Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hodně sladký film o spisovatelce Beatrix Potter (Renée Zellweger, jako mladá Lucy Boynton), která byla ještě po třicítce pannou a tak se jejími jedinnými přáteli stali zviřátka, která malovala. Jediné drama zažíla, když náhle zemřel Norman Warne (Ewan McGregor), její nakladatel, se kterým byla tajně zasnoubena. Ale byla to skutečná láska, nebo spíše kombinace vděčnosti a touhy se zbavit pannenství? K tomu, že skupovala pozemky u jezer lze snad jen podotknout, že původní krajina se zachovává dobře, když nemáte žádné problémy s financemi. Byla z velmi dobře zajišrěné rodiny, pracovat nemusela, a tak se mohla bez omezení oddávat svým koníčkům malování a psaní příběhů pro děti. Což se nakonec ukázalo jako velmi výnosné. Nakonec se i ve čtyřiceti zbavila pannenství, když se provdala za vesnického právníka a přítele z dětství Williama Heelise (Lloyd Owen). Zajímavé bylo jen snobské pokrytectví Beatrixiny matky Helen (Barbara Flynn), kterým se povyšovala nad všechny, které uznala za nerovné. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Rozprávkovo pojatý životopis, ktorý mi štýlom pripomenul romantiky Jane Austenovej, takže nesmie chýbať ani výrazná romantická línia v ktorej sú prekážkou námietky rodín kvôli triednym rozdielom. Chémia medzi Renée a Ewanom funguje od prvých sekúnd. Obidvaja sú takí naivní dobráci od kosti, čo snáď môže vadiť nejakým cynikom, ale romantici si ich príbeh užijú. O to šokujúcejší bo pre mňa zvrat v poslednej tretine, ktorý som v tak pozitívne naladenom filme nečakal. Nakoniec sa to síce skončilo hapyendom, ale aj tak to na mňa emocionálne dosť zapôsobilo. Celkovo mi bolo ľúto, že film nebol dlhší o takú pol hodinu. Vďaka krátkej stopáži má síce svižné tempo, ale niektoré udalosti by mohli dostať väčší priestor, aby pôsobili ešte intenzívnejšie. Hlavne by som uvítal viac spoločných scén medzi Ewanom a Renée, ktorý k sebe dokonale pasujú. Celkovo som ale do veľkej miery spokojný a nechápem, že mi tento film doteraz unikal. 7/10. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý na Zellwegerku a ejhle nsklamal som sa. Nebola to síce Brigit Jones, nadupaná v plesových šatoch ale aj dobové kostýmy krásneho Anglicka a úloha spisovateľky Potterovej jej sadla. Krásne ju herecky dopĺňal McGregor, dokonca aj Emily W. Nápad s animáciou kresbičiek bol milým spestrením. Film s množstvom farieb, a nádhernou anglickou prírodnou rezerváciou, až sa mi nechcelo veriť, že také niečo tam je. Ten jej nápad so záchranou farmárskej oblasti v Anglicku vo mne evokoval nostalgiu, ako nám pred očami tu na SLovensku mizne vidiek ako sa v dedinach "zdobených" satelitnými pastelkovou farbou vyčačkanými domami a celými ulicami malých "BewerliHilsov" mení život a scenéria vidieka :(. Film ma odo mňa slušné 4b. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Beatrix Potterová by mě jakoby někoho připomínala. Ano, ano, mám podobného fantazíru doma :). I mojí ženě před očima ožívá spousty obrázků a nakreslených zvířátek a vím, že by se jí knížky "miss Potterové" určitě moc líbily! První polovina filmu byla nádherná, zklamal mě konec. Jenže vždyť si ho nikdo přeci nevymyslel. Byla to přeci životopisná story a to já uznávám velice! Navíc Ewan zahrál naprosto úžasného štramáka na jedničku! 75% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Snímek, který zahřeje u srdce, v jehož první polovině ke mně doléhala vlna sentimentality, když hlavní hrdinka vzpomínala na doby, kdy začala tvořit svá úžasná díla a ilustrace. Krásný anglický venkov, příjemná hudba a vynikající dobová atmosféra. Skvělá Renée Zellweger a Emily Watson. Film není dlouhý a jeho dějová linie je poutavá a neomrzí - 80%. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová svou první knihu vydala na své vlastní náklady a díky slušnému prodeji s ní nakonec nakladatel uzavřel smlouvu. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová ve své závěti odkázala Národnímu fondu přes 16 km2 (čtverečních) půdy a 15 farem. (Rodriguez)

Reklama

Reklama