Reklama

Reklama

Proudy lásku odnesou

(TV film)
Krátkometrážní / Hudební
Československo, 1969, 20 min

Obsahy(1)

Medailon Marty Kubišové z roku 1969. (oficiální text distributora)

Recenze (27)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Druhý - a na dvacet let poslední - recitálový stupeň nedovršené kariéry velké české zpěvačky ze středních Čech je cenný tehdy ještě zdaleka ne samozřejmým užitým barevným filmovým materiálem. Jan Němec věnoval medailonu beze sporu veškerý svůj režisérský i scénaristický um a určitě odvedl výkon, který snese srovnání s jeho špičkovými hranými filmy. Vedle barevného čarování (Kubišová na opravdu barvitém zahradním pozadí ve fascinujícím rozpuku svého probouzejícího se zralého ženství) upoutají symbolická leporela v klipu písně RING-O-DING (také, pokud vím, ZVONKOVÍ LIDÉ); vystřídají se na nich duchovní a veřejní protagonisté konce šedesátých let v širokém záběru od Roberta Kennedyho přes Martina Luthera Kinga až po Castrova druha Ernesta Che Guevaru; neméně působivá je i antimilitaristická MAMA. Recital PROUDY LÁSKU ODNESOU se tak v Němcově pojetí proměnil ve svého druhu hraný osobitý autorský film a v jednu z nejsvébytnějších a nejhlubších výpovědí o roce, ale i obsahovém smyslu Pražského jara. Naznačený příslib zůstal - bohužel - zlovůlí StB SNB jako nositelky normalizace nenaplněn. Ke škodě nejen Kubišové, ale celé české kultury. Hledáme-li někde pojmenovatelné nevratné škody komunistického režimu, v tomto případě jsme jistě konfrontováni s jednou z těch nejcitelnějších. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tento recitál je součástí DVD Příběh. Jde o soubor nejzásadnějších písní Marty Kubišové z alba Songy a balady. Jako filmový klip hodnotím průměrně, Marta je zde ovšem naprosto neodolatelná, přestože jí hraní těch gest moc nejde. Poslouchat ty hudební skvosty a koukat na Martu z roku ´69, co víc si lze přát. Přesto mi to chvílemi přišlo jakoby bez energie, hlavně Hey Jude....85% ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Marta Kubišová a její další písně a videoklipy k nim. A i když se tentokrát jedná o dost lepší písně, než v Stalo se na podzim a i když i videoklipy vypadají o dost líp, stejně nemůžu jít s hodnocením vysoko. Většina písní má silné téma, ale z videoklipů mě oslovilo Hej, Jude a trochu ještě Mama, zbytek mi přišel takový, že "ušel". A kvůli tomu víc jak silné 3* fakt dát nemohu. Tak schválně, jak na mě zapůsobí Náhrdelník melancholie... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Marta Kubišová byla ve své době až éterická bytost a nádherná vamp žena! Bez debat světová hvězda a top star českých zpěvaček! I její hlas je naprosto ojedinělý. Důkazem budiž tohle krátké filmové pásmo, které natočil její bývalý manžel Jan Němec, skládající se z překrásných písní Proudy lásky odnesou, Magdaléna, Ring o ding, Mamá a Hej Jude. Světlo světa tohle úchvatné dílo spatřilo až po roce 1989 a pro český hudební videoklip je to absolutní poklad. A co k tomu přidává další estetickou a magickou vizáž? No přece originální a těžko napodobitelná stylizace našeho nejlepšího temného výtvarníka, scénografa a malíře Josefa Vyleťala. Tohle je opravdový skvost a jediná chyba je, že tento obdivuhodný recitál netrvá alespoň hodinu. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu neuvěřitelný počin, který má čím nadchnout i dnes. Hlavně apokalyptický klip Mama, mistrovsky zvládnut v jediném záběru bez střihu nemá podle mě obdoby (především ve své době). Navíc je zde Kubišová naprosto "cool", stejně jako v Magdaléně se stejně zajímavými obrazy. Klipy jsou navíc barevné a rozhodně nevypadají lacině. Téhle zpěvačky je věčná škoda, kdoví kam se až mohla po tomto materiálu dostat! ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach Prahy. (dyfur)
  • Důležitou součástí tohoto hudebního medailonu je výtvarná a scénografická stránka, na té se výrazně podílel výtvarník a malíř Josef Vyleťal. (sator)

Reklama

Reklama