Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck a obličej lovce? Herec, který měl za svou tvář dostat Nobelovu cenu míru a který v Bravados zabíjí buď tak, že to není vidět a nebo je to zobrazeno velice decentně? Pokud ovšem mysleli zářezy na pažbě za lovení dívčích klínů, tak ano.. Křesťanský western zrcadlící dobovou zášť vůči mccarthismu a jeho honby za nevinnými (i když tihle čtyři desperáti byli nevinní jak Ceaucesku před popravčí četou), zakončený hryzajícím svědomím, zpovědí u kněze a modlete se za mě, ámen. Potěší drobná role mladičkého Lee "Il Brutto" Van Cleefa, ale žádný zázrak nečekejte. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

9/10 Fantastický western s priamočiarym ale dobre vyskladaným príbehom, ktorý disponuje výborným záverečným zvratom a na svoju dobu je tu dosť veľa drsných scén a motívov. Gregory Peck je fantastický, skoro celý film sa odohráva v exteriéroch a kamera nádherne zachycuje tak americkú prírodu ako aj westernové lokácie a kostýmy. Vynikajúca žánrovka. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Z čistého nebe blesk. Z čista jasna dotkl se jej střep, křehkosti soukromí. Toho času šibenic. Pohledný, zastřený, brání květ citový. Hrrr na ně. Rozzlobený, rozlícený jeho stav. Láme jeden, druhý, třetí vaz, ale vůz zapřáhl před koně. Bylo tak snadné. Obrátit pozornost, svést stopy na jiné, a přitom sám mít máslo na hlavě. Nesoudný ten za humny, který rozdupal, vyraboval jeho ráj. Vysmekl se z oprátky, z přívětivé masky, úlisný to had. Až mošna s úsporami rodiny a poslední desperát, otevřou mu zrak i svědomí na vahách. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Western Drzá čela (uváděný v TV pod názvem Bravados) s uhlazeným Gregory Peckem v roli cizince - mstitele popisuje hledání čtyř vrahů Peckovy ženy (jeden z nich je i Lee Van Cleef). Ti mají být za úsvitu pověšeni za jiný zločin, falešný kat jim však umožní útěk. Pak následuje dlouhé pronásledování, kdy Gregory Peck vede pěknými přírodními scénami výpravu zcela nesamostatných dobrovolníků, radí jim a všechno střílení vyřizuje sám... Překvapivý závěr a pokání vyzdvihne film zpět na solidní průměr. Ukázka z filmu: http://www.youtube.com/watch?v=qG7QQvGX0PQ ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Na Bravados jsem šel kvůli Voskovcovi; stejně jako u jiných jeho amerických filmů, o kterých tak sebevědomě psal Werichovi, jsem i tady cítil smutnej kontrast mezi malým prostorem, který jeho figura má, a urputným nasazením, s kterým se z ní svými lehce starosvětskými prostředky snaží udělat něco většího. Američani ho za to zdá se aspoň částečně ctili co klasického dramatického herce, mně většinou mezi ostatními jaksi vyčnívá. Pamětihodný je na tomhle bijáku ale hlavně závěrečný morální veletoč, kterým se do té doby příjemný stopařsko-mstitelský standard s hezkými exteriéry rázem vyšvihne mezi atypické westerny posunující žánr výš i hloub. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu od Franka O´Rourka. (Terva)
  • Bravados vyniká obrazově impozantními, rozmanitými exteriéry z mexických provincií Michoacán a Jalisco. Tam filmaři našli úchvatné rozlehlé pláně, kaňony, vodopády a lesnaté hory, kterými vedli fiktivní stopování padouchů skupinou dobrovolníků z malého městečka Rio Arriba. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Jeden z prvních filmů natočených barevným procesem pod značkou De Luxe. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama