Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejmilejších překvapení. Obrázky Beatrix Potterové jsou krásné a knížečky roztomilé. Celý film je neodolatelně pozitivní a půvabný a já si ho vychutnala až do samotného konce. Ewan McGregor je skvělý jako vždy, pouze mimika Renée Zellweger mi občas dělala problémy. Celkově jsem velmi potěšena. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Jakási Beatrix Potter mi byla naprosto neznámá, dokud jsem se nedočetla, že se má točit film. Nemohla jsem si ho nechat ujít. I když nemám ráda Reneé Zellweger, její postava mi byla hrozně sympatická a moc jsem jí fandila a přála štěstí. Ten příběh mě zaujal, dojal. Byl naprosto zajímavý a tak trochu kouzelný, připadal mi jaksi panensky čistý, ne zkažený a točený kvůli výdělku. Ewan McGregor mi byl taky sympatický, jako dvojici jim to prostě slušelo. Film se mi zkrátka moc líbil, ráda se na něj podívám někdy znovu. Délka akorát a vše hezky odsýpalo, takže jste se ani na minutku nenudili. ()

Reklama

Socrates 

všechny recenze uživatele

První půlhodina filmu byla vyloženým utrpením. Pohádka o zvířátkách v lidských šatičkách s pro mne nejnesympatičtější hlavní postavou, kam moje paměť sahá. Při každým záběru na úděsně se šklebící Renée se mi otevírala kudla v kapse a měl jsem co dělat, abych nepřepnul TV. Jestli se takhle přiblble pitvořila slečna spisovatelka i ve skutečnosti, tak potěš pámbu. Po šílenym nástupu ale naštěstí miss Potterová začala mimiku svý buclatý tvářičky trochu krotit a pokročilo se dokonce i v příběhu - dozvěděli jsme se ze života Beatrix i jiný věci, než jak buzerovala tiskaře a vydavatele při vzniku svých knih a nakonec musím říct, že tý hoďky a půl, kterou jsem filmu věnoval, nelituju. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

A že sa dá životopisný film natočiť aj rozprávkovým štýlom ma presvedčil Chris Noonan. Ale asi ide aj o to, koho život film zachytáva. Zobraziť život Al Caponeho v sviežích farbách s rozprávkovým ladením by asi nebol najchytrejší ťah, ale život Beatrix Pooterovej je na to ako stvorený. Noonan po jedenástich rokoch opäť za kamerou a opäť to srší živočíšnou ríšou, z papiera na diváka žmurkne zajačik, či posmešne mu otrčí zadok kačka. A celé je to neskutočne milé a dojemné. A čo ma po tom, že je to pramočiare a jednoduché, život môže byť krásny a trpký a vôbec nemusí byť komplikovane prežitý. 90%. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Svým naladěním a také dějem připomíná film Pýcha a předsudek, který mě v kině hodně nudil, div že jsem u něho neusnul a zkrátka jsem se těšil až se na plátně objeví závěrečné titulky a film skončí. Dlouho jsem si myslel, že tyhle anglická dramata jsou všechna na jedno brdo. Avšak snímek Miss Potter můj názor změnil. Bylo v tom jakési kouzlo. Co se týče hereckých výkonů, Renée Zellweger svou roli mistrně zvládla a také láska mezi hlavními postavami byla zahraná tak, že působila důvěryhodným dojmem a nedocházelo k žádným hereckým přetvářkám. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • René Zellwegera Ewan McGregor spolu hráli již ve filmu Kašlu na lásku (2003), kde též ztvárnili zamilovanou dvojici. (skinny)
  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová ve své závěti odkázala Národnímu fondu přes 16 km2 (čtverečních) půdy a 15 farem. (Rodriguez)

Reklama

Reklama