Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Notorický zloděj Tsuma byl právě podmínečně propuštěn z vězení. A tam na něj čeká jeho životní kšeft. Má zorganizovat krádež nejslavnějšího obrazu v celé zemi, Dámy s hranostajem Leonarda Da Vinciho. Cesta k bohatství však vůbec není tak snadná, jak si představoval. Když totiž do akce přizve svého bývalého kumpána Juliana, s hrůzou zjišťuje, že se jeho starý kamarád ke své minulosti postavil zády a stal se z něj policajt! Ten ale z přátelství vymyslí plán, aby se Tsuma nažral a Dáma z hranostajem zůstala celá. Jeho součástí je geniální padělatel Hagen a jeho krásná a temperamentní vnučka. Všichni čtyři pak rozjíždějí vlastní hru, která může skončit buď obrovským bohatstvím, nebo totálním krachem. Podaří se podvodníkovi, policajtovi, padělateli a mistrovi uskutečnit umělecký zločin století? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Starší úspěšné Machulského filmy z 80. let si s výjimkou nedávno opětovně zhlédnutého Kingsajze dobře nepamatuju, nicméně si dokážu vybavit, že měly vždycky nadhled a styl. A totéž jsem našel u Vinciho, který tématicky navazuje na Vabank nebo ještě spíš na Dannyho parťáky a Podfukáře. Je to taková ta levnější, ale nám tak nějak bližší středoevropská varianta, která sice narozdíl od Dannyho parťáků nemá tak hvězdné obsazení a dokonalé provedení, ale je pro mě nakonec sympatičtější a lidštější. Propuštěný zloděj Tsuma se rozhodne pro životní ránu v podobě krádeže vysoce ceněného klasického obrazu a vedle toho chce důkladně zesměšnit kriminalisty, kteří ho kdysi poslali za mříže. Už jen tím, jak různorodý zločinecký tým se podílí na troufalé loupeži, dokáže Machulski diváka potěšit a ukazuje, že nepatří do starého železa. Celkový dojem: 75 %. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kupodivu velmi svižná oddechovka, výborně vymyšlená šaráda s hranostaji. Pár vskutku dobrých fórků, do detailu promyšlený scénář s perfektní pointou a milým happyendem a naštěstí k dobru věci uměřené herecké kreace, povyšující tuhle zábavu až skoro k těm vskutku vyvedeným kouskům hollywoodské provenience... A proč říkat jenom "Vinci"? Protože "da" říkají Rusové... ;-) . . . Tož - Veni Vidi Vinci! - - - - - (Poprvé viděno 5.8.2009 na ČT2, komentář zde jako mnohý / or-igi-nal - žádná kopie... ;-/ - 5.8.2009) ()

Reklama

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Velmi podobné Dannyho parťákům. Troufám si říct, že zábavnější a tedy i lepší než dvojka (Dannyho p.). Jistě, v hlavních rolích není Clooney a Pitt, ale i Poláci mohou hrát dobře. Nápady měli velmi solidní a konec je svižnější a vtipnější než první půlka filmu. Pointa není špatná, i když je lehce očekávatelné. Film mě velmi pozitivně překvapil. ()

JLH 

všechny recenze uživatele

Klasická ale perfektně zpracovaná zlodějská zápletka o krádeži a prodeji cenného obrazu. Podle mého výborná krimi komedie. Celou dobu se něco děje, film ani chvilku nenudí a dost jsem se u něj nasmál. Plusy bych viděl v neokoukaných polských hercích, kteří všichni pasují do svých rolí. Příběh je obohacený o spousty zábavných detailů. Přestože polsky neumím, je to zvukomalebný jazyk a je radost to poslouchat. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou Američani! My tady v Evropě si umíme natočit stejně napínavou, zábavnou a dobrodružnou krimikomedii typu Podraz, a navíc třikrát tak levněji. Pro mě osobně se jedná o srdeční záležitost (scéna "Mám pocit, že už jsem to někde viděl" "Jo, někde ve filmu") a nejlepší film MFF Karlovy Vary 2005. Čert to vem, není to sice žádné umění, ale "Vinci" má lehkost, šmrnc a vtip. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Pri niektorých scénach v aute je vidieť namiesto prevodovky mikrofón. (Arsenal83)
  • Natáčelo se v Krakowě od 14.4 do 21.5.2004. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama