Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (405)

Okara 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšil už jen z důvodu, že zde hraje Jet Li, o kterém slyším samou chválu. Ale film si mě naprosto dostal. Úchvatný kontrast první a druhé poloviny, který je poznat i z tak dokonale natočených a uvěřitelných zápasů. Nějakou kýčovitost nebo nevíra v herecký výkon Lia, kterou vyčítám z komentářů, jsem vůbec nezaznamenal a ani nechci, chci, aby ve mě film zanechal takový dojem, jaký zanechal. 90% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tento film se tváří jako běžný kung-fu, (wu-shu), film, ale není tomu tak. Má příběh, založený nejen na bojových scénách, ale když přejdu k bojovým scénám, tak mi nezbývá říct niž jiného, než: "Nemám slov". Vstávám a tleskám. Prostě paráda. Obzvláště ten závěrečný souboj je vynikající. Přitom jsem úplně zkameněl. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $24,633,730Tržby Celosvetovo $68,072,848Tržby za predaj DVD v USA $$30,631,766 //počet predaných kusov 1,586,460║ __Ronny Yu po nie celkom výraznom filme Freddy vs. Jason(40%) natočenom v USA, založenom na známych horrorových postavách a nekonečných teen-vyvražďovačkách, natočil v celku solídny film odohrávajúci sa v Číne s názvom Obávaný bojovník. Menšie výhrady k jeho réžii mám, neočakával som na začiatok samozrejme nič prevratné ale na to, že sa celý film točí skoro len okolo hlavnej postavy funguje to, až na malé drobnosti pri budovaný atmosféry v samotných súbojoch, keď nie vždy dokázal správne umiestniť kameru či navodiť sklúčujúci okamžik tak aby sme to viac prežívali s trpiacími osobami až na ten záver film tam mu to už dá sa povedať že vyšlo omnoho lepšie. Na koniec musím usúdiť že Ronny Yu má niečo do seba a keď nepoľaví môže ešte napredovať. Film mal po uvedený do kín úspech hlavne v samotnej Číne($13milUSD) a potom len v USA($24milUSD), v ostatných krajinách bez väčšieho povšimnutia kinami len prefrčal ( u nás pre istotu ani nebol do kín uvedený išiel rovno na DVD, vďaka čomu som ho mohol vidieť ) , čo je škoda lebo je to aj taká spomienka na roky 70., keď sa k nám z Ázie hrnul jeden film za druhým, takže fanúšik starých filmov musí byť z tohto filmu nadšený. __Jet Li po veľmi vydarenom Utrhnutom z reťazí ( Unleashed/ Danny the Dog ), ktorý je podľa mňa najlepším jeho počinom v jeho kariére aspoň z toho čo som ja videl. Vo Fearless nepoľavuje vo svojom výkone a možno je len na škodu, že sa scenáristi trochu viac nepohrali s príbehom, mohol to byť jeden z Top filmov roka 2006. Ak bude Jet pokračovať v nastavenom trende úloh tak sa môžeme do budúcna len tešiť, niekoľkoročná zástavka v USA ho dá sa povedať držala na uzde, až návrat späť cestou cez Európu do Ázie ho konečne nabažil na plnohodnotnejšie výkony. __Kamera v podaní u mňa neznámeho Poon Hang Sanga má svoje krásne momentky pri snímaná krásnej prírody vo vnútrozemí obkolesenom do zelena sfarbenými pohoriami kde sa odohráva stred príbehu s úplne ukľudňujúcim priebehom. Pri akčných scénach možno len chýbali trochu väčšie skúsenosti ale konečný výsledok je stále nadpriemerný. Triková stránka pri nadhľade na miesta kde sa odohrávajú boje nieje v dnešnej dobe až taká premakaná ale to sú len detaily v chvíľkovom snímaní z horného pohľadu. __Choreografia bojových súbojov pripadla na legendu ako je Yuen Wo Ping (The Matrix, Tiger a Drak) a je to hneď poznať, prináša nám plnohodnotné - teda nadľudské schopnosti pri mnohých súbojoch. A pri takomto filme to len prospieva pokiaľ máte radi trochu viac fantázie v akčnom podaní. /85%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Postava Huo Yuan Jia s jeho nesporně bohatým životním příběhem a učením skýtá nejen pro filmaře ohromný potenciál. Je tedy docela zarážející, že si ho Číňani "vyplýtvali" v tak klišovité a prozápadní formě stojící především na akci. Některé ze soubojů mají bezesporu nápad a náboj (o tom žádná), ovšem celkově se žádný zázrak nekoná (obvzláště kvůli dost rušícímu střídání zrychlovaček a zpomalovaček). Ovšem bez soubojů by zbylo jedno obrovské celkem nudné klišé - takže ještě že tu jsou. Jediné co na snímku zaujme je netradiční závěrečný souboj dvou navzájem se respektujících a čestných protivníků - je to pravděpodobně jediný moment, který by tak člověk očekával ve snímku o "zakladateli moderního učení Wu Shu". Jet Li se ve své roli snaží a zatímco fyzicky ještě obstává na výbornou, tak dramatické herectví rozhodně není jeho silná stránka. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film jde v tradičních stopách Hong Kongských filmů a můj nejoblíbenější WuShu bojovník posledních let Jet Li ukazuje proč je stále hvězdou. Jeho kreace a bojové umění je perfektní a jeho proměná, na které prakticky film stojí, je bezchybná. Z arogantního pomstichtivého fracka k hrdinovy národa, který je symbolem pro všechny okolo. Pokud opravdu existuje o 40 minut delší verze moc se na ni těším a doufám, že přibudou některé další roviny, který příběh hrdiny národa nabízí. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Shidô Nakamura (Anno Tanaka) nehovorí po mandarínsky, ale vo filme musel v tejto reči povedať pár slov. Našiel si preto učiteľa, aj keď režisér mu povedal, že stačí, ak bude iba recitovať to, čo bude počuť. Aby mandarínčine trochu porozumel, začal sledovať šanghajské televízne programy, no o týždeň neskôr si jeden člen štábu všimol, že Nakamura sleduje kantonský kanál, kde sa hovorí po čínsky, nie po mandarínsky. (m.a.t.o.)
  • Nathan Jones (Hercules O'Brien) počas natáčania škaredo spadol a takmer si vybil niekoľko zubov. Lekárske ošetrenie však odmietol a pokračoval v nakrúcaní. (m.a.t.o.)
  • Okolonosti Huovy smrti nejsou dodnes uspokojivě vysvětleny. Velmi dlouho se spekulovalo o otravě arsenem. V roce 1989 byly Huovy tělesné pozůstatky převezeny na jiné místo a na jeho kostech byly nalezeny černé skvrny, které ve spojení s chemických rozborem potvdili přítomnost arsenu v těle. Nicméně nijak to nepodporuje teorii o možné otravě, poněvadž po více než 2400 let se používá arsenik (oxid arsenitý) jako součást tradiční čínské medicíny. (Dinsberg)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama