Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno co Josey Aimes (Charlize Theron) chce, je slušná práce, která jí umožní postarat se o své děti. Místo toho zažívá strach, urážky, obtěžování, ponížení, útoky a sprosté nadávky. „Ber to jako bys byla chlap!“ – to je rada od jejího šéfa. Ona se k problému postaví jako člověk a začne rány vracet zpátky. Tím odstartuje první případ žaloby za sexuální obtěžování. V emotivním příběhu o boji proti předsudkům dále uvidíte Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelsona a Seana Beana. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Velmi osobitě a realisticky ztvárněné drama, které je bohaté na emoce a zároveň není nijak sentimentální. Charlize Theron hraje oscarově a její těžká cesta za spravedlností vyvolá řadu otázek a pocitů. Rovněž i dějová vyniká svou barvitostí, neboť se příběh odehrává ve třech liniích. Dětství, doly, soudní líčení. To vše je prezentováno přehledně, bez jakékoliv ztráty v orientaci ve vyprávění. Nadprůměrný snímek ve všech parametrech. 80% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Charlize Theron je neskutečně talentovaná a krásná herečka a kdo ví, kde by tenhle film byl bez ní. Jako většina podobných filmů, kde se prolínají roviny z minulosti a ze soudní síně, to i tady spěje k očekávanému konci. Sice mě to nijak emociálně nesejmulo, ale musela jsem obdivovat houževnatost Charlize a navíc byly některé scény opravdu hodně, hodně silné. Hlavně ta s tím záchodem teda. Škoda jen zřejmé šablonovitosti vývoje příběhu. Myslím ale, že co se snažila režisérka svým filmem říct, se jí povedlo beze zbytku. ()

Reklama

Rover 

všechny recenze uživatele

Niki Caro má úžasný talent na práci s herci, a to jak s dospělými tak s dětskými (jak už jsme mohli vidět v Pánu Velryb). Její případ je film o ženách a jejich, často beznadějném, boji s diskriminací. Amerika nám je podána z trochu jiného úhlu, než jsme zvyklí. Prostředí železných dolů je působivé a nenechá nikoho na pochybách, kdo je tam pánem. Jsou to muži, mezi kterými pracůjí ženy-otrokyně, které jsou nuceny snášet všechna obtěžování, narážky, šikanu, ponižování. Josey se však mužskému systému postaví.... Film podle skutečné události s obdivuhodnými hereckými výkony. HUDBA: Gustavo Santaolalla - svůj styl nezapře a potvrzuje, že patří mezi nejlepší skladatele filmové hudby současnosti. Niki má skvělý vkus... ()

k212 

všechny recenze uživatele

Ano, tak tomu se říká emancipace, jít pracovat do dolů (tímhle vždycky argumentuji, když jsem nařčena z feminismu, že takhle si to představuji). Bohužel tohle dílo diskriminaci neřeší, tedy zaměstnaneckou, platovou ... Hrdinka tohohle filmu jde pracovat do dolů z ryze praktického důvodu, jen aby dostala vyšší výdělek, protože se nachází v tísnivé sociální situaci, ne proto, aby ukázala, že na to prostě má. Nu což v roce 1989, uznávám, to je dost pokrokové až odvážné. Film se stáčí jiným směrem ... snaží se řešit sexuální obtěžování (nebo snad sexuálně zabarvenou šikanu) na pracovišti, což je určitě úmysl vznešený, nicméně v podání tohohle dílka však čistě průměrný. Nedočkáme se vypjatých psychologických scén, nýbrž sledu dojemně ohraných situací, které jsou sice pěkně odehrané (překvapivě silnou hereckou sestavou), ve výsledku je však film jen utahaně bezobsažný. Je to dáno tím, že se snaží být až příliš vstřícný, není na pochopení v podstatě vůbec náročný, nesnaží se osvětlit precedent, který si hornice vysoudily. Je to jen průměrné rodinné drama zasazené do netradičních reálií, které je v první hodině koukatelné -to si ještě k hrdinkám a hrdinům dokážete najít cestičku- ale s přibývajícím časem vám začnou být docela lhostejní, protože se děj cyklicky opakuje (šikana, soud, rodina) a k ničemu pořádnému nespěje. Myslela jsem, že uvidím parádní soudní drama, nebo alespoň náznak psychologického dramatu, výsledkem je melodramatický skoro-kýč. Který hodnotím tak vysoko jen díky hereckým výkonům a díky mé nostalgii po pořádné feministické masáži :-o, ne to byl jen vtip. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

FIGHT for your RIGHT! Banda hutnických hovad vs. Josey Aimes, zastupována Defendorem Harrelsonem + další, kdo si na konci stoupne v soudní síni.. Svět je plný zažitých norem. Když chlap střídá ženské, je to frajer. Pokud žena střídá chlapy, je to děvka. Žena u baru přistoupí k muži a koketně si ho prohlédne, muž je polichocen. Muž přistoupí u baru k ženě, koketně si ji prohlédne a je poslán do nehezkých míst, protože ji obtěžuje. Svět však umí být nespravedlivý ještě víc a to nejen na průmyslovém severu. Pokud musíte pracovat s kretény, je to obvykle problém. Pokud jste žena a ti kreténi jsou šovinistická prasata, je to problém přímo kardinální.. Obsahově nenapadnutelné, herecky velmi dobře zvládnuté (C.Theron, či třeba nejistý Woody, chystající se žádat o tanec), nicméně formou nečekaně utahané a to hlavně ve scénách ze soudního přelíčení, kde měla dramatizace o precedentním hájení zaměstnaneckých, potažmo lidských práv naopak gradovat. A to, že se tato vyhraná soudní pře časem projevila i do křivých obvinění v případech jiných (prostředek k vydírání zaměstnavatele, či prachsprostá msta) už asi bohužel patří k zvrácenosti lidské povahy. A nyní mě omluvte, jdu podat žalobu na naši účetní za sexuální obtěžování. Požádal jsem ji mailem o zhotovení ročního zúčtování daně a ona mně obratem zavolala, že mi to mile ráda udělá.. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Některé z žen stojících v závěrečné scéně ze soudní síně, byly skutečné žalobkyně. (CliffLee)
  • Steve Persall, filmový kritik a žurnalista ze St. Petersburg Times, napsal, že film je "hluboce a nepopiratelně dojemný ". (Terva)
  • Převážně se natáčelo v Novém Mexiku a Severní Minnesotě. (Terva)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Charlize točí bez přestávky

Charlize točí bez přestávky

16.01.2006

Charlize Theron si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek pracovní vytíženosti. V North Country utekla z nepodařeného manželství k hornické práci a předpokládaný akční hit Aeon Flux selhal nejen u… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama