Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se velice těšila, na internetu jsem četla chválihodné recenze, ale musím říci, že mě tento film příliš neuchvátil. Chvilkami jsem si připadala, jako když právě sleduju nějaký z těch německých romantických filmů, ve kterých jsou nejlepší snad jen záběry krajinek, ale i těch zde bylo na můj vkus až přespříliš. Musim přiznat, že mi snímek nestrhl ani svou atmosférou, ani dějem, ale přesto jsem se u něj občas pobavila a za plus tomuto filmu přidávám, že mi dal alespoň možnost poznat, kdo že to vlastně byla ona Beatrix Potterová a co znamenala pro dětskou literaturu.... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Než jsem si film pustila, tak jsem nevěděla o čem bude. Došlo mi to až v průběhu filmu, že je to příběh o autorce Králíčka Petra. Bylo to krásně natočené. Kresby vypadaly úžasné a líbily se mi chvíle, kdy je autorka viděla se pohybovat. Žila ve svém vlastním světě plné zvířátek s lidským oblečením a to z ní udělalo slavnou autorku dětských knížek. Její matka mi nesnesitelně lezla na nervy, být na jejím místě odejdu už dávno. Romantická linka mezi Renée a Ewanem byla krásná, milá až na její konec, který mě překvapil. Celkově příběh krásně utíká a plyne, že nemáme chvilku, kdy by jste se nudili. Renée zvládla svojí roli úžasně, jen mi místy přišla jako Bridget Jones. ()

Reklama

Adman 

všechny recenze uživatele

Škoda. Kapesníčky připraveny, ale zase marně. Při zpětné rekapitulaci filmu, je naprosto vybízející udělat nejednu velice dojemnou scénu. Ovšem jestli se Chris Noonan bál to tolik dramatizovat, aby ona dojemná pasáž nevyzněla pro suchary spíš trapně, nebo to nechtěl tolik sladit, nevím. Celkový zážitek z příběhu bez slz je prostě a doslova suchý. Na druhou stranu co se týče technické stránky filmu, tak tam snad není co vytknout. Geniální kamera. U kompozic, pohybů, přeostřování a jeřábování kamery jsem opravdu chrochtal. Nádherně vykreslená anglická krajina, malebné detaily zbohatlíků u večeře, nebo detaily kreslení vodovými barvami na papír. Oživení maleb animací je také příjemné. Ale když se to vezme celkově, tak mi takovéhle malebné a slaďoučké drama prostě nesedlo. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že o Beatrix Potter jsem nikdy neslyšela, ale o to víc mě okouzlil tento film. Ta žena, co myslela svou vlastní hlavou a šla si za svými sny, které se natolik příčily viktoriánské představě o řádné dámě a ze všeho nejraději kreslila a vymýšlela příběhy plné fantazie, navíc ztvárněná Renée Zellweger, která se pro roli dokonale hodila, se mi velmi líbila. Nejen příběh, ale i provedení je skvělé, krásná výprava, příroda Lake District a mnohé ostatní si na 88 minut získaly mé srdce. Skutečně hezký, snivý film... ()

cross 

všechny recenze uživatele

Miss Potter je film jednoduše ale vpravdě líbezně odpočinkový... Chvílemi vás rozesměje, chvílemi rozesmutní, jindy vás bude těšit nechat se jen tak prostě unášet životním příběhem dětinské autorky pěkných ilustrací a příběhů... Co ho navíc dělá lehce nadprůměrným je poutavé filmové zpracování, nadmíru příjemné herecké obsazení, líbezná hudba a nevýslovně překrásná krajina Lake District (...která je ve skutečnosti ještě mnohem krásnější !!!!). Pokud se vám líbilo např. Cider House Rules, jehož poetika je s Potterovou velmi podobná, film nemůže zklamat... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)
  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)
  • Obrázky, které kresli paní Potterová (Renée Zellweger), jsou skutečné obrázky, které ve své době nakreslila Beatrix Potterová, podle níž byl film natočen. (Dlee)

Reklama

Reklama