Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (365)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Válka v Afgoši nikdy nebyla žádné peříčko, jediný, kdo kdy dokázal Persii porazit byl Saša Veliký a po něm už nikdo. Syrový příběh se začátkem, který jsme už viděli například v Četě. Tvrdý výcvik mladých absolventů, jejich postupné spřátelení a hybaj do války. Film je opravdu velice syrový, akce je nadupaná, nejvíce mě bavila přátelská chemie mezi jednotlivými postavami. Osobně považuji tento film za jeden z nejlepších válečných snímků, opravdu výborný a strhující film, který vás donutí si vážit svých přátel. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Hodně surový snímek shrnující válečnou mašinerii - z prostředí Afgánistánu, která spolkne mladíky, přežvýká ve vojenském táboře a vyplivne do surové války v Afgánistánu. O zbytečnosti válek netřeba vyprávět. Film se ponoří do přátelství, naivity a celkově mužského světa se všemi plusy a mínusy a vynoří z krve války. Snímek s tak nabitou atmosférou, že míří do TOP. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tohle není blbost na kvadrát, proto sázím čtyři, což zajisté ruští tvůrci přijmou s jásotem a s radostí mi vystaví vedle Hradčana sochu, až se zase na pár let staví. Než však obrátí první stakany v hrdla a nahodí motory i rotory, fláknu jim též kritiku. Ta lidská dimenze filmu jim pořád nějak nejde. Hlubší náhled do nitra postav obsahuje informace typu: Voloďa má výraz jako debil, protože je debil, Ivan chlastá a hodlá v tom pokračovat, Aljuša je učitel a má strach, který dokáže i překonat za heroického vypouštění močového měchýře. Člověku pak nejde se s chcípajícím bohatýrem dostatečně ztotožnit. Tu přemíru hvězd dávám především recipročně, neboť když může kdejaký vymaštěnec žrát propagandistické ,,válečné" filmové svitky Amíků, netuším, proč by si i Rus nemohl říci své řízné urá! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Remeselne výborne zvládnutý vojnový film. Jeho najväčšou výhodou je apolitičnosť, prečo sa rusi vydali do Afganistanu, či mali na to právo, kto je tu zlý a kto ten dobrý, Bondarčuk neprezrádza. Ani to sám nevie. Ukazuje nám iba všeobecné hrôzy konkrétnej a zároveň ľubovoľnej vojny. Bohužiaľ je mnohokrát značne patetický, dialógy nepatria vždy medzi úplne najautentickejšie a občasný pátos podporuje hudba. Pád lietadla si nezadá nič s pádom vrtuľníka z Black hawk down, strieľačky zoči voči nepriateľovi zase zdatne konkurujú tomu najlepšiemu natočenému o Iraku. Solídny veľkofilm, ktorý síce neprináša nič nové, ale je poctou vojakom konkrétnej akcie a nám, divákom zvyknutým na angloamerickú vojnovú produkciu, prináša pomerne exotický pohľad na vec. 70%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Utužování kolektivu při uřvané buzeraci jsem si svého času užil do sytosti, takže chrochtání lehkého kulometu ani svištění minometných střel mne nevyvádí z klidu, ale pokud bych měl být nasazen v boji proti afgánským skákačům z děr, tak si raději osedlám střelu dlouhého doletu a odfrčím na ní do klidu Ostrova svobody. Soudruhům z 9. roty při jejich pobytu na slunci zkrátka nebylo co závidět, ale z bezpečí obývacího pokoje, chrabře schován za neprůstřelnou sedačkou, jsem trochu toho chlapství v sobě rozhodně pocítil. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Hrdinovia hádžu čierne granáty, teda cvičné granáty. Bojové sú zelené. (Arsenal83)
  • Natáčení se zúčastnila i ukrajinská armáda v počtu 1500 vojáků ze nejrůznějších útvarů ukrajinské armády i s technikou. (Dragoni)
  • Rusko vybralo v roce 2007 tento snímek jako svého kandidáta na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Do užšího výběru Akademie se ale nedostal. (POMO)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama