Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno co Josey Aimes (Charlize Theron) chce, je slušná práce, která jí umožní postarat se o své děti. Místo toho zažívá strach, urážky, obtěžování, ponížení, útoky a sprosté nadávky. „Ber to jako bys byla chlap!“ – to je rada od jejího šéfa. Ona se k problému postaví jako člověk a začne rány vracet zpátky. Tím odstartuje první případ žaloby za sexuální obtěžování. V emotivním příběhu o boji proti předsudkům dále uvidíte Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelsona a Seana Beana. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl pro mě velkým překvapením, dosud jsem si myslela, že Američani umí natočit jen strašně nudné sekvence nesmyslně táhlých záběrů (to, když chtějí předstírat umění), proudy krve a cáry vnitřností defilujících před kamerou (takhle si představují akci), nebo sentimentální patlaninu (ve všech ostatních případech). Čestnou výjimku tvoří pouze Eastwood. A teď se k němu přidala Caro. I když to není tak úplně pravda, anžto tato šikovná režisérka pouze natočila film v produkci USA, sama Američanka není. A jelikož i do hlavní role obsadila herečku, která nepochází ze země pásové výroby pafilmů, vzniklo výborné a citlivé drama. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektni drama, ktery vypravi o zavaznejch vecech docela s lehkosti, takze to neunudi nejakou hromadou udaju nebo tak neco, ale naopak to ty dve hodiny skvele zaujme, i kdyz zaver je vicemene jasnej a zaverecna scena u soudu je klasicky americky dojemna. Jedinej problem sem mel s Charlize Theron, respektive ne s ni, protoze hraje jako vzdy paradne, ale s jeji postavou. Je mi jasny, ze z ty neustaly buzerace od prasaku v praci musela bejt znicena, ale aby v 90% scen mela rudy oci od place, pripadne si furt stezovala a tvarila se urazene a nestastne, to bylo fakt moc a tudiz mi nebyla tak uplne sympaticka, jak tvurci zamysleli. Z vedlejsi role stoji za zminku paradni drsnacka McDormand a Woody v roli pravnika, to byl takovej spravnej sympatak. ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Film na téma sexuální obtěžování, tentokrát podle skutečné události. Problémem je, že dané schéma už jsme několikrát viděli a Niki Caro se nedokázala vyhnout klasickým klišé žánru. Nabízí divákovi jen neoriginální, ale zato osvědčenou podívanou, kterou by průměrný divák mohl ocenit a leckoho svým tématem může chytit za srdce. No a Charlize jsem to tentokrát moc nevěřil... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jestli jste viděli třeba Erin Brokovich, vězte že North country je v podstatě to samé, hrdinka má jen trochu jiný důvod žaloby a příběh se snaží být dojemnější, snad ještě víc vystavuje svou touhu po nějakém tom Oscarovi. Charliz Theron je tu v roli ženy, která se rozhodne postavit mužskému potlačování ženských práv. Hrdinka pracuje v dolech a je vystavena brutálnímu ponižování (muži rozmazávají výkaly po stěnách, aby je musela umýt, muži s ní převracejí kadibudku atp.). Jako jediná z ponižovaných žen se rozhodne zvrhlé muže zažalovat. Mezi tím vyřeší problémové dospívání syna, těžce jí onemocní nejlepší kamarádka, je veřejně zostuzena, takže musí napravit pošramocenou pověst, urovná vztah s otcem, a v neposlední řadě si sežene partnera. S Charlize se mi líbila Zrůda, její výkon mě příjemně překvapil. V North country jsem jí ale postavu životem zkoušené ženy nedokázal uvěřit. Je to vina spíš scénáře, který ji neustále klade do trapně patetických situací (když brečí, protože jsou s dětmi poprvé v restauraci – fastfoodu, a nebo když se svým synem mluví na schodech o jeho otci – učiteli, který ji v mládí znásilnil). Možná je problém v tom, že je tu těch jejích životních krizí příliš – nejdřív jsem si říkal: to je ale chudák. Když se hrdince ale hrdinku po x-té někdo poníží/urazí (), aniž by děj někam vyloženě gradoval, člověk už se spíš směje a nevěřícně kroutí hlavou. Z čehož vyplývá, že North country je jen slepenec mnoha stokrát viděných „dojemných scén“. A to nemluvím o neuvěřitelně vleklém tempu, které jen prodlužují různé „poeticky“ laděné zpomalené záběry na jezdící náklaďáky atp. Ale abych jen nehanil – za zmínku jistě stojí nádherný výkon Woodyho Harrelsona (tak vykulené oči nikdo nemá!) jehož první scéna, ve které si jde zatancovat s Charlize je nezapomenutelná. T o však nemění nic na tom, že North country není nic jiného než velice trapný hollywoodský kýč. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Charlize Theron opět v roli ženy těžce zkoušené nepřízní osudu, takové role ji padnou vskutku jako ulité. Ostatní herci však nezůstávají v ničem pozadu, především Woody Harrelson podává nadmíru sympatický výkon. Dala by se nalézt i hlušší místa, nad nimiž vzhledem k silné výpovědní hodnotě celého snímku můžeme všichni přivřít oči. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Některé z žen stojících v závěrečné scéně ze soudní síně, byly skutečné žalobkyně. (CliffLee)
  • Všetky sexuálne obťažovania zobrazené vo filme sa naozaj stali rôznym ženám pracujúcim v uvedených baniach. (misterz)
  • Soudní proces, kterým je film inspirován, byl vyřízen v roce 1998, což bylo 10 let po prvním zaregistrování a více jak 20 let po začátku obtěžování. (CliffLee)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Charlize točí bez přestávky

Charlize točí bez přestávky

16.01.2006

Charlize Theron si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek pracovní vytíženosti. V North Country utekla z nepodařeného manželství k hornické práci a předpokládaný akční hit Aeon Flux selhal nejen u… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama