Reklama

Reklama

Purpurové řeky

  • Francie Les Rivières pourpres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když je Pierre Niemans (Jean Reno), francouzský vyšetřovatel masových vražd, povolán vyšetřit krutou vraždu, vstupuje do tajemného světa lží a nemyslitelné hrůzy. Mrtví zbavení rukou a očí jsou klíčem k strašlivému konání vraha, které však nebude mít dlouhého trvání. Každá vražda znamená něco víc, každá oběť je viníkem ve spiknutí a velkém pochybném experimentu... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (569)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neí to zlé... Mathieu Kassovitz dokázal podle mého názoru velmi slušně naředit klasický akční styl slušivého amerického střihu a klasickou francouzskou konverzační detektivku, přičemž nepůsobí při snaze evokovat temnou atmosféru tak legračně upjatě jako režisér dvojky Olivier Dahan. Dost prostoru dostává Jean Reno i jeho parťák Vincent Cassel, který mě zklamal jediným... není tak sympaticky rasta jako jeho knižní protějšek. A to je vlastně problém celých Purpurových řek. Oproti knižní předloze nemají ani polovinu napětí a tajemství, na fígl s vraždami se přijde až příliš brzo a celou dedukci na vás postavy naprosto zmateně vychrlí uprostřed automobilové honičky. Inu, film není kniha, to všichni víme, ale adaptace do scénáře má prostě dost much... a "velkolepé" a diletantsky působící finále je toho důkazem. V knize se ta křečovitost ještě jakž takž ztratí, ale tady udeří do očí hlavně díky naprostému přehrávání Nadii Farés... Prostě pokud neznáte knižní předlohu, tak se vám Purpurové řeky budou hodně líbit, pokud ano, neubráníte se jistému zklamání. Ale formálně je vše naprosto v cajku. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Kdo by to řekl, že za tím stojí „frantíci“ aneb exkurze do kuchyně genetikovy. Onen už zlidovělý duch ponurého thrilleru, který opustil tělo s názvem Sedm a poté se převtělil do totožných, nebo mnohem horších podob filmových, je cítit na pozadí celého tohohle temného tetelení. Dvě osy příběhu vedené ve zdánlivě nesouvisejících rovinách, na jedné straně charismaticky prďácký Jean Reno, na straně druhé úleťácký hláškař Vincent Cassel. Hned na úvod krom sněhu zamrazí přímočaré zobrazení mrtvol, znepokojivá hudba skladatele Bruna Coulaise a typicky evropsky syrová kamera. Taky pan zvukař se náležitě činil, aby ve spleti morbidních prostředí nezůstal napětí nic dlužen. Lidi od rekvizit zase nafasovali víc než nutné množství krve a tak se v zájmu uvěřitelnosti rozhodli s tímhle artefaktem nešetřit (nutno konstatovat „jen houšť“). Každá s postav si pohrává s podivně vtíravou bizarditou, jako by vyrazily figuríny z nějakého panoptika na protestní průvod francouzským podhůřím. Proto si až člověk říká, co ten úlet s vložkou ve stylu kung-fu? Není to tak trochu navíc? Přesto je tenhle mix thrilleru, kriminálky a instruktážního videa pro začínající genetiky na evropské poměry něčím dejme tomu více než neobvyklým. Hlavně co se atmosféry a takového toho hltání každého následujícího momentu týče. Samozřejmě, že přehnaná snaha o co nejvíc šokující závěr stylu "kopirajd" může působit uměle a neoriginálně, jenže vzpomeňte řady laciných televizních bubákovin, co se o to snaží ještě mnohem okatěji. Prvně, není to na plný počet. Znáte to: „Stěrače stírají, klakson troubí, ale nějakej zapamatovatelnej moment nebo šok co by vám vydržel ještě tejden na to, ten tu chybí.“ Jenže ta hudba, přesné herecké výkony a nad očekávání předvedené ztvárnění mě zas utvrzují, že do úplného průměru Purpurové řeky taky nepatří. Takže dávám za 4. ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Drsný francúzsky triler o sérii nevysvetliteľných vrážda, no po celý čas filmu som mal pociť, že som to už niekde videl. Ale nechám to tak, pretože Purpurové rieky si zaslúžia trochu pozornosti. Za zmienku stojí ako vždy výborný Jean Reno, nezaostáva ani Vincent Cassel. Film je dosť brutálny a je natoľko pútavý, že sa pravdepodobne nebudete nudiť. To čo však filmu zráža jednu hviezdičku je "ehm ako by som to povedal pekne" prekombinovaný záver, pri ktorom na povrch vyplávajú rôzne reči o krížení intelektuálov so športovcami, trošku mi to pripomenulo grécky výraz "kalokagatia", to len tak na okraj, alebo súboj detektívov s klonom Nadii Farés. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem necekal. Necekal jsem, ze to bude takova kravina. Reno podava svuj standartne dobry vykon, ale vic me zaujal Cassel, ktery mi prisel mnohem lepsi. Urcita atmosfera a napeti tu nechybi, ale me to moc nezaujalo. Prislo mi to dost nevyrovnane, chvilku docela napinavy, ale pak jen nudny dialogy o nicem. Tesil jsem se aspon na nejaky drasticky zabery, ale ani tech se mi nedostalo. A o konci radsi pomlcet. Nebejt toho, ze tam hraje Reno asi bych tomu dal jen 2* , ale kdyz primhourim oko tak by to ty 3 mohli bejt. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Keby tam nebolo posledných 20 minút bolo by to plné hodnotenie. Film s tak úžasnou temnou a tiesnivou atmosférou (a hlavne európsky) tu už dlho nebol. Ako ma tento film dokázal vtiahnuť do deja, budovať a stupňovať napätie scénu po scéne bolo skvelé. Ale potom prišiel ten koniec, ktorý bol tak debilný že to ledva vystačí na tie 4*. Podobnosť so 7even čisto náhodná ? ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Vincent Cassel bol frustrovaný zmenami scenára počas natáčania, a to do tej miery, že na DVD priznal, že úplne nepochopil dej filmu. To viedlo k začiatku jeho rozchodu s Mathieuom Kassovitzom, čím sa skončil ich profesionálny vzťah aj priateľstvo. (Arsenal83)

Reklama

Reklama