Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno co Josey Aimes (Charlize Theron) chce, je slušná práce, která jí umožní postarat se o své děti. Místo toho zažívá strach, urážky, obtěžování, ponížení, útoky a sprosté nadávky. „Ber to jako bys byla chlap!“ – to je rada od jejího šéfa. Ona se k problému postaví jako člověk a začne rány vracet zpátky. Tím odstartuje první případ žaloby za sexuální obtěžování. V emotivním příběhu o boji proti předsudkům dále uvidíte Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelsona a Seana Beana. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek mě ležel na stole docela dlouho, jelikož jsem si ho koupil kvůli nominacím na oskara, ale nějak obzvlášť chuť se na film podívat jsem neměl. Ale na rovinu musím říct, že film je dobrý. Opravdu ve mě vyvolal silné emoce a při vědomí, že se film odehrával podle skutečného příběhu, tak byl ještě o kapku silnější. Herecké obsazení je výborné a také hlavním lákadlem, ale proč nedávám 5 hvězdičkové hodnocení? Ve filmu se vyskytovali i slabší místa a hlavně 1/3 filmu byla roztahaná a nezajímavá. Jinak film je velice kvalitní a 4 hvězdičky jsou zasloužené... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Josey má jedinou chybu - že je bez chyby a že kumulace mužů, kteří jí ubližují, mi trochu zavání - učitel, otec, manžel, syn, spolužák, kolegové. Ale budiž. Niki Caro ukázala na problém, který nespočívá v rozmazlenosti a nedostatku smyslu pro humor. Každý(-á) má hranici toho, co vydrží, jinde a nikdo nemá právo posměchem, ponižováním a agresivitou opakovaně zkoušet kde. Charlize už je dávno mimo role přicmrndávaček hlavním hvězdám, teď je ona tou "stár". Frances McDormand a Sean Bean mi tady nebyli ničím menším. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Až do pohádkovosti zidealizovaný dramatický skutečný příběh o vzniku soudního prcedentu o zákazu sexuálního obtěžování na pracovištích ve Spojených státech. K absolutní dkonalosti chybí to, že je zde všeho moc: moc sprostoty šmahem všech chlapů, moc tragiky v životě Aimes, moc nepochopení a nakonec moc pochopení její rodiny, a tak by se dalo jmenovat dál. Ale jako na dramaticky stavěný příběh se na to dívá hezky. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

O problému sexuálního harašení v zemi, kde i pochvala "Vám to dneska sluší, slečno." se často stává případem pro právníka, si myslím svoje a skoro by se mohlo z filmu zdát, že většina mužské populace jsou šovinistická prasata :o), ale myslím, že Niki Caro šlo o jinou věc. O ukázání potřeby normálního lidského respektu, které si ženy ve výrazně mužském prostředí zaslouží, o nesmyslnosti předsudků vůči nim ("Víš, kolik jsme měli nehod od tý doby, co berou vás? Ještě kvůli ženský někdo zařve.") a o to, že neustávající sexuální narážky nemusí být logicky ženám po chuti. Všechny scény z dolu, kde postava Charlize zažívá ponižování, jsou působivé (včetně uvěřitelného prostředí), naproti tomu kdykoliv se ocitneme v soudní síni, film trochu ztrácí dech a závěrečná katarze nemá takovou sílu, aby vyvolala mrazení v zádech. Ale Charlize jako odvážná neústupná žena je skvělá a doslova táhne celý film i přes slabší okamžiky, kdy to "drhne". A navíc dvojí potěšení jako bonus - za prvé vidět po dlouhý době Woodyho Harrelsona ve výraznější roli a k tomu Seana Beana v roli kladné. Tady mi zase schází desetibodové hodnocení - 3 a půl*. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Silný a apelující příběh ženy (skvostná Charlize Theron), která se ocitá na tenkém ledě, jelikož se rozhodne pracovat na šachtě a společně s dalšími ženami je terčem sexuálních narážek a hrubých urážek horníků. Čtyřicetiletá Novozélanďanka Niki Caro pojala svůj film jako soudní drama a divákovi předkládá opět drsný příběh ženy, inspirovaný skutečnými událostmi. Stále aktuální téma, které sází především na herecké výkony (dvě oscarové herecké nominace), přesto sráží několik ne právě uvěřitelných momentů, zejména v podání otce hlavní hrdinky (Richard Jenkins) – zarytého zastánce svých pravd stojících v opozici potřeb vlastní dcery a vzápětí hlavního hýbatele tápajících jedinců, kteří se bojí postavit na stranu spravedlnosti!! Těžko uvěřitelný je i nepopiratelně hollywoodský závěr v soudní síni. Podmanivá kamera Chrise Mengese, hudební doprovod (překvapivě) Ińárritova dvorního skladatele Gustava Santaolalla a pevné režijní uchopení talentované režisérky přesto dělají z filmu příjemně mrazivý zážitek. Navíc Woody Harrelson opět v plné síle!! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Steve Persall, filmový kritik a žurnalista ze St. Petersburg Times, napsal, že film je "hluboce a nepopiratelně dojemný ". (Terva)
  • Některé z žen stojících v závěrečné scéně ze soudní síně, byly skutečné žalobkyně. (CliffLee)
  • Soudní proces, kterým je film inspirován, byl vyřízen v roce 1998, což bylo 10 let po prvním zaregistrování a více jak 20 let po začátku obtěžování. (CliffLee)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Charlize točí bez přestávky

Charlize točí bez přestávky

16.01.2006

Charlize Theron si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek pracovní vytíženosti. V North Country utekla z nepodařeného manželství k hornické práci a předpokládaný akční hit Aeon Flux selhal nejen u… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno