Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (226)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nějak nepobrala. Miss Potter měla ten život tak sladký a všechny ty její kresby byla také tak sladké, že mě až překvapilo, že ty její příběhy byly ve skutečnosti docela drsné (nikdy jsem od ní nic nečetla, soudím jen z toho, co chvílemi vyprávěla) a tak vlastně jediné, co bylo na jejím životě trochu zajímavé, byl její první nakladatel a člověk, kterého milovala a osud jí ho nedopřál. Jinak to vlastně byla jedna velká idylka. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Příběh o trošku praštěné ženské, která si myslí, že její podivné obrázky ožívají, a ještě ke všemu jí hraje hrozně ošklivá Renée Zellweger. A až na konci jsem pochopila, že je to něco jako životopisný snímek. Upřímně řečeno mě tenhle film moc za srdce nevzal a příběhy, které údajně byli hojně prodávané, mi přišli naprosto stupdní i na dětské pohádky. Navíc mi to přišlo jako moc pohádkový film, takže jsem čekala, kdy se to zvrtne, to, co se stane jejímu milenci mě trochu překvapilo. Jinak tedy, čekala jsem od toho víc. Nakonec tedy 3* ()

Reklama

Karush 

všechny recenze uživatele

Akoby na chvíľku som sa ocitla v nádhernom rozprávkovom svete so skvostnou prírodou, neodolateľnými malými potvorkami nakreslených pôvabnými ťahmi štetca a hlavne fantastická Renée, ktorej rola perfektne sadla, čo ale mi vôbec nesadlo, bola dramatická časť, ktorá sa akoby nikdy nemala stať ani dramatickou, ale inak prekrásny film, ktorý pohladí po duši nejedného diváka. Ak vás film zaujal, odporúčam Anna zo Zeleného domu. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Krasny pribeh, primo pohadkovy. Dobri herci, krasna priroda. Proste pohodicka klidek, jen jsem celou dobu cekal kdy se to zvrtne a ono nic. Byla smrt!!! ale byla podana tak krasne a romanticky, ze to zase nebylo ono. Trochu dramaticnosti by neublizilo. Ale asi by se to do toho pohadkoveho sveta slecny Potterove nehodilo. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Škoda. Kapesníčky připraveny, ale zase marně. Při zpětné rekapitulaci filmu, je naprosto vybízející udělat nejednu velice dojemnou scénu. Ovšem jestli se Chris Noonan bál to tolik dramatizovat, aby ona dojemná pasáž nevyzněla pro suchary spíš trapně, nebo to nechtěl tolik sladit, nevím. Celkový zážitek z příběhu bez slz je prostě a doslova suchý. Na druhou stranu co se týče technické stránky filmu, tak tam snad není co vytknout. Geniální kamera. U kompozic, pohybů, přeostřování a jeřábování kamery jsem opravdu chrochtal. Nádherně vykreslená anglická krajina, malebné detaily zbohatlíků u večeře, nebo detaily kreslení vodovými barvami na papír. Oživení maleb animací je také příjemné. Ale když se to vezme celkově, tak mi takovéhle malebné a slaďoučké drama prostě nesedlo. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová vydala během svého života přes 23 knih. (Rodriguez)
  • René Zellwegera Ewan McGregor spolu hráli již ve filmu Kašlu na lásku (2003), kde též ztvárnili zamilovanou dvojici. (skinny)
  • Obrázky, které kresli paní Potterová (Renée Zellweger), jsou skutečné obrázky, které ve své době nakreslila Beatrix Potterová, podle níž byl film natočen. (Dlee)

Reklama

Reklama