Reklama

Reklama

Roundhay Garden Scene

Obsahy(1)

Tento krátkometrážny počin je v podstate začiatok kinematografie. A tak 14. Októbra 1888 vzniká prvý hraný film v trvaní 2 sekúnd, natočení v záhrade u rodiny Whitleyových v meste Yorkshire vo Veľkej Británii. (T2)

Recenze (126)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ú ž a s n é ! ! ! :-o . . . Z Á Z R A K ! . . . Fotografie se přece nemůžou pohybovat! O tom nelze pochybovat!!! - - - P.S. A pozor! Prohlížení pohyblivých obrázků trvale poškozuje zrak! Nervy nevyjímaje... ;o) . . . O tom jsme nakonec už před válkou hovořili s panem okresním hejtmanem! :-D - - - - - (Poprvé viděno 14.10.1888, komentář zde jako užaslý - stodvacet let a jeden měsíc a jeden den k dobru poté... ;o) ()

Lavran

všechny recenze uživatele

Ad fontes! Dvě sekundy užaslého ticha, které přerostly v celosvětový výkřik. Nemožno smysluplně hodnotit, protože se nejedná o film v pravém slova smyslu, ale jen a pouze o váhavé našlápnutí na neprobádané území. Hodnota RGC dnes pramení spíše z nostalgického a technického akordu, ale zvídavosti badatelů, které přitahuje prehistorie filmu by uniknou neměl. ()

Reklama

Elrond88 

všechny recenze uživatele

100%; Roundhay Garden Scene je nejstarší film. Pokud je to film. Na počátku filmové historie stojí dvouvteřinový záběr zahrady - včetně několika lidí. Je velmi těžké takový záběr ohodnotit, protože to objektivně není možné. Já jsem na něm hodnotil především historickou hodnotu a pak také dojem, který na mě tak starý filmový záběr zanechal. Chápu, když někdo ohodnotí uměleckou hodnotu odpadem, přesto je neobjektivní srovnávat s dnešní kinematografií, protože to by musely odejít se špatným výsledkem i třeba filmy ze třicátých let... ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

TAk jsem teď přemýšlel na kolik mám ohodnotit historicky první film na světě...vzhledem k tomu že jsem přemýšlel asi 15sekund a film tvrá sekundy 2 jsem přišel na zcela jasné ohodnocení a tím nemůže být nic jiného než plný počet,protože jsou to právě tyhle 2sekundy díky kterým máme filmy jako takové...co dotat byla to filmová revoluce :-) ()

Trainspotter

všechny recenze uživatele

Lze se vůbec dohledat prvního filmu? Jeden tvrdí, že toto byl první film, druhý zase považuje za první film jiný půvteřinový snímek a nikdo přesně neví, jestli třeba před jeho "prvním" snímkem si na jiném místě někdo jiný nepohrával s citlivou emulzí a oklamaním lidského oka. A co lze vůbec považovat za film? Film je přece médium, tvořená tenkým průhledným celuloidem s nanesenou světlocitlivou vrstvou atd. a od toho se to tak jako odvozuje... To je jedno, první film možná existuje, možná taky existuje nejlepší film a stejně tak nejhorší atd. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Z filmu se zachovala jen fotografická kopie části 2 1/8 palce širokého filmového pásu. (mr.filo)
  • Prvý krátkometrážny film, ktorý vznikol 14.októbra 1888, trvá len 2 sekundy a skladá sa z 24 obrázkov. (T2)
  • Nejstarší známý film, který se dochoval. (Kulmon)

Reklama

Reklama