Reklama

Reklama

Nirvana Unplugged In New York

(koncert)
  • USA Unplugged: Nirvana

Obsahy(1)

Zřejmě nejpovedenější záznam akustických ,,unplugged" vystoupení prezentovaných hudební stanicí MTV - Nirvana Unplugged.

Track listing: 1. "About a Girl" (Cobain) – 3:37
2. "Come as You Are" (Cobain) – 4:13
3. "Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam" (Kelly/McKee; The Vaselines cover) – 4:37
4. "The Man Who Sold the World" (David Bowie cover) – 4:20
5. "Pennyroyal Tea" (Cobain) – 3:40
6. "Dumb" (Cobain) – 2:52
7. "Polly" (Cobain/Nirvana) – 3:16
8. "On a Plain" (Cobain/Nirvana) – 3:44
9. "Something in the Way" (Cobain/Nirvana) – 4:01
10. "Plateau" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:38
11. "Oh Me" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:26
12. "Lake of Fire" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 2:55
13. "All Apologies" (Cobain) – 4:23
14. "Where Did You Sleep Last Night" (Traditional, Arranged by Leadbelly) – 5:08 (Radek99)

(více)

Recenze (138)

blixadovan 

všechny recenze uživatele

V "beznapěťovém" provedení mají písně Nirvany místy až magickou sílu, Cobain strhává svým nechtěným charismatem veškerou pozornost na sebe. Na první pohled je vidět, že je duchem někde jinde a že tento svět již pro něj světem přestal být. V kontextu blížících se událostí se jednalo o naprosto dokonalou zádušní mši se vším všudy. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Pouhých 5 měsíců před smrtí Kurta Cobaina se odehrál zcela jistě nejlepší koncert Nirvany, akusticky odehraný. Setlist vybrán skvěle, výborné cover verze, charismatický Cobain. Velmi emotivní koncert, už z důvodu pohřební výzdoby a vědomí věcích nadcházejících... "Where Did You Sleep Last Night" je vrchol koncertu a nejlepší Kurtův výkon vůbec, a Kurtův pohled v jejím závěru mluví za vše. ()

Reklama

jasse 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem už několik Unpluggedů, a to i velmi zvučná jména (Pearl Jam, R.E.M. Paul McCartney), ale tohle vystoupení Nirvany mě opravdu vzalo za srdce. Dechberoucímu předvedení všech písní ale předcházelo mnoho nervů a problémů. Tento koncert se uskutečnil uprostřed amerického turné Nirvany v roce 1993, není pravda, že by to bylo jedno z posledních Kurtových vystoupení, odehrál po něm ještě 26 koncertů v Americe a 17 v Evropě. Ale únava a usmýkanost životem už se mu do hlasu slyšitelně vkrádala...Pozvání od MTV bylo pro Kurta opravdu velkou výzvou, on pár takto akusticky hraných písní už zařazoval na svém probíhajícím turné a bohužel se mu s nimi nedařilo - nepřipravení fanoušci ho při těchto tklivých, klidných, nádherných písních neposlouchali, bavili se mezi sebou, hlučeli - bylo to pro něho velké zklamání. Proto se příležitosti předvést tyto písně v komorním prostředí studia chopil s velkým odhodláním i očekáváním. Vše se zkomplikovalo tahanicemi s vedením MTV, nelíbil se jim Kurtem zvolený setlist, ani vybraní hosté, ale on tentokrát neustoupil ani o píď a udělal dobře. "Jeho" unplugged byl díky tomu jiný, než všechny ostatní - už to svědčí o jeho hudební genialitě. Nedostek času na přípravu a nazkoušení koncertu se projevil velkou nervozitou, kterou všichni hudebníci pociťovali - na záběrech je vidět, jak všichni do jednoho sledují každý Kurtův pohyb a gesto, protože hodně improvizoval. Ale od písně Pennyroyal Tea, která se mu konečně na rozdíl od zkoušek podařila, už byl uvolněný a v pohodě. Nemyslím si, že by se v závěrečné písni loučil, nebo volal o pomoc - to by před ní tak nežertoval. On velmi obdivoval Leadbellyho, od kterého si tuto píseň "půjčil", jeho způsob, kterým zpíval - procítěnost a upřímnost a vždy si přál (poměrně neúspěšně) se mu přiblížit. Tento večer se mu to podařilo stoprocentně a můžeme se jen dohadovat, jestli se navíc neztotožňoval také se slovy té písně, protože v té době už měl manželství v troskách. Přes všechny problémy, ve kterých se Kurt na konci své cesty utápěl, se dokázal na toto vystoupení plně koncentrovat a podat famózní výkon. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Vo vzduchu sa vznáša atmosféra plná napätého očakávania. Chystá sa niečo veľké, niečo, čo sa zapíše do hudobných dejín krvavočerveným písmom. Všadeprítomné ticho znenazdajky pohltí burácajúci potlesk a štvorica hudobníkov sa chopí svojich nástrojov. Nasleduje guľometná salva tej najlepšej muziky, ktorú si len dokáže pravoverný milovník zasvinených, v bahne vyváľaných nezávislých melódií predstaviť, porcia tak narvaná celou škálou protikladných pocitov a nálad, že sa divákovi neraz rozbúši srdce. A v momente, keď posledné akordy pretne Kurtov zúfalý výkrik a kamera zaberie detail jeho tváre, v ktorej sa zrkadlia roky utrpenia a samoty, roky strávené s dávkami heroínu v krvi, každému je hneď všetko jasné: bol to výkrik o pomoc. Keď sa o necelých päť mesiacov celý Seattle otriasol výstrelom z brokovnice, bolo na ňu už neskoro. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Kurtova kytara se vydražila za astronomických šest milionů amerických dolarů. Byla vyrobena v roce 1959 a Cobain ji pořídil za 5 000 dolarů. (Fenk)
  • Během zkoušek upozorňovali manažeři Nirvany bratry Kirkwoodové, kteří vystupovali jako hosté, aby před Kurtem nepokuřovali mariuhanu. Tohle bratry obzvlášť vytáčelo, protože Kurt se na zkoušky věčně dostavoval se zpožděním a ve zjevné náladě. (kornitko)
  • Necelé dva roky po smrti Kurta Cobaina v roce 1996 záznam vyhrál Grammy za nejlepší alternativní album. Nominováni byli rovněž i Foo Fighters se stenojmenným albem, které nahrál sám Dave Grohl, bývalý bubeník Nirvany. (GreatestFan)

Reklama

Reklama