Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh o štyroch robotníkoch, ktorí sa jedného dňa ocitnú bez práce. Keďže je pod ich úroveň zaevidovať sa na úrade práce a tobôž prejsť nejakou rekvalifikáciou, rozhodnú sa situáciu riešiť po svojom a založia si vlastnú firmu. Za posledné peniaze si odkúpia nákladné auto a vrhnú sa do podnikania. Nič však nie je také jednoduché ako sa zdá byť, nie len v podnikaní, ale ani s milujúcimi, hašterivými, smutnými manželkami a nepodarenými deťmi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (141)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Sympatické a výrazné herecké výkony, sympatický film, na který jen tak nezapomenete (zvláště pokud znáte Ostravu). Škoda úplně nesmyslného závěru, který všechno předchozí těžce sráží: parta ostravsko-slovenských robotníků by takto na veřejnosti, navíc ve dne, nikdá neskákala, to mi věřte. A za střízliva už vůbec ne. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Tvorba Martina Šulíka patří s těch porevolučních k těm zdaleka nejsympatičtějším. Od citlivého Slováka lze vycítit upřímnou snahu, on žádné umělé stereotypy nevytváří, byť se konkrétně zde nechává inspirovat tou nejtradičnější realitou prost vzruchu a vizuální představivosti. To dobré ale je, že k těm opakujícím se tragikomickým formulkám od převažující většiny umělecky bezradných fušerů přidává i dávku nezodpovězených otázek. Žádné fňuky, ale dosti tvrdé hledání podstaty. Jeho postavy navíc skutečně dýchají životem, žádný Macháčkovský typ tvorby na tělo, věřím, že Šulík odsledoval i detaily gest od reálných osob. K tomu samotnému principu kladení dotazů - Šulík rozhodně není mudrc, všechno se rozvíjí v rovině náznaků. Ani postavy si své peripetie do závěrečných titulků nemůžou zcela vyřešit, protože to prostě nejde. Život jde dál a rázný řez je jen v pohádkách. Přesto jsem měl s posledního závěru příjemný pocit spokojenosti, minimálním prostředkem v něm Šulík lidsky a věrohodně ukázal, o co v životě jde. Pro mě osobně jedna z českých špiček. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Přijemny filmeček z Ostravska, kde se nehraje na nějake velke techtle mechtle, ale na normalni životy normalnich občanu z tej nižši třidy. Tož takovy Igor Bareš je Ostravak jak poleno, ten nemusi nic hrat, ten stači jen na place stat. Sem tam někomu po hubě dat. I když de jen o barvoslepeho cigana. Ten Navratil taky neni špatny, tož nebyl vidět tak často jako Bareš ale co, hlavně že nic nekazil. A vubec, nikdo nic nekazil. Cele je to take přijemne, po skončeni zustal blaženy škleb na tvaři. Tož ale cosik mi tam k tej pate hvězdě chybělo. Možna to bylo moc kratke, možna se tam zbytečně cpala komedie, jako drama by byl film lepši. Co už, čtyry hvězdy taky neni malo, ne? Pyčo ()

anais 

všechny recenze uživatele

Parta kamarádů ztratí práci. Je tu těžší než jinde sehnat práci, udržet si důvěru rodiny, vychovat děti, ponechat si zdravý rozum. Sled situací, které vypovídají o obtížnosti přežití na tak nehostinném (jak to popisuje film) místě – na Ostravě.Na české poměry nadprůměrný film. Sluneční stát si nehraje na velké umění. Snaží se pobavit a současně poukázat na některé stinné stránky české existence, konkrétně živobytí v Ostravě. Filmu dominují hlavně slušné herecké výkony. Už jsem ovšem slyšel názory, že pro lidi kupříkladu z Frýdku-Místku je těžko stravitelný právě pro chyby pražských herců ve snaze napodobit ostravskou mluvu. A ani to prostředí už prý není tak děsivě malebné, jak se film snaží (jednostranně) ukazovat. To nemění nic na tom, že je to velmi příjemný film o nepříjemných věcech. Spíš než kino by mu pro jeho obrazovou skromnost možná slušela televize, ale i tak stojí za to. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Po řadě převážně britských sociálních komedií se konečně objevila i jedna místní. Nejlepší nápad určitě byl její situování do Ostravy. Dialogy v místním dialektu jsou parádní a díky filmařskému pragocentrismu zní neoposluchaně. Ještě lepší je herecké obsazení nejen čtyř hlavních rolí, ale i jejich partnerek. Všechny postavy totiž působí jako (ne)obyčejní živí lidé, kterým jsem neměl problém uvěřit skoro všechno, co předváděli. Celkově je to velice povedený film, kterému by ale neuškodil silnější konec. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • Snímek měl premiéru 19.4. 2005 v Ostravě a o den později v Bratislavě. V žebříčku návštěvnosti v České republice debutoval na 10. místě. Po dvou týdnech promítání měl na kontě 7 123 diváků. (imro)
  • Na 18. ročníku přehlídky českých filmů Finále Plzeň získal snímek hlavní cenu Zlatý ledňáček v kategorii nejlepší celovečerní film. Zároveň byl vybrán do soutěže celovečerních filmů na aktuální ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. (imro)
  • Kameraman Martin Štrba a skladatel Vladimír Godár pracovali s režisérem Šulíkem na všech jeho sedmi celovečerních filmech. (imro)

Související novinky

Český lev 2005

Český lev 2005

27.02.2006

V sobotu 25. února 2006 proběhlo v paláci Lucerna předávání 13. ročníku výročních filmových cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Podle všech očekávání si pro nejvíce sošek přišli lidé,… (více)

Reklama

Reklama