Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

PaRi 

všechny recenze uživatele

Mě tento, dle mého názoru přeceňovaný formát, nijak neokouzluje a nebaví. Nikdy nemůže jít o autenticitu, protože je tu vždy přítomen objektiv kamery a minimálně tři lidé ze štábu, kameraman, režisérka a zvukař. Tak jak se chcete chovat tak jako, když jste sami? Navíc mi tento experiment přijde jako taková lepší Peep Show. Koho budou třeba za 50 let zajímat tyto postavičky, kterým se dala důležitost, protože si je režisérka náhodně vybrala? Čím jsou jinak zajímaví, aby se o nich točila tato sága? Přitom chybí dokumentárně zpracovat řadu významných osobností našich dějin. Ale to není holt tak populární, zde si dokumentarista velkou popularitu nevydobude. ()

Borat 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý pohled do několika rodin. Na Manželské etudy jsem se díval hlavně kvůli mé tetě přes koleno (Zuzana a Stanislav). Také jsem se dozvěděl ze zákulisí, že paní Třeštíková moc štědře nezaplatila, na to že tam handrkovala nějakých pár let, ale o to nešlo. Je zajímavé sledovat rozdíl několika let v několika málo minutách, to je asi hlavním tahákem dokumentu. Nic zas tak extrémně dobrého to taky nebylo. Plusy+: Moje teta, nápad Mínusy-: nemusim Třeštíkovou Hodnocení:|80%| ()

Reklama

truby 

všechny recenze uživatele

Tady se těžko hodnotí, protože tvůrcem a režisérem tohoto serialu je sám život za asistenece pani Třeštíkové. Ale v umění myslím si, je nejdůležitější nápad, myšlenka a tenhle nápad je pro mně geniální. Kdo nikdy nepřemýšlel o tom co se stane s láskou během manželství, je to vždy stejné? Navíc, ač tedy režisérka je v tomto případě spíše pozorovatelkou, dokáže svými otázkami a celkově svou invencí jednotlivým epizodám dodávat nějaký smysl, poselství skryté mezi řádky. ()

bassator

všechny recenze uživatele

41st KVIFF 2006 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž - 1/6 - Ivana a Václav opravit podle tohoto vzoru 43rd KVIFF 2008 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž - 1/3 - Rok 68 - Naděje / 1968 - Hope, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - ???/??? + 43rd KVIFF 2008 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž - 2/3 - Rok 68 - Zrada / 1968 - Betrayal, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - ???/??? ()

waits 

všechny recenze uživatele

Původní Manželské etudy byly výborné, pokračování po dvaceti letech ale celý projekt poslalo ještě o třidu výš. Teprve takhle dlouhé nenápadné pokukování po životě těch druhých totiž ukáže to, co člověk ani u sebe normálně nevnímá: sílu a smysl dlouhodobého snažení a štěstí an jedné straně, na druhé pak vliv každodenních starostí na změnu povah a životní únavu, častou bezcílnou nebo zbytečnou námahu, zklamání životem. Všech 6 dílů stojí za to, ale mimořádně emotivní je 5.díl - Marcela. Jako když diváka při promítání přejede vlak. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama