Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zapadlé planetě Nimbus III, kde se střetávají hranice Federace, Klingonské a Romulanské říše, na planetě takzvaného galaktického míru, kde najdete vše kromě míru, se vynořuje Vulkánec Sybok a začíná stavět svou galaktickou armádu Světla, aby naplnil dávná proroctví. Na rozdíl od jiných Vulkánců využívá své telepatické schopnosti ke kontrole ostatních, kteří ho pak slepě následují. Když přímým útokem získá kontrolu nad "hlavním městem" pusté planety, zajme vyslance všech tří mocností. Kapitán Kirk je spolu s novou a dosud neseřízenou Enterprise vyslán, aby rukojmí osvobodil. Avšak Sybok pro ni připravil past, ze které není úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Sice uvidíte jeden velký palec, z něhož je celý příběh cucán, ale jako slušná večerní oddechovka to pořád funguje. Trochu více humoru (Spock je stále důstojným terčem mnoha vtipů, nejen z Kostrovy strany), opět zase trochu toho filosofování a místy jsem si myslel, že to trochu okukuje od prvotního filmu, to závěrečné odhalení mě z části pobavilo, z části zhnusilo. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Spolu s druhym dielom môj najoblubenejsi film s Kirkovou posadkou. Podla mna ma zo vsetkych filmov najblizsie k poetike serialu. V centre pribehu je trojica Kirk, Spock a Kostra a tentoraz okrem vtipnych hlasok predvedu aj poriadne emocie. Chemia medzi nimi je proste dokonala a miestami dojimava. Ostatni clenovia posadky sice nie su zbytocni a maju par zmysluplnych scen, ale tentokrat su na vedlajsej kolaji. Hlavna zapletka mi tiez pripada klasicky Star Trekovsky filozoficka a mne sa pacila. Dokocna namiesto finalneho zapasu s Klingonmi dôjde k ich zmiereniu. Slabsi je snad len predstavitel Syboka, ktory by potreboval charizmatickejsieho herca. Technicka stranka mi nepripada vôbec zla. Sceny na lietajucich topankach su super a vesmirne sceny su v pohode. Vydaril sa aj soundtrack, ktory obsahuje pekne variacie hlavneho motivu. Sem tam sa nevydarili len niektore komicke sceny, ktore pôsobia nepatricne. Striedanie dramatickych scen s komickymi uplne Shatnerovi nevyslo. Mozno, ze to pôsobilo lepsie v pôvodnom dvojhodinovom zostrihu, ktory nikdy nevysiel. Ale aj tak som s vysledkom spokojny a podla mna sa jedna o dost podhodnoteny diel. 8/10. ()

Reklama

T-pack 

všechny recenze uživatele

No jo, pětka. No jo, lichej díl. To jsem se na to mohl rovnou vyjebat. Hele, představa tří chlapů na stmelujícim výletě v americký divočině mi nahání hrůzu sama vo sobě, ale jelikož už je to celkem čtvrtej film (Khan se nepočítá, na Khana mám i přes svý tvrdý hodnocení a komentář dobrý vzpomínky) rochnící se v nostalgii plnejch dvacet let potom, co seriál skončil, tak to už jen nevěřícně mrkám. Ani šlechetnej terorista v podobě Spockova bráchy snímek moc nezachraňuje, jelikož jeho katarze přichází v podobě nějaký pseudo-sci-fi metafory o zbytečnosti hledání reálnýho boha nebo co, já nevim – je to obří hlava a střílí z očí blesky. Jelikož je na scéně zhruba pět minut a setkání s ní není zrovna nejchytřejc napsaný, nemá právo si nárokovat víc, než pár zdviženejch obočí. Ani Enterprise v havarijnim stavu nakonec nepřidává do zápletky prakticky nic, než křečovitej pokus o to vyždímat ze Scottyho ještě trochu humoru. Celkově je Final Frontier zkrátka a dobře produkt neutuchající touhy geeků vidět víc z jejich oblíbenýho sci-fi univerza v době, kdy TNG ještě pořádně nevdechovala sérii novej život. Možná i proto je překvapivý, že se posádka vrátí ještě v jednom, Kirk (a do jistý míry Chekov se Scottym) dokonce ještě ve dvou celovečerácích. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

nejhorší, respektive jediný špatný ze všech dnes již dvanácti celovečerních filmů podle Star Treku. Shatner se sice nedávno ukázal jako nesmírně talentovaný režisér schopný dostat se až na dřeň citlivého tématu, ale schopnosti, jež projevil v oblasti niterných, hluboce osobních dokumentů (The Captains), nedovede uplatit u akčního blockbusteru. jeho režie, ostatně jako celá dramaturgie filmu vyznívají vysloveně amatérsky. tragédii dovedly do konce na svou dobu mimořádně špatné speciální efekty, které mají blíže Původnímu seriálu z šedesátých let, nežli áčkové filmové produkci konce osmdesátých. film velkou měrou mrzačí také střihová skladba. těžko spekulovat, jestli střihač byl až takový diletant, nebo zda se touto cestou pokoušel zamaskovat lacinou výpravu a jiné následky malého rozpočtu. buď jak buď, zdařilo se mu obrat o jakékoliv napětí i to málo nadějných akčních scén, které byly ve scénáři (přistání raketoplánu pod klingonskou palbou, zátah na město v pouštní krajině, nechtěně kuriózní závěrečný souboj s "Pánem Bohem", atd.). co ovšem neměl nejmenší šanci zakamuflovat nikdo, je fakt, že celá fabule je pouze děravou sítí z absurdit navěšených na další absurdity (slézání hor bez jištění, odlákání hlídky ženským zpěvem a tancem, vysvobození z "papírového" vězení, únik nekonečně vysokou výtahovou šachtou na raketových botách, nadržení Sulu s Chekovem slintající za klingonskou mužatkou, sonda Pioneer 10, které narostl warpový pohon a dostala se tak až na klingonské území, a tak by se dalo pokračovat ještě dlouho...). Děje nerespektují elementární fyzikální zákonitosti ani kontinuitu fikčního světa (Spock má náhle bratra? A cože to je ve středu galaxie?), jejich zvraty se jeví být motivovány čirou náhodou, jednání postav často nebývá objasněno o mnoho lépe (především Klingoni jsou naprosto nevyzpytatelní pomatenci), akční závěr filmu vyznívá přímo jako fraška. Co je ale ze všeho nejhorší a sotva odpustitelné, z filmu se zcela vytratila veškerá podstata původního Star Treku – jakákoliv ušlechtilá teze nebo myšlenka, kterou bychom mohli vyčíst mezi řádky. namísto ní dostávají diváci jen ostudně banální frázičku, že "bůh je v našich srdcích" a míní se tím asi tak tolik, abychom ničemu nevěřili slepě, byli na sebe hodní a měli se rádi. Star Trek je ovšem krev v mých žilách, a tak přes naprosto zpackané podání a tupou sluníčkovou tezi v závěru, mám sklony vnímat především ty malé izolované ostrůvky kvalit, jakých si film přeci jen pár uchoval. Jedním z nich je Goldsmithův legendární soundtrack, dalším jsou vybrané scény blíže rozkrývající skryté kouty duše legendárních postav, pojetí prožité bolesti jako konstituční součásti lidské duše (nic objevného, ale potěší) a plno dalších nepatrných momentů a chvil, kdy zpod toho nánosu neumětelství vysvitla přežívající trocha toho zabitého potenciálu. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ST film vůbec, s paradoxně nejhoršími efekty. Proč? Inu, je tam Goldsmithova nádherná hudba-300% Je tam perfektní humor, který sice ve ST moc nemusím, ale spolu se skvělou ST IV zde rád udělám vyjímku-100% Většinu filmu ovládá svatá ST trojice: Kirk, Spock, McCoy- 200% a je tam ta nejúžasnější psychologická sequence v dějinách ST. Sybok osvobozuje mysl Spocka a hl.McCoye, kteréžto odhalení,mě posadí na zadek, pokaždé když to vidím. Takovou sílu to má. Ovšem pokaždé, mě též nadzvedne, když si uvědomím, že se nikdy nedovíme, co by ukázal Kirkovi. Grrrr! Esence TOSky. Nejlepší komentář Skejpr a honajz2. Z očividných důvodů. P.s. ano, já vím, je zde docela dosti zkratky ST, ale jinak to nešlo. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Přistávací modul mateřské lodi U. S. S. Enterprise se jmenuje Copernicus (Koperník). (Terva)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama