Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
  • USA Battlestar Galactica (více)
USA / Velká Británie, (2004–2009), 61 h 28 min (Minutáž: 42–103 min)

Hrají:

Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, James Callis, Grace Park, Tricia Helfer, Katee Sackhoff, Aaron Douglas, Michael Hogan, Tahmoh Penikett (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(73)

Obsahy(1)

Cyloni byli stvořeni lidmi. Povstali proti nim. Vyvinuli se. Vypadají a cítí jako lidé. Někteří jsou naprogramováni, aby si mysleli, že lidmi jsou. Existují v mnoha kopiích. A mají plán. Vesmírná loď Galactica v čele pronásledované flotily, která se po útoku Cylonů na lidské vesmírné kolonie vydává za novou nadějí a domovem - bájnou 13. kolonií zvanou Země. (berg.12)

(více)

Recenze (626)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Třetí série nastavila laťku hodně vysoko, skoro by to člověk bral jako pochopení a obhajobu třeba palestinskejch sebevražednejch atentátníků. Vpodstatě by se dalo napsat něco podobnýho, jako u Baader Meinhof Komplex. Samotný cíle terorismu nemusej bejt samy o sobě zavrženíhodný, můžou bejt dokonce legitimní. Pobavilo mě varování před třema úvodníma dílama třetí série, o tom, že by rodiče měli uvážit, zda je obsah vhodný. Člověk to neuvidí jen tak u ledasčeho :) Update: Bohužel zbytek seriálu zdaleka tuto úroveň nedrží a dobrých epizod je čímdál méně. Konec bohužel padá už někam hodně nízko ke směšnosti. Byl jsem varován, ale po opravdu kvalitní třetí sérii to byl docela šok. Tři kousky a škoda nevyužitého potenciálu. ()

Hogun 

všechny recenze uživatele

Prvá epizóda začala sľubne. Druhá a tretia často skĺzali do pateticko, populisticko tendenčnej roviny. Ale štvrtá séria stála za celý ten predchádzajúci (občaj aj zbytočne) strávený čas. Mimochodom, na rozdiel od väčšiny, mne boli od začiatku sympatickejší Cyloni (celú dobu som im držal palce s plánom vyhladiť ľudstvo), ale najmǎ som fandil Baltarovi (podľa mňa sa ako jediný choval ľudsky a dosť často aj logicky) či rodičom Héry. Dobrý bol aj právnik a občas Starbuck, ale prezidentka a Adama ma vytáčali do nepríčetnosti... Skrátiť to celé na 2 série, vypustiť patetické scény, zjemniť to okaté tendenčné armádne posolstvo, prekopať niektoré čierno-biele postavy a dám za 5. Toľko moje postrehy, nakoľko som lenivý písať nejaký obšírny komentár :) 8/10 ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si nyní podruhé kompletní BSG. Zabralo to dost času, ale nelituji. A myslím, že až nyní mohu pořádně hodnotit -- děj napoprvé natolik vtáhl, že třeba vůči Gaiovi Baltarovi zahranému Jamesem Callisem jsem měl odpor, nenávist a fóbii. Napodruhé naopak oceňuji, jak procítěně je zahraný a považuji jej za nejživotnější postavu celého seriálu (nejlepší scéna seriálu je vášnivý rozbor otroctví s centurionem - tedy kromě Airlocks of madam president)... Co říci o světě Galaktiky -- snaží se být velice realistický, spolu s kamerou a svícením se to poměrně daří velikánským množstvím detailů jak ukazovaných, tak zmiňovaných. Milá je docela propracovaná mytologie a relativně domyšlená psychologie. Jen jsou na můj vkus ty postavy občas moc přemoudřelé a lidi, jejichž největší zálibou je vytloukat si mozek boxem a alkoholem, mají neustále vrcholně dějinotvorné proslovy. 73 dílů má většinou vynikající úroveň, i když troše té vaty se taky nevyhne -- ale není to nepřežitelně mnoho. A navíc třeba v často zmiňovaném boxovacím dílu je přece krásně ukázán kličkující milostný vztah mezi několika z hlavních postav, a dává mu konečně nějakou uvěřitelnost. Seriál o lásce, duchovnosti a naději. Seriál s největším počtem mrtvých ze všech filmových či literárních děl v dějinách. Seriál, ve kterém v krvi umírají ženy a děti. Seriál, ve kterém vaše oblíbené postavy dělají neodpustitelné věci, pro které je na chvíli nebo napořád začnete nenávidět. Seriál, ve kterém si řeknete, že to, k čemu se schyluje, se přece nemůže stát -- a ono se to pak stane. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Po zhruba 15-ti letech jsem se k tomu vrátil a měním názor, je to vážně pecka. Dost mě to chytlo a obsazení je super. Děj se odehrává v neznámé budoucnosti jinde než na Zemi. Mezi lidmi a Cylony panuje již 40 let příměří. To se ale mění a začíná válka. Cyloni zastihnou lidi nepřipravené a zasadí jim tvrdý první úder, lidé nemají šanci se ubránit. Poslední lodě v soustavě utvoří flotilu přeživších, která se snaží uprchnout. Ochranu jim zajišťuje ona již 40 let vyřazená loď Galactica. Vše je zde analogové, takže je Cyloni nedokážou hacknout. Naštěstí disponují FTL pohonem, takže závod o přežití pokračuje. Dost se mi libí efekty, které jsou na svoji dobu skvělé. Samotná loď je taky dobře udělaná a působí na mě hodně originálně, jak zbraňové systémy, tak startování letounů. Je to úplně jiné, než jsme zvyklá z Hvězdné brány nebo Star Treku. Dost se mi líbí i herci, které můžeme znát i z jiných projektů. Seriál se postupně dost vyvíjí a těžko ho popsat bez spoilerů. Od nalezení další Battlestar, přes kolonizaci planety až po nečekané spojení s nepřítelem. Některé díly jsou nuda a jiné jsou vážně nabité, je to místy nevyrovnané. O zvraty tu ale opravdu není nouze a postavy dost mění strany. Určitě stojí za to se na to podívat a vydat se na tuto úžasnou pouť napříč vesmírem. Celé je to hezky uzavřené, kdy začne vše konečně dávat smysl. Uvidím, jestli se mi bude líbit i spin-off Caprica. "Tak pravíme!" ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Battlestar Galactica kombinuje všemožné žánry a všemožná klišé velice účinným způsobem. Pokud se vám líbí např. seriály Stargate, Dr. House, Bratrstvo neohrožených, Krajní meze, Randall a Hopkirk, Parry Mason nebo filmy Blade Runner, Aliens, A.I. - Umělá inteligence nebo třeba Rocky, najdete tu z každého něco; a z mnoha dalších. Zajímavé je, že to všechno dokonale drží pohromadě. Na televizní produkci disponuje tento seriál velice dobrými triky a hlavně výbornými hereckými výkony. Dalším kladem jsou postavy. Všichni dělají chyby, mají své klady i zápory, radosti i strasti. Každá postava je něčím zajímavá a tak nevadí, když se v některém z dílů neobjeví někdo z vyloženě hlavních hrdinů. 1. sezóna - 100%, 2. sezóna - 100%, 3. sezóna - 100%, 4. sezóna - 100%. PS: So say we all! ()

Galerie (387)

Zajímavosti (52)

  • Keď vytvorili vedlajšiu dejovú líniu 1. série s Helom (Tahmoh Penikett) a Boomerom (Grace Park) na Caprice, tvorcovia ešte nevymysleli, prečo sa Cyloni zaujímali o Hela. Až uprostred 1. série sa rozhodli, že Cyloni chcú biologickú reprodukciu. Vec, ktorá sa stala dôležitou v ďalšom deji seriálu. (klayman)
  • Počas vysielania 1. série bol neustále najsledovanejším serálom Sci-Fi Channelu, ktorý priťahoval viac ako 3 milióny divákov. Bol vysielaný o 22. hodine, pričom bol sledovanejší ako Star Trek: Enterprise (od r. 2001), ktorý bol vysielaný o 20. hodine v piatok na nekáblovej televízií (Sci-Fi Channel je káblová stanica). (klayman)
  • V původním seriálu používají cylonské lodě bílé lasery a Vipery červené. V nové verzi střílí obě strany projektily. (Redswif)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Drsné holky pro Expendables v sukních

Drsné holky pro Expendables v sukních

09.10.2012

Zpočátku zněly plány studia Lionsgate natočit jakési „ženské Expendables“ jen jako součást kampaně před uvedením druhé mise legendárních vysloužilců. Všechno ale nasvědčuje tomu, že se filmu opravdu… (více)

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

24.09.2012

To samozřejmě neznamená, že bychom upozorňovali na další reprízu oblíbeného filmu, který v roce 2001 pomohl katapultovat Heatha Ledgera ke slávě. Televizní stanice ABC spojila síly se Sony Pictures a… (více)

Reklama

Reklama