Reklama

Reklama

Kdo zabil elektromobil?

  • USA Who Killed the Electric Car?
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

V roce 1996 se v Kalifornii objevily plně funkční elektromobily, které splňovaly potřeby téměř všech řidičů. O dvanáct let později nezbyly na tato futuristická auta nic než vzpomínky. Kdo je zodpovědný za jejich zmizení, byl v tom opravdu zásah mocných, nebo je na vině jenom nízká poptávka a nepochopení uživatelů?

Dokument přináší pohled na jednu z epizod elektromobilů, které jako alternativa nezaostávají vlastnostmi za benzínovými auty, naopak je v mnoha ohledech předhánějí. Proč tedy světové automobilky nenabízejí tuto levnější variantu, se kterou můžeme jezdit již od několika desetihaléřů za kilometr? Následující dokument předkládá spoustu argumentů, proč jsou elektromobily trnem v oku snad úplně všem zúčastněným stranám kromě uživatelů. Jenže o uživatele jde už na posledním místě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

Andre3000 

všechny recenze uživatele

My tady v Evropě do přímo do toho problému těžko vidíme. ALe oni si to asi nevycucali z prstu. Svět je zkažený chamtivostí, touhou po ziscích a to stále větších. GM které taky dopadla kosa na kámen je toho příkladem. Je to vše o politice a je už jedno jestli o té v nejvěšších místech, nebo politice v ekonomických kruzích. Páchají se větší zla, jenže tohle bylo způsobeno s jasným vědomím...hanba!!! ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto hovorím široko tému popularizujúci dokument, určený verejnosti bez vyhnutiu sa veľmi účinnému zaškatulkovaniu do kategórie vykonštruovaných konšpirácii, ktoré potom potopiť vo vlnách spochybňovania kredibility je hračkou pre kohokoľvek. Z obrovského množstva nových informácii pre človeka- úplného laika na túto tému, dokázali tvorcovia poskladať nádherne usporiadanú mozaiku, ktorá poskytuje pohľad zo strany aktivistu na tému, ktorej venuje všetok svoj voľný čas. Tak prečo ho nevypočuť, keď už je do nás hustená dennodenne druhá strana mince? Zároveň ma podobné dokumenty napĺňajú pocitom optimizmu, keď vidím teoretické princípy fungovania občianskej spoločnosti zavádzané do praxe s toľko energiou a zmyslom pre zodpovednosť ako občana. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Pro mě další jasný důkaz, že v USA je možné všechno. Velmi dobré je, že tento dokument nehází špínu jen na ropné konglomeráty, ale i na nabubřelé zákazníky, kteří si chtějí honit ego v obrovských, bubínkyrvoucích korábech a současně nadávají na smog. Kdyby vás zarazila jména mezi herci v tomto dokumentu vězte, že všichni tito jezdili elektrickým vozítkem a dokud měli možnost, dokonce za něj i bojovali. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Je to boj Davida s Goliášem, ale pokud bude na světě dost Davidů, můžeme vyhrát...." Od roku vzniku tohoto zajímavého dokumentu uplynulo již 15 let a zdá se, že "Davidové" slaví vítězství :D. Jsem dalek toho označit se za elektromobilního nadšence, ač mě oblast tzv. "čisté mobility  dnes de facto živí. Snažím se ale na danou věc nahlížet co nejvíce objektivně a tak mě aktuální tlak na elektromobilitu místy až trošku irituje. Po zhlédnutí daného dokumentu však musím uznat, že asi jiná cesta jak přejít na bezemisní dopravu než cesta příkazů (limity CO2) a zákazů (konec prodejů aut se spalovacím motorem od roku 2035), jakou dnes jde EU, asi neexistuje. Co se od doby vzniku dokumentu rozhodně změnilo, je postavení automobilek v celém procesu. Zatímco v době snah o prosazení elektromobilu EV1 byly automobilky na jedné lodi s ropným průmyslem (a ty záběry na to, jak sama automobilka GM nechala sešrotovat vlastní vyrobené elektromobily, byly pro mě vážně šokující), dnes už všechny světové automobilky do vývoje elektromotorů investovaly tolik. že už sami auta se spalovacím motorem de facto odepsaly. Dokument možná nebude 100% objektivní (nelíbil se mi ten duch konspiračních teorií), přesto nabízí spoustu zajímavých (a lehce ověřitelných informací). Třeba to, jak fungovalo napojení politiků z doby  republikánských administrativ na ropný průmysl. Naštěstí americká vláda dnes není v pozici co v roce před patnácti či dvaceti lety, takže i kdyby se  za tři roky měl k moci vrátit Trump, už elektromobilitu nezastaví. Dokument taky zajímavě ukazuje na to, jak ropnému průmyslu vyhovují ty rozepře mezi těmi, kdo fandí bateriové elektromobilitě a kdo vodíku (viz i vyjádření George Bushe ml.). Sám jsem silným zastánce tzv. technologické neutrality, ale čím dál tím více vidím, že bateriová elektromobilita rozhodně slepou uličkou není. Čeká nás určitě ještě hodně práce na vývoji nových technologií baterií (třeba těch z pevným elektrolytem), ale na konci "elektromobilního tunelu" vidím světlo. A je třeba ho zde vidět, neboť globální oteplování je, jak někdo v tomto dokumentu trefně říká, "atomová bomba v našich rukou".  A  elektromobilita je určitě cestou, jak tu hrozbu alespoň trochu eliminovat. Sama o sobě svět nespasí, ale bez ní se prostě v budoucnosti neobejdeme. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Investigativní dokument hledající viníka zastavení prodeje a výroby elektrických aut. Je jím samotný GM, ropařské společnosti, americká vláda, prodejci, samotní odběratelé? Pro takový názorový dokument je strašně těžké nepřepadnout do vod lživých, vykonstruovaných. Do těchto vod tento sice tak úplně nespadne, ale jeho neustálá pruda do všeho benzínového je na konci završena skoro až jakoby mimochodem tvrzením, že v Japonsku se už hybridní auta používají dlouho a jejich podíl roste. A jelikož veškerá technická globalizace pochází z Japonska, tak bych to rozhodně neviděl tak černě jako se pan režisér snaží. A stejně by bych radši viděl dokument How to Kill a Car? protože mám veškerých aut už opravdu po krk. ()

Reklama

Reklama