Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jeho ostré šípy i nebezpečně okouzlující úsměv zastraší každého tyrana v Anglii... Bohatým bral a chudým dával, přesně tak jak to dokázal jen saský šlechtic Robin z Locksley neboli Robin Hood, jak mu říkala jeho zbojnická družina. Jeho král Richard Lví srdce se nevrátil z křížové výpravy do Svaté země, a namísto toho byl zajat vévodovou rakouským. Vlády nad Anglií se mezitím chopil jeho proradný bratr Jan a spolu se svými normanskými stoupenci začal utiskovat všechny Sasy. Robin se však rozhodl proti Janovi a jeho ničemným nohsledům postavit a bojovat proti bezpráví a tyranii i za cenu ztráty vlastní cti… Dobrodružství Robina Hooda z roku 1938 se řadí ke klasikám zlaté éry Hollywoodu, a i přes své značné stáří se těší divácké oblibě dodnes. V mnoha aspektech ovlivnil podobu pozdějších zpracování známého příběhu a udal trendy budoucím filmům dobrodružného žánru. Filmaři na něj neustále odkazovali a také jej i často parodovali. Vznikal nejprve pod režijním dohledem Williama Keighleye, který byl z rozhodnutí studia po natočení několika exteriérových scén vystřídán Michaelem Curtizem, jenž film zdárně dokončil. V roli Robina stanula tehdejší vycházející hvězda stříbrného plátna, charismatický Errol Flynn. Po jeho boku se jako lady Mariana objevila jeho stálá herecká partnerka Olivia de Havillandová (tito dva za svou kariéru hráli pospolu celkem v devíti filmech) a jeho úhlavního nepřítele Guye z Gisbournu ztvárnil Basil Rathbone. Studio Warner Bros., které se do té doby orientovalo převážně na nízkorozpočtové gangsterky, tehdy vsadilo na úspěch svého staršího dobrodružného snímku Kapitán Blood (1935), který také režíroval Michael Curtiz a v němž také hráli Errol Flynn s Ollivií de Havillandovou, a do filmu o Robinu Hoodovi investovalo svou rekordní sumu dva miliony dolarů. Na rozpočtu se významně podepsala i částka za tehdy nákladný, ale dechberoucí třípásový systém Technicoloru, jehož studio využilo vůbec poprvé. Výraznou výpravu doplnil na svou dobu značný počet komparzistů i kaskadérů a také znamenité kostýmy – Ollivia de Havillandová vystřídala hned devět různých šatů a Basil Rathbone celkem sedm, což pro mužskou postavu nebylo tenkrát zrovna běžné. Věrohodnou atmosféru středověké Anglie a Sherwoodského lesa navodily lokace v Kalifornii – natáčelo se v Bidwell Parku a v okolí jezera Sherwood (své jméno získalo právě díky natáčení tohoto snímku i toho z roku 1922). Vzhledem ke skvělému obsazení, dobře odvedenému řemeslu, bohaté výpravě i efektně zvládnutým akčním scénám se z filmu stal kasovní trhák, který vydělal čtyři miliony dolarů a získal tři Oscary – za střih, výpravu a také za přelomovou hudbu, kterou složil vídeňský skladatel narozený v Brně Erich Wolfgang Korngold. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

hans500 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný film jak má být: dobrá režie (William Keighley a Michael Curtiz), skvělí herci (výborný Errol Flynn, přesvědčivá Olivia de Havilland a slizký záporák Claude Rains), slušný scénář, dobré souboje (hlavně ten závěrečný), příjemná hudba, vynikající výprava, kamera (barevná) i střih. Je málo co vytknout ale na plných 5* to přeci jen není, takže za 4,5*. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zastaralé. 1)  Silná naivita snímku mi nepřipadá špatná ani nudná. Je prostě nijaká._____ 2)  Ale chvílemi film i bavil. Když do vesnice vtrhnou vojáci, plundrují a znásilňují. To druhé vypadá tak, že si voják nebohou přehne přes kolena a, světe zboř se, políbí ji. Konec znásilnění._____ 3)  Bojové scény jsou kapitolou samou o sobě. Zrychlování některých pasáží, aby bylo dosaženo dynamičtějšího chodu, působí, jak to říci, úsměvně._____ 4)  Tehdy bezesporu skvělý film mi dnes už příliš zábavy nepřinesl. ()

Reklama

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Prostě jednou za čas mám rád všechny ultra staro-školské filmy a tento film mě znovu utkvěl v myšlence, že ačkoliv se zlí jazykové mohou smát zpracování, tak my nepokrytí obdivovači všech možných a nemožných věcí, spatříme neskonalou krásu v technicky staromilských kinematografiích. Byť zrovna v Hoodovi z roku 38. Dokázali udělat neskutečný komparz herců a scénografii, dle mého zdravého úsudku, zvládli na jedničku s hvězdičkou. Jasně tu a tam ve Sherwoodu skákali jako skřítci / gumídci chcete-li. Ale stejně....  na svou dobu udělat takovou bohatou scénu a celkově natočit i dnes nenudící film, to je podle mě velmi obdivuhodné. Občas něco působí lacině a třeha i trochu jako parodie, ovšem musím podotknout, že by mě nenapadlo, že Robin Hood z roku 38 může být natolik propracovaný. Takže smekám kuši a beru do rukou luk s šípy..... velmi pěkné a nadčasové.... nečekal jsem! Přesně takové staré filmy chci objevovat a věřím, že mám ještě prach málo zkušeností se starou kinematografií a chci ji dále utožovat, protože dnešní hollywoodský mainstream jsou především prvoplánované rychlokvašky... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Akční blockbuster, model 1938. Hood trochu hapruje, pokud jde o návaznost některých záběrů, ale díky kaskadérským kouskům, každou akci znásobující hudbě a technicolorovým barvám se jedná o slast pro každého milovníka velkých dobrodružství ze staré školy. Nekomplikovaná a také díky tomu nestárnoucí zábava. 80% Zajímavé komentáře: Kass, Falko ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Přitažlivej Errol Flynn, krásná Olivia de Havilland a jako vždy vynikající Claude Rains a taky Eugene Palette. Film stojí za viděnou, srovnání se současnýma filmama podobnýho ražení už tolik neunese a přece jenom vznikala i v tý době mnohem nadčasovější zábava (Capra, Lubitsch, Hawks), nicméně ty 4 hvězdy si zaslouží. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (56)

  • Původně měla být na konci filmu velká bitva mezi armádou krále Richarda a vojáky Prince Jana a Guye z Gisbornu, která se měla odehrát před Nottinghamským hradem. Tento konec by byl příliš náročný, a proto producenti vymysleli jiný, kdy vojáci prince Jana a Guye z Gisbornu zaženou Robina Hooda a krále RIcharda do Sherwoodu a bitva se odehraje tam. Ani tato varianta nebyla použita. (liquido26)
  • Jedná sa o tretí film spoločnosti Warner Bros., v ktorom bol použitý Technicolor. (westerns)
  • Původně měl film začínat velice komplikovanou scénou rytířského turnaje, stejně jako němý Robin Hood (1922) s Douglase Fairbanksem st. v hlavní roli. Nakonec k tomu, ale nedošlo, neboť by scéna byla příliš nákladná. (liquido26)

Reklama

Reklama