Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (226)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Než jsem si film pustila, tak jsem nevěděla o čem bude. Došlo mi to až v průběhu filmu, že je to příběh o autorce Králíčka Petra. Bylo to krásně natočené. Kresby vypadaly úžasné a líbily se mi chvíle, kdy je autorka viděla se pohybovat. Žila ve svém vlastním světě plné zvířátek s lidským oblečením a to z ní udělalo slavnou autorku dětských knížek. Její matka mi nesnesitelně lezla na nervy, být na jejím místě odejdu už dávno. Romantická linka mezi Renée a Ewanem byla krásná, milá až na její konec, který mě překvapil. Celkově příběh krásně utíká a plyne, že nemáme chvilku, kdy by jste se nudili. Renée zvládla svojí roli úžasně, jen mi místy přišla jako Bridget Jones. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"No, well... Not well." Tradiční schéma, které funguje především díky chemii dvojice Zellwegerová-McGregor, dobře prověřené již v Kašlu na lásku. Osobně bych raději, kdyby se tvůrci soustředili na osudy Beatrix Potterové po odjezdu na venkov, spíše než-li jejím Londýnským peripetiím. Miss Potter je snímkem, který nemá originalitou moc co nabídnout, ale to tisíckrát viděné podává v docela příjemné podobě. Ovšem Hledání Země Nezemě nabízí takřka to samé a mnohem, mnohem lépe. Tak si vyberte... ()

Reklama

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Svým naladěním a také dějem připomíná film Pýcha a předsudek, který mě v kině hodně nudil, div že jsem u něho neusnul a zkrátka jsem se těšil až se na plátně objeví závěrečné titulky a film skončí. Dlouho jsem si myslel, že tyhle anglická dramata jsou všechna na jedno brdo. Avšak snímek Miss Potter můj názor změnil. Bylo v tom jakési kouzlo. Co se týče hereckých výkonů, Renée Zellweger svou roli mistrně zvládla a také láska mezi hlavními postavami byla zahraná tak, že působila důvěryhodným dojmem a nedocházelo k žádným hereckým přetvářkám. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..ostala som vykolajena z vlastnych emocionalnych reakcii pocas a po filme..aj ked, poruchy dychania a vzrusenim rozsirene zrenicky (chvalabohu) ma v poslednej dobe sprevadzali pri viacerych filmoch..ale toto ma prekvapilo..cosi s pomaly zabudnutych "klasikov" filmov z doby viktorianskej - merchant/ivory, cosi z malebnej krajinkomalby leeovho rozumu a citu..a zaroven nic z toho..maly pribeh, ktory ma emocionalne dostal, aby ku svojmu zaveru presiel do malej mediatacie..pravdepodobne ma nakazili prezitky hlavnej hrdinky..a uuzasny timing zaveru..(a skutocne som tuzila z celej svojej bytosti, aby vedla mna niekto sedel a aby som mohla svoje nadsenie predychavat v pritomnosti).. .. .. a este: ked tvorili prvu knizku, bolo to ako priprava uuuplne uzasnej narodeninovej torty, tajomstva sefkuchara.. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý na Zellwegerku a ejhle nsklamal som sa. Nebola to síce Brigit Jones, nadupaná v plesových šatoch ale aj dobové kostýmy krásneho Anglicka a úloha spisovateľky Potterovej jej sadla. Krásne ju herecky dopĺňal McGregor, dokonca aj Emily W. Nápad s animáciou kresbičiek bol milým spestrením. Film s množstvom farieb, a nádhernou anglickou prírodnou rezerváciou, až sa mi nechcelo veriť, že také niečo tam je. Ten jej nápad so záchranou farmárskej oblasti v Anglicku vo mne evokoval nostalgiu, ako nám pred očami tu na SLovensku mizne vidiek ako sa v dedinach "zdobených" satelitnými pastelkovou farbou vyčačkanými domami a celými ulicami malých "BewerliHilsov" mení život a scenéria vidieka :(. Film ma odo mňa slušné 4b. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)
  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová svou první knihu vydala na své vlastní náklady a díky slušnému prodeji s ní nakonec nakladatel uzavřel smlouvu. (Rodriguez)

Reklama

Reklama