devočkou z Gran Torina, s Vicky a Cristionu z VCB je Sibel najzaujímavejšia ženská hrdinka posledných týždňov. V mojich očiach obdivuhodná mladá žena. Vie, čo chce, má guráž, je mladučká a pointa života je už leží pri nohách, krása, KRÁSA! Je niečo opovrhnutiahodné na úsilí nenechať si život pretiecť?__________ Fatih Akin mi daroval hustú spŕšku podnetov a krásu a osobne sa mimoriadne teším na jeho Na druhej strane. Elementárne častice ma nabúrali viac, ale, počkať..... o čo mi ide??!, to vôbec nie je podstatné. :) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jakoby to natočil jiný Fatih Akin než uvolněnou letní road-movie V červenci. Tenhle příběh je syrový, když dojde k nějaké rvačce, je brutální a vždycky z někoho crčí krev, podobně syrově a zvířecky vypadá i sex. Klíčové pro úspěch filmu bylo obsazení obou hlavních rolí, a to se povedlo tak perfektně, že ve snímku nic zajímavějšího není. Navíc mi některé zvraty ke konci přišly poněkud scénáristicky svévolné a kapelu hrající na mořském břehu jsem nepochopil vůbec. Vynikající film, ale nejlepší evropský určitě ne. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Drsná romantika. Sibel, mladá přitažlivá, trochu bláznivá koketa se sebedestruktivními sklony využije místního opilce a váguse Cahita, aby získala tolik vytouženou volnost od rodiny. I v na oko uzavřeném sňatku se postupem času začne rodit vztah, který je ale pro oba podivíny bezvýchodný a zničující. Je to nářez a myslím si, že kdyby tenhle film viděl Bukowski, tak by měl obrovskou radost. A geniální soundtrack. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Fatih Akin měl pro roli, již nakonec dostala Sibel Kekilli, na mušce přes 350 hereček. (džanik)
  • Sibel Kekilli byla údajně objevena agentem v jednom nákupním centru v Kolíně nad Rýnem. (džanik)
  • První německý film po sedmnácti letech, který na Berlínském filmovém festivale získal Zlatého medvěda. (džanik)

Související novinky

Reklama

Reklama