Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších westernů na téma pomsta a spravedlnost (srovnej též např. se Sturgesovým "Poslední vlak z Gun Hillu" nebo Wellmanovou "Jízda do Ox-Bow"...). V Kingově Bravadosu navíc v zorném úhlu Boží spravedlnost a otázky práva člověka sama sebe nominovat do role soudce i kata. Kladem filmu jsou také některé úchvatné záběry mexické krajiny a výrazné herecké postavy Gregory Pecka a tehdy ještě mladé a roztomilé Joan Collinsové. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Řešení základního westernového konfliktu - právo versus pomsta a rodina - bylo ve filmech nestora žánru Johna Forda vždy trochu šalamounské. Prostě vlk se nažral (Wayne odstřelil zloducha), a koza zůstala celá (právu bylo učiněno zadost). Gregory Peck ale na konci padesátých let Fordovo řešení konfliktu ("Vzteklí psi se musí odstřelit", říká hrdina tohoto Fordova filmu) začal zpochybňovat. Bravados byl zastíněn Velkou zemí a to právem. Scénářem Bravados neoslní, tempo je nevyrovnané, a vyznění je na western až moc temné. A to, že rozhřešení přináší člověk, který přihlížel znásilnění a okradl zavražděného, to jsem tedy nepobral a je mi z toho zle. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Nádherné scenérie tohoto westernu s charismatickým Gregorym Peckem, který byl zkrátka kus chlapa, jaké dnes jen tak v kinematografii nepotkáte, krom Dweyna a Momoy, tak tady se setkáte s bandou čtyř vyvrhelů odsouzených k pověšení, jenže vše se zvrtne a k jejich pronásledování má osobní důvod právě Gregory Peck. Na tehdejší dobu film vydařený, ani hudba nebyla vtíravá a předramatizovaná, velmi slušný průměr. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Nadprumer, co si sice s nejakym tim klise poda ruku, ale na druhe strane se prevraci - aspon v predposlednich minutach (v poslednich uz ne, to se vraci do dostavnikem vyjetych westernovych koleji) do podareneho zkratu, ktery se ve filmech s kolty proklate nizko zas az tak casto nevidi. Pecka mi na tu roli drsneho stopare ale nejak nesedel, ale zapornaci byli skveli vsichni - i Jirka Voskovcu s tou brokovnici a krasnym prizvukem byl jedly. Jen tak na okraj - jak muze nelepsi strelec trefit borovici a zkuseny misenec trepat s vysokou travou?? ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V době svého dospívání jsem byl z tohoto westernu nadšený - byl totiž jiný, než všechny ty ostatní, kde obtloustlý herec předstíral nejrychlejšího pistolníka a v závěrečné , několikaminutové přestřelce zlikvidoval všechny indiány i bílé a míšené padouchy. Dnes bych filmu vytknul jistou zdlouhavost, kdy některé scény jsou zbytečně natahované, a tak se ztrácí údernost celého vyznění, které je vlastně na filmu to nejlepší - to prozření a ten pocit viny! Pro našince je film zajímavý účastí Jiřího Voskovce, který tady má docela velkou roli. Pro - nejen - křesťany pak i otázkou viny a jak píše ve svém komentáři Mariin, také otázkou, zda se člověk může sám pasovat do role soudce i kata, aniž by měl dostatečné důkazy. Inu, a pak zde máme mladičkého a později věčného záporáka Henryho Silvu, mladého Lee Van Cleefa, takže i jejich účast potěší. Nadprůměrný a poněkud neobvyklý western s trochu pootočeným jedním klišé, který je dobrý i po letech přes svou občasnou zdlouhavost. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Albert Salmi dostal za roli Eda Taylora od National Board of Rewiew cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. (Terva)
  • Bravados vyniká obrazově impozantními, rozmanitými exteriéry z mexických provincií Michoacán a Jalisco. Tam filmaři našli úchvatné rozlehlé pláně, kaňony, vodopády a lesnaté hory, kterými vedli fiktivní stopování padouchů skupinou dobrovolníků z malého městečka Rio Arriba. (Zdroj: Letní filmová škola)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama