Reklama

Reklama

Tanec s vlky

  • USA Dances with Wolves (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Poručík Dunbar, těžce zraněný v bitvě s konfederační armádou, je dekorován jako hrdina a poslán na vlastní žádost do opuštěné pevnosti na západní hranici. Spřátelí se s osamělým vlkem a pokouší se navázat kontakt s poblíž žijícím kmenem Siouxů. Přízeň obezřetných indiánů si získá informací o blížícím se stádu bizonů. Jazykové problémy mu pomáhá překonat ovdovělá Zaťatá pěst, kterou jako dítě bílých osadníků Indiáni unesli. Dunbar, přejmenovaný Siouxi Tančí s vlky, začne žít v indiánské osadě. Líbí se mu jejich způsob života, v němž nachází smysl další existence. Když se chystá jeho svatba se Zaťatou pěstí, je Dunbar zajat oddílem kavalerie, který s ním zachází jako se zrádcem. Siouxové ho osvobodí a zabijí většinu vojáků, ale Dunbar raději se Zaťatou pěstí kmen opouští, aby nepřivolal pomstu kavaleristů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (866)

H34D 

všechny recenze uživatele

Není pochyb o tom, že Tanec s vlky je Costnerovo vrcholné dílo, co do režie (zde je až zarážející ona propast mezi Tancem s vlky a jeho dalšími filmy), tak herectví. Kevin Costner odvedl obrovský kus dobré práce, když s vyjmečným citem natočil tento 3 hodinový epos, ukazující divoký západ z úplně opačného hlediska. Zpočátku jemný, milý a přirozený, s příchodem vojáků kontrastně hořký a na konci silně emocionální - tak by se dal charakterizovat průběh. Po celou dobu je však Tanec s Vlky až nepříjemně pravdivý, protože pro indiány v době kolonizace opravdu nebylo nidke žádné místo... Přesto díky občasné zdlouhavosti/nudě se nemohu zbavit pocitu, že od tak velké klasiky a jednoho z předních filmů CSFD jsem čekal malinko víc. 8/10 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Michael Blake | Hudba: John Barry | Produkcia: Jim Wilson, Kevin Costner, Jake Eberts | Distribúcia: Orion Pictures | Štúdio: Tig Productions | Rozpočet: 22 miliónov $ | Tržby: 424,208,848 $ || Spolu s Posledným samurajom najlepší film o hľadaní vysnenej životnej harmónie - až do chvíľe, kým ju nezničia idealistické samoľubé pudy tých či oných kultúr... Vtedy sa mi vždy zvýši adrenalin od nervov, a pýtam sa znova a znova: K čomu je to dobré, že si niektorý nie sú schopný podať fajku mieru? ...Niektorí to proste nezvládajú. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Režisér a herec v jednej osobe Kevin Costner s dobrým príbehom v rukách dokázal stvoriť nezabudnuteľný film a vzkriesiť aspoň na pár rokov na prelome 90.rokov upadajúci westernový žáner. Vyše 3-hodinová dĺžka filmu je v pohode sledovateľná, aj keď nás Costner v tomto filme nezasype množstvom akčných scén ako sme viac menej u neho zvykli, ale skôr nás chce previesť vypriahlou prériou a aspoň na moment tak vtiahnuť do doby keď sa ešte indiánska kultúra držala ďalej v bezpečí od kolonizátorov. Príbeh má svoju hlbokú silu v prezentácii priateľstva dvoch odlišných kultúr a tak nás stále má čím upútať a výhoda je že ani na moment nenudí. Obsadenie hercov na čele so samotným Kevinom Costnerom bolo výbornou voľbou, vo svojich úlohách dominujú hlavne polo-indiánka Mary McDonnell, múdry vodca kmeňu Graham Greene, ... nikto z nich nepôsobí plocho a devíza je že popri tom spoznávame množstvo rôznych postáv s adekvátnou dávkou priestoru, ktorý nám stačí na to aby sme ich osobnosť dobre spoznali. Top scény - Nezabudnuteľné je hlavne strhujúce lovenie bizónov, súboj pri oslobodení Dunbara z prevozu na popravu Siuxami , či boj Siuxov a Dunbara proti ich nepriateľskému kmeňu - sú zručne prevedené až do dokonalosti. Hudobný skladateľ John Barry stvoril jednu s najkrajších sprievodných melódii, sláčikový hudobný motív filmu je veľkolepý. ║Rozpočet $22miliónovTržby USA $184,208,848Tržby Celosvetovo $424,208,848 ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo dokáže tančit s vlkem, zaslouží plný kotel. Já se v podobném stavu tak maximálně pudruji a promazávám framykoinem. Pomalý až táhlý, romantický i krutý film s nepříjemným poselstvím o tom, že jsme většinou pěkný svině. Ovšem nevěšte hlavu, i u nás je indiánů dost. Můžeme jim pomoct na parkovištích lovit zánovní medvědy. Nebo aspoň bavoráky. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden ze zásadních žánrových filmů kategorie westernu, který vedl k oživení tohoto žánru a znamenal umělecký vrchol pro hereckou hvězdu Kevina Costnera, který se dobře uvedl i jako režisér. Snímek se výrazně liší od westernové klasiky zabývající se životem kovbojů a prodávající romantiku tvrdých chlapů a nekompromisní souboj dobra a zla. Costner se zaměřuje na střetnutí dvou civilizací, kdy ta slabší musí neúprosně ustoupit bílým osadníkům, kteří mají za zády průmysl a moderní vědu. Desítky let byli Indiáni ve westernech líčeni jako krvežízniví bandité a primitivové, Costner tenhle pohled převrací naruby a stává se mluvčím té intelektuálnější části dnešní Ameriky, která cítí pocit viny za rozvrácení původní domorodé kultury. Jeho pohled je samozřejmě idealizovaný a v podstatě tendenční, protože i indiánská strana se chovala naprosto pragmaticky a porušovala dohody jak místního charakteru, tak i ty s americkou vládou, kdykoliv se jí k tomu naskytla příležitost. Na obou stranách se nacházeli lidé usilující o kompromis a soužití, stejně jako kořistníci. Postup bílé civilizace na západ a vznik dnešních USA neměl historickou alternativu. Tanec s vlky je ovlivněný tehdy populární ideologií multikulturalismu, ale přes to všechno je to mimořádný film, který nádherným způsobem prodává americkou přírodu, romantiku divočiny a života v souladu s ní, má výborné herecké obsazení a tomu odpovídající herecké výkony a skvělým způsobem pracuje s lidskými emocemi. Proměně charakteru hlavní postavy a jeho boji za osobní štěstí a záchranu kmene prostě není možné nefandit. Celkový dojem: 100 %. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (70)

  • Ve filmu si zahrál i William Costner, otec Kevina Costnera (Dunbar). Ztvárnil postavu, která střelí do čela konfederačního vojáka. Ten se snažil Dunbara sestřelit z koně na začátku filmu. (Hermi14)
  • Generál Tide (Donald Hotton) nosí tři hvězdičky. V roce 1863 však Armáda USA žádného generálporučíka neměla. (džanik)
  • Při natáčení gigantických scén se používala nákladní auta a helikoptéry a je pozoruhodné, že nedošlo k žádnému úrazu. (Venkovan)

Související novinky

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Tak, a je to tady. Remake Vinnetoua!

Tak, a je to tady. Remake Vinnetoua!

13.08.2011

Poté, co se Christophe Gans pustil do nové verze Fantomase, jsme tak nějak tušili, že se na plátna kin vrátí i další evropské klasiky. Německá produkční společnost Constantine Films (od Resident Evil… (více)

Sam Mendes na Divokém západě

Sam Mendes na Divokém západě

10.12.2009

U tohoto tvůrce už nás „nečekané“ žánrové volby nemůžou překvapit. Proč by si nemohl zkusit třeba western? Obzvlášť, když se schyluje k návratu kovbojek na filmová plátna (komiksový Jonah Hex,… (více)

Tanec s piráty

Tanec s piráty

20.03.2009

Kevin Costner se chystá opět režírovat. A protože jeho Krajina střelců byla ukázkou víc jak solidní řemeslné práce, není důvod jeho nový film nevyhlížet se zájmem. Obzvlášť, když mu scénář pomáhal… (více)

Reklama

Reklama