Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (349)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jakkoli má Clive Owen drtivé charizma a při jeho upřeném pohledu se nejedné divačce podlamují kolena, jeho postava Sira Raleigha je opravdu velkou popkornovou úlitbou a jeho z prstu vycucané milostné avantýry (potažmo jak s Bess, tak i s Alžbětou) dělají z celého filmu telenovelu. Chtělo to více středověké temnoty, špíny, sy(u)rovosti a zákulisních intrik (které tak činily zajímavým předchozí díl) a méně nevěrohodného cukrkandlu. Cate Blanchett zpočátku znamenitá, ale postupem času, s čím dál více houstnoucí atmosférou, kdy se nad Anglií stahují mračna, se její Elizabeth stává afektovanou, teatrální a pro mě málo uvěřitelnou. Výsledek takový nijaký průměr - ani plnohodnotný historický biják, ani vzrušující sonda do Alžbětiny duše a jejích niterných pocitů. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Komorná dráma s prepracovanými charaktermi je fuč. Prišla na rad popcornová skratkovitosť, povrchné pozlátko v podobe krásnych kostýmov a ždímanie emócií z vody. Množstvo evidentne dôležitých postáv zmizne skôr, ako si divák uvedomí, o koho išlo. A jediné dve postavy, ktoré v príbehu dávajú zmysel (a sú výborne zahrané), sú záporáci Jordiho Mollu a Samanthy Morton. Režisérovi Shekharu Kapurovi ide oveľa lepšie temnota než svetlo a mal by skúsiť horor. Cate Blanchett a Clive Owen iba hádžu epizodické pózy. Obávam sa, že film mal byť pôvodne oveľa dlhší a je otázkou, či ho prestrihali, pretože nefungujúcemu vzťahu Blanchett+Owen (na ktorom snímka padá) nepomáhali ani rozširujúce scény; alebo ho skrátili čisto z komerčných dôvodov, pre konzumného diváka. V každom prípade, v tejto výslednej, "rýchlej" verzii má bližšie k Bruckheimerovmu Kráľovi Artušovi než k pôvodnej Elizabeth. ()

Reklama

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, pokud se zaměříme na neobvyklý pohled na "panenskou královnu". Já jsem byla kolikrát až překvapena hloubkou pocitů, které zde byly vyjádřeny. Co se týče hereckých výkonů hlavní hrdinky, Cate Blanchet je naprosto oslňující, skvělá, úchvatná herečka a celý film drží od začátku do konce na slušné úrovni jen vlastním herectvím. Geoffrey Rush dotvářel pěkné pozadí, Samantha Morton byla také zajímavá a Clive Owen byl pastvou pro ženské oko (bohužel nic víc, ale ne, že by mi to nějak zásadně vadilo :-)). Hodně mě zaujala Abbie Cornish. Co musím jednoznačně pochválit, je výprava a pak celková atmosféra filmu, u něhož mě skutečně drželo jisté napětí a očekávání, jak to dopadne... ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Zlatému věku bohužel schází osobitý punc, který by film vydělil z řady okázalých, kostýmních dramat bez potřebné invence. Kapur snad ztratil dramatickou a promyšlenou niť, a tak příběh nejvíce potápí jeho snaha zaujmout jak náročného, tak popcornového diváka. Pak přichází vniveč nejen paralely se současnou politickou situací a s údělem královny Alžběty II., ale i vypiplaná výprava a kostýmy. 70% za Cate Blanchett a absenci statičnosti. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Komorová historická dráma s nevýdateľnými hereckými výkonmi. Cate Blanchett potvrdila svoje miesto medzi hereckou elitou. Tak nejak to vážne bolo. Z historického hľadiska to ozaj sedí - čoš ma potešilo (nevídane v dnešnej dobe). Po skončení snímku nenastúpilo sklamanie, ale ani nadšenie... Snímok je v celku dobrá hitorická výpoveď, ktorej chýba pompéznosť a nejaká ta väčšia vznešenosť... Áno, kráľovná bola skvelá, ale bojovým flotilám na oboch stranách chýbalo mnoho ku "filmovej sláve". Herecké výkony a hudobný mix postavili tento snímok niekam vyššie, avšak kráľovnin vzťah a nedokončené historické scény ich potápaju ku dnu... 7/10 ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Aby sa ušetrili peniaze, bola postavená iba jedna replika lode. Na jednej strane to bolo Raleighovo (Clive Owen) anglické plavidlo a na druhej španielska galeóna. Pri natáčaní širokých záberov paluby sa dym použil na zakrytie akejkoľvek nekompatibility v dizajne. (Arsenal83)
  • Záběry na údajný hrad Fotheringay jsou ve skutečnosti záběry na skotský hrad Eileen Donan Castle. (krizb)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama