Reklama

Reklama

Tajemná zahrada

VOD (1)

Obsahy(1)

... je místo, kde se dějí zvláštní věci.
V roce 1993 natočila Agnieszka Hollandová remake tohoto překrásného filmu z roku 1949, který vznikl na motivy klasické knížky Frances Hodgson-Burnettové. Vypráví příběh malé Mary, která je nucena trávit nějaký čas u strýčka na venkově. Poté, co se zabydlí v tomto venkovském domě, objevují Mary, její invalidní bratranec Colin a místní chlapec Dickson zamčenou a opuštěnou zahradu. Díky svému přátelství a péči vracejí tomuto skrytému místu krásu a život a nemocnému chlapci zdraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

MissJ 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem čekala; teda ne na tento konkrétní, ale s podobným námětem a především nekýčovitý. Není to dokonalý film: neoriginální příběh a stokrát ohrané téma, přesto konečně v podání, které můžu s klidem ohodnotit plným počtem. Absence kýče (aspoň z mého subjektivního pohledu), ať už vizuálního, nebo co se týká obsahu či hereckých výkonů, je velkou předností a je pro mě, vzhledem k tématu, docela překvapením. Určitá porce sentimentality k těmto příběhům samozřejmě patří a nechybí ani tady, ale v tomto případě jsem ji strávila lehce. Zatímco knižní předloha je určena primárně pro děti (jo, moc se mi líbila), film podle mě ocení spíš starší publikum (oproti knize je v něm několik drobných změn, většina z nich mi sice přišla zbytečná, na druhou stranu jejich význam v ději je minimální a nijak příběh nenarušují).90% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrajších tzv. detských filmov, takmer ako Nekonečný príbeh. Neuveriteľne krásna výprava, silné herecké obsadenie a typicky detský dojímavý príbeh. Čudujem sa, že sa z toho nestala televízna klasika, možno aj vianočná. Slovenská komerčná televízia tento film zabila uvedením o ôsmej ráno, kedy som ho aj náhodou videl. Ešteže som zapol televízor:) No a každé pripomenutie nie príliš frekventovanej Irene Jacob je balzamom pre oči. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nepopieram určitú magickú atmosféru, ktorá vyplynula hlavne z prostredia sídla a jeho okolia. No mám taký dojem, že práve kvôli tomu išlo po tejto stránke vyťažiť podstatne viac. Samotný príbeh má síce pár silnejších miest, ale celkovo ma moc nenadchol - často mdlé, aj keď myšlienka snímku bola pekná. Detskí herci však zahrali výborne. Priemer. 60/100 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Naučil sa smiať a ja plakať.“ Tajomná záhrada mi trocha pripomína del Torov Faunov labyrint, ale nie je až taká dobrá a nebyť rozprávkovej atmosféry, rozhodne by si 4* nezaslúžila. Lenže tá je i vďaka výprave, zaujímavému scenáru a ľudskému prístupu (poľskej režisérky Agnieszky Holland) originálna. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Už je to víc jak 20 let, co jsem v ruce držel česko-anglické vydání knihy Tajemná zahrada = Secret Garden, vydané v rámci uvedení tohoto filmu. Myslím, že jsem ji tehdy (a ani poté) nečetl, byť mě fascinovala skutečnost, že taková kniha ve dvou jazykových verzích v jednom svazku může vůbec existovat:-P Každopádně jsem se chtěl ten film vidět, podařilo se až v roce 2022. Nelituji. Nádherná Preisnerova hudba, neuvěřitelně charismatická protagonistka, krásná zelená barva trávy v některých venkovních scénách. Neříkám to často, ale tohle je krásný film (produkovaný Francisem Forderm Coppolou a v určitých rysech blízký mému milovanému Draculovi - dokonce i píseň v titulcích Winter Light na mně působila jako mix Annie Lennox s Enyou ...) ()

Galerie (55)

Reklama

Reklama