Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (88)

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že jsem po tomto titulu sáhla hlavně díky Richardovi, kterého prostě miluji. Dalším důvodem byl fakt, že minisérie je z dílny BBC a ta umí historické pořady dělat pořádně. Díly jsem si pustila ihned za sebou a vytvořila si tak 4hodinový film a víte co? Mě se to moc líbilo, Richard je naptosto úžasný a na pozadí stávkujících dělníků ke všemu neodolatelný. Abych se tu nerozplývala pouze nad ním. BBC se opět povedlo zachytit krásu a hnus smetánky a krásné nitro pracující třídy. Dobře strávené 4 hodiny, hlavně těmto pořadům se nedá odpárat závěrečné "aaaach". Je to důkaz jak poutavě se dá natočit "film" na který koukáte 4 hodiny abyste si počkeli na závěrečný polibek. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Z Richarda Armitage do mdlob sice nepadám, ale i tak se mi tahle minisérie moc líbí. Vím, že v dnešní době se o každém druhém filmu nebo seriálu píše, že má působivou atmosféru, ale North & South ji skutečně má. Ponuré prostředí průmyslového Miltonu, z jehož ulic je cítit všudypřítomná špína, chlad a vlhko, chudinské čtvrti, bavlnou ‚zasněžené‘ továrny, to všechno v kombinaci s odpovídající hudbou funguje na výbornou. Elizabeth Gaskell postavy ve svých románech velmi ráda zabíjela a i tady se dobrá polovina z nich nedožije závěrečných titulků, ale narozdíl třeba od takového Cranfordu, který se zprvu tvářil jako nevinná venkovská idylka a kde všechna ta úmrtí působila trochu násilně, to tady jaksi zapadá do celkového vyznění příběhu. Hlavním tahounem seriálu je bezpochyby romantická linka, ale zápletka se stávkujícími dělníky není o nic méně zajímavá a rozhodně neplní jenom funkci vaty. Trochu mi ovšem vadilo, jak utopisticky je tady vyřešen konflikt dělníci versus továrníci. Že by se majitel továrny snížil k tomu, aby zasedl k jednomu stolu se svými zaměstnanci, tomu myslím nevěří ani ti největší romantici. Jinak ale velmi povedené, tedy až na ten konec. Ráda bych věděla, která slušně vychovaná, neprovdaná dívka by se v tehdejší době líbala s mužem na tak rušném a veřejném místě jako je nádraží. ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

Dokonalá atmosféra, vynikající herci - zejména charizmatický Richard Armitage a vynikající Daniela Denby-Ashe (sitkom Moje rodina). Elizabeth Gaskell je autorkou jejíž předností je vykreslení postav, doby i atmosféry (u nás to můžeme poznat pouze na jejím románu Mary Bartonová a nově také na Alici a jejích mužích či Hříšné Lizzie (kratší díla v jedné knize) , jiné její knihy zatím (duben 2010) nebyly přeloženy do češtiny) a tento seriál se drží pevně jejich šlépějí a nabízí kvality románové předlohy. Nezbývá než smeknout, takovýchto historických seriálů s vypovídající hodnotou a v dané kvalitě je poskrovnu a když se už objeví, tak jsou zpravidla britské produkce - tímto děkuji britským tvůrcům. 100% ()

Radush 

všechny recenze uživatele

BBC mě snad v těchto svých minisériích ani nemůže zklamat. Po přečtění obsahu jsem vůbec nepočítala s tím, jaká mě čeká NÁDHERA - a také nad ní mé srdce zaplesalo.. Skoro v každém filmu mi nesedne některý z herců, ale zde - a můžu to říct s čistým svědomím - bylo herecké osazenstvo vybráno dokonale. Přiznám se, že i mně učaroval Richard Armitage jako John Thorton (ale nejsem zas tak daleko, abych psala do BBC :). Daniela Denby-Ashe je více než sympatická herečka, ale mou pozornost více upoutala úžasná Sinéad Cusack. Takové přemilé překvapení bych si nechala líbit častěji. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Nááádhernééé! Ked som to divala (6.2008), mala som pochmurnu naladu, sledovala som to v noci, v uplnom tichu... Urobilo to na mna ohromny dojem. Vtedy /stihla som 2 diely/ som si pomyslela, ze to je ten najuchvatnejsi film, co ma zasiahol, od Pychy a predsudku 2005. Vyliecil ma z mensieho smutku a .. navodil zvastnu atmosferku. Krasna hudba, zvlastny pribeh. Zapletka medzi hl. postavami je podobna Pyche a Predsudku, no toto je 1000 krat lepsie - film. Neviem ako kniha. /snad najdem cesky alebo slov. preklad/ Pycha je romantika, zabavna, toto je opis reality. Problemy robotnikov, chudoba, ze sa stahovali z vidieku do priem. miest aby nasli pracu avsak nie zdrave prostredie, domov len pre ich rodinu /v 1 byte zilo extremne mnoho ludi/, choroby atd. 1. 10 minut ma to nebavilo. Nastastie sa to zvrtlo na skvely film. Od vtedy az po koniec 2. dielu su moje oblubene casti. Boze hl. koniec 1. casti je genialne spracovany - biela tvaren, pise:,,I believe I ´ve seen hell. It´s white... it´s snow white..." a v tom sa objavi Thornton cely v ciernom.. cely spomaleny zaver. Úchvatné... strasne to na mna zaposobilo + do toho som si pusila tu perfektnu hudbu velmi nahlas.. ohromne ako sa ti filmari dokazu pohrat s nasimi emociami. Ale som rada, ak to dokazu a spracuju to tak ako tu. Trochu som sa sklamala v 3. a 4. diely.... uz nedosahuju kvalitu tych prvych.. Uz pribeh az tak nerozoberali ako to bolo nazaciatku, ked sme videli cely vyvoj udalosti. Potom uz skakali v case. Nevadi. Zapamatam si dojmy co na mna urobil tento film vtedy v noci. Som stastna, ze som zhliadla tento film. Rozhodne patri medzi moje favourite. Hl. 1. a 2. diel. Pre buducich potencialnych divakov: pozrite si to v tichu, ked vas nik nebude rusit, dajte hudbu nahlas a uzite si to :) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Série se od knižní předlohy značně liší. V knize např. nenajdete scénu kdy Thornton (Richard Armitage) zbije svého dělníka, ani závěrečnou scénu z nádraží. (miliso)
  • V závěrečné scéně na nádraží prochází kolem Margaret Haleové (Daniela Denby-Ashe) a Johna Thorntona (Richard Armitage) celkem jedenáctkrát jedna a ta samá žena v hnědém klobouku a kabátku. (ashqa.fi)
  • Herečky ztvárňující dámy musely natáčet v korzetech, často v nich strávily sevřené celý den. Oblíbila si je pouze Daniela Denby-Ashe. (rhiannon)

Reklama

Reklama