Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž 2010. Město je zdí rozděleno na ghetta, kde neplatí žádná pravidla ani žádné zákony. Mocnému gangu v Okrsku 13 se podařilo ukrást experimentální nukleární bombu. Damien, důstojník speciální policejní jednotky, a Leito, obyvatel okrsku 13, mají 24 hodin na to, aby nálož zneškodnili. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (539)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Francouzština obrovským způsobem deformuje celkový zážitek z filmu. Ale možná je to jen o neznalosti jazyka, kdoví. Každopádně je Okrsek 13 ukrutná blbost. Velmi zručně natočená s krásným parkourem. Lahůdka pro oči a uši. Tedy akce, v tom Pierre Morel boduje v podstatě vždycky. Děj je nulový, dle mého názoru se z předlohy dalo vytěžit mnohem víc než co bylo ve finále přetaveno na plátno. Fyzička dvou hlavních představitelů fenomenální. Sledovat spíše jako sportovní videoklip a potažmo pro fanoušky evropského zápachu ala Michael Bay - ti budou taky minimálně z části spokojeni. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když je scénář k akčnímu snímku sepsaný Bessonem, tak člověk neočekává žádné vtažení do děje. Je jasné, že půjde jen o to jak proti sobě poslat týpky co se stylově pomlátí, potažmo rozstřílí... O to více překvapí, že zde různé kecy a rádoby dějotvorné vsuvky tvoří dobře dvě třetiny stopáže. Akční pasáže jsou sice celkem vydařené a díky pouličnímu parkouru místy netradiční, ale chybí jim punc originality či nezapomenutelnosti. Prostě solidní laciné béčko, které se snaží být cool ve všech ohledech, ale není jím ani na vteřinu. Na druhou stranu, ovšem není trapné natož směšné, takže jde vlastně docela o úspěch. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelý akčný film z francúzskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v blízkej budúcnosti, kedy sa v niektorých oblastiach Francúzska veľmi rozmohla zločinnosť a tak sú oddelené od zvyšku sveta. V tom najhoršom okrsku, kde už nemá polícia žiadnu váhu získa najmocnejšia zločinecká organizácia jadrovú zbraň a tak najlepší policajt dostane za úlohu spojiť sa s miestnym bojovníkom proti zločinu a bombu zneškodniť a tak ich čakajú len samé problémy. So spracovaním som nadmieru spokojný, dej je síce úplne jednoduchý, no filmu to vôbec neprekáža, aj tak mi príde dostatočne zaujímavý, má perfektné postavy, ktoré to s ľahkosťou ťahajú a navyše je to celé mimoriadne dynamické. Už úvodné titulky sú perfektné a následne už dostanú priestor obe hlavné postavy, ktorý aj naplno využijú a tak tu sa je stále na čo pozerať. Akcie je tu dosť a je perfektná. Je vynikajúco natočená, takže je plne prehľadná a pôsobí dynamicky, navyše je aj nadmieru nápaditá, súboje majú skvelú choreografiu, nesklamú ani prestrelky, no hlavne tu ide o scény, v ktorých sa využíva parkour a na ten je tu skutočne radosť pozerať, kedže skvelé schopnosti hlavných postáv tu plne vyniknú. Najviac sa mi páči úvodná naháňačka v paneláku, ktorá je tou najlepšou filmovou prezentáciu parkouru, akú som vôbec videl, dlhá akciu v kasíne, ale aj potom sa nájde plno väčších alebo menších vydarených akčných scén a momentov. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, najväčšiu pozornosť si samozrejme zaslúži skvelé hlavné duo David Belle a Cyril Raffaelli so svojimi úžasnými schopnosťami, no bavili ma aj mimo akcie a a potešia aj zaujímavé záporné postavy. Réžia a technická stránka sú výborné, Pierre Morel tento žáner zvláda bez problémov a myslím si, že lepšie to už ani byť nemohlo. Okrsok 13 je jeden z najlepších akčných filmov za dlhé roky, videl som ho už viackrát a stále ma baví rovnako. 87% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Extrémní akční trip. Excelentní adrenalinové scény. (Nejen) akrobatický talent hlavního hrdiny, ztvárněný Davidem Belle je nezpochybnitelný. Již od začátku jsem doslova visela pohledem na tom šikovném, černovlasém, svalnatém a potetovaném hustém týpkovi, co v klidu skáče ze střechy na střechu. Již úvodní titulková sekvence je parádní a to, co přijde po ní, Vám nedá na chvíli vydechnout. Film mohl mít klidně i delší stopáž, děj je maximálně našlapaný a tím uběhne příliš rychle, takže na konci možná budete rozhecovaní na další nášup. V Okrsku 13 nesmí samozřejmě chybět drsňácké hlášky a "vytuněná" hudba. Jako závěrečný "bonus" mě upoutala zpomalená, několika sekundová, avšak velmi působivá scéna letící zapálené sirky. "Vadí ti, že je v týhle zasraný čtvrti ještě nějakej čistej barák?", "Neplatím ti, abys chrápal." - "Promiň, já jsem jen odpočíval." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obdivuji ty mrštné parkourové chlapíky, co skáčou po střechách (vždyť zkusit to ve svém filmu Seagal, volá se pokrývač, podlahář a možná i pohotovostní služba vodovodů a kanalizací), francouzské Taxi bez taxíku, trapná klišé a prostoduchá sociálně-politická sdělení si však už tolik adorace nezaslouží, nehledě na to, že o pár let později indonéský Serbuan Maut subžánr urbanistických bojůvek zcela redefinoval. Tak se mi zdá, že od roku 1998 píše scénáře pod pseudonymem Luc Besson ten fíkus z Leona.. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (24)

  • Herečka Dany Verissimo-Petit (Lola) je známá i pod pseudonymem Ally Mac Tyana, který používala především při tvorbě filmů pro dospělé. Od tohoto snímku již používá pouze jméno Dany Verissimo a věnuje se jen herecké a modelingové kariéře. (7ynek)
  • David Belle (Leïto) je synem Raymonda Bella, který byl považován za jednoho z předchůdců pohybových umění parkouru a freerunningu. Proslavil se akcí 19. ledna 1969, během které, za extrémních podmínek, slanil z vrtulníku a strhl vlajku Vietcongu z věže katedrály Notre-Dame. Také byl jedním z nejúspěšnějších pařížských hasičů vůbec, se specializací na slaňování a další fyzicky náročné výkony. Za míru sebeobětování pro záchranu životů obdržel Raymond Belle mnoho vyznamenání a stal se vzorem nové generace. (Dan.nesnera)
  • Film sa okrem Paríža natáčal aj na viacerých miestach v Rumunsku. (Laslo)

Reklama

Reklama