Reklama

Reklama

Faktótum

  • USA Factotum (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Literární alter ego amerického undergroundového spisovatele Charlese Bukowského Henry Chinaski je hlavním aktérem filmu Faktótum, jehož scénář vycházel ze stejnojmenné knihy i z dalších próz dotyčného autora. Zaznamenává denní stereotyp ještě neznámého literáta, který psaní povídek prokládá bujarou alkoholizací a erotickými hrátkami s nevázanými ženami. Občas si najde příležitostné zaměstnání, kde brzy zklame a je vyhozen. Střídání pracovních míst je podobné jako střídání partnerek. I delší vztah, který naváže s dívkou Jan, žijící v obdobném "volném stylu", se rozpadne, stejně jako známost s výstřední Laurou z lepší rodiny. Chinaski neuspěje ani u svých rodičů, které navštíví. Rozhořčený otec ho vykáže jako asociálního povaleče. Filmové vyprávění provází Chinaského sarkastický komentář s jeho humornými aforismy a sebeironickými sentencemi. (MFF Karlvy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (244)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Knihy od Bukowskiho jsou sice dost vychvalovaný, ale já jsem od něho nikdy nic nečet. Co se týče filmů natočenejch podle jeho knižních předloh, tak je to celkem nuda. Už jsem viděl Štamgasta a tohle je dost podobný. Matt Dillon sice zahrál opilce Shitnaskiho, kterej se potácí od ničeho k ničemu, určitě líp jak Miky Šourek ve zmiňovanym Štamgastovi, ale na lepší hodnocení to nestačí. Slaboučký 3 hvězdy... ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Sledovat pribeh Loosera Henryho Chinaskiho, ktery se utapi v chlastu a v nahodnych znamostech ktere utahnul na nejakou tu sklenicku me celkem bavil. Ale co me vylozene vadilo bylo, ze film nenacichnul dobou ve ktere se pribeh odehraval. Napr.scena kdy si pro Chinaskyho dojede sef do mistniho baru ve zlatem nejnovejsim Chrysleru me vazne nesedelo. Celkove pomerne slusny filmek s prijemnym vykonem Matta Dillona a cernym humorem. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Bukowského jsem čítal tak před pěti lety, film mi bohužel přišel oproti Mistrovým knížkám docela nudný a krotký. Určitě ale za to nemohou herci, kteří jsou přesní (a Dillon prostě JE Chinaski - snad jen kdyby ještě trošku více zpustl). Řekl bych, že je to film spíše pro ty, kteří ještě Bukowského neznali, ale to je asi dobře, protože by je to mohlo přimět něco si přečíst... ()

ZuzkaZ 

všechny recenze uživatele

Tak ne, že by to bylo vyloženě špatné, ale celé mi to přijde takové možná až příliš učesané a konformní. Není tu ani moc chlastu, ani moc sexu, ani moc trefných hlášek nebo opileckých scének. Zhýralý velikán Bukowski by si jistě zasloužil více. Ale přiznám se, že jsem ho nečetla, takže možná, že si ho představuju chlípnějšího, než ve skutečnosti byl. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dillon si na Chinaskim zrejme zgustol a chvalabohu je to vo filme vidieť. Film absolútne stojí aj padá na jeho brilantnom výkone a ťažko slovami opísať, aký verný pocit lenivosti a unavenosti sa z jeho prejavu dá vycítiť. Stačí si pustiť trailer a hneď budete vedieť, o čom píšem. Herec hrá celým telom, k špecifickej mimike a gestikulácii pridáva rovnako špecifický spôsob chôdze a iných pohybov. Vďaka tomu divák vníma Chinaskiho a Dillona ako jednu osobu, nie ako herca, ktorý hrá zverenú postavu. Čo sa týka ostatných zúčastnených, zaujmú najmä herečky vo vedľajších úlohách. Lili Taylor aj Marisa Tomei predvádzajú triezve kreácie. Obidve predstavujú absolútne odlišné typy žien a dodávajú tak filmu istý šmrnc. Polovica filmu predstavuje depresívne scény, kde má hlavný hrdina všetko na háku a je mu ponúkaná len otrocká práca a druhá polovica filmu obsahuje tak vtipné scény, ktoré silne konkurujú aj tým najlepším komédiám. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (8)

  • Adaptace knihy Charlese Bukowského stála producenty rovný milion a například v Anglii vydělala 186 400 a ve Španělsku 45 873 dolarů. (imro)
  • Po filmu Kluk z El Flaminga (1984) se jedná již o druhý snímek, ve kterém jdou postavy Matta Dillona a Fishera Stevense společně na dostihy. (Othello)

Reklama

Reklama