Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Komentář bude obsahovat náznaky spoilerů! Nemám slov. Asi 10 minut po skončení tohoto silného snímku stále nemám, co bych řekl a pořád přemýšlím. An American Crime je totiž hodně komplexní film. A v čem? Není omezen jen tématem, ale "rýpne" si téměř do všeho. Náboženství (Reverend Bill povídal: "Bůh má na všechno své důvody." Já se stále snažím přijít na to, jaký byl ten důvod.), chování nemocného člověka (vynikající Catherine, její Gertrudu jsem z duše nenáviděl), skupinové chování "když to dělají všichni, tak můžu taky" (scéna pálení cigaretou) nebo lhostejnost (soused říká sousedce, že by to měli nechat být). Když k tomuto bezchybnému scénáři připočtete stejně bezchybné výkony (Ellen Page je vážně talent, o Catherine jsem se už zmínil) vyjde vám film, na který jen tak nezapomenete. Není však pro každého, protože slabší osoby by z tohohle mohly být pěkně na dně… Tohle nejde jinak, tady musím dát 100 %. P. S. Jiný film na podobné téma (Bestie Karla) tomuhle nesahá ani po špinavé kotníky. Ten film byl hloupý a odtažitý, kdežto An American Crime je naprostý opak. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Přestože je film natočený podle otřesného skutečného případu a přestože se již v úvodních titulcích honosí tím, že dialogy soudního přelíčení jsou doslovným přepisem skutečných výpovědí, nezaručuje to v žádném případě, že film bude dobrý... Naštěstí Americký zločin není ani film špatný, ale pohybuje se přesně uprostřed - Vypráví o pozadí jednoho šokujícího případu chudé matky a jejích dětí, s dokumentární přesností zachycuje následný průběh soudního přelíčení, ale... ale...Ale to je tak nějak všechno... Ta detailní doslovnost, se kterou byl film natočen a která měla zaručit, že bude řečeno vše a co možná nejjasněji, mi pila celou dobu krev... Jakoby každému divákovi mělo být jasno: Matka je zrůda, Paula je zrůda... Teď si všichni povzdechněme... Při pohledu na náctileté děcko, které típe o bezvládné tělo vajgly a kope do něj, jsem si vzpomněl na Hanekeho - film nemusí ukázat úplně všechno, aby byl divák šokován... Stejně film tohoto typu ve společnosti nic nezmění a různé Baniszewské a Fritzly nevymýtí. Alespoň ne takto "doslova" průměrný film... Tak proč se nesnažit o něco víc, než jen doslovný přepis soudních spisů? ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tommy O'Haver, Irene Turner .. Hnusné lidské drama. Gertrude Baniszewski jsem z celého srdce nenáviděl, ale neméně nesympatií si vybudila i její nejstarší dcera Paula svoji úvodní hloupostí a lhostejností. To se povedlo. Ovšem jinak je film vcelku průměrnou dobovou vzpomínkou, bez nějakých extra filmařských momentů, které mohly přivodit otevřenosti v zobrazení násilností páchané dětmi či matkou na bezbranné dívce a vůbec větší intenzitou dopadů těchto činů. Jinak ovšem Ellen Page opět v roli dívky v krizové situaci a opět výborná se skvěle sekundující Catherine Keener. Na jejích um a šarm se prostě příjemně dívá. ___ PS: A co vy? Víte co se děje u vašich tichých sousedů? 70%. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro zfilmované, skutečné příběhy, i když se mi z nich někdy zvedá žaludek - což je i tento případ. Zločiny páchané na dětech patří mezi ty nejnechutnější.. Proč ? Protože děti se nedokážou samy bránit, do jistého věku nejsou ani schopny pochopit, proč se jim to děje a v některých případech jsou dokonce přesvědčeny, že si to zaslouží a že je to úplně normální. To vše bylo ve filmu znázorněné na výbornou a v kombinaci se záběry ze soudní síně se utvořil celek, který nám neustále připomínal, že se podobná zvěrstva opravdu dějí a hlavně jak málo stačí k tomu, aby podobné hrůzy procházely (viz. jasný příklad lidské lhostejnosti v případě sousedů). Film je kvalitní, příběh zdrcující, herecké výkony nadmíru uvěřitelné, avšak podobný film nechci nějakou dobu vidět. Je mi z toho ouzko - 90%. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Lidé často vyžadují empatii, pochopení, avšak sami už nejsou schopni je vracet aneb když jednou vztáhneš ruku na bližního, přestáváš být člověkem, stáváš se slabochem... Ještě bolí, celá ta hodina a půl. An American Crime má dvě tváře, tak jako lidé v něm, za ním i před ním. Na jedné misce vah je příběh, víceméně převyprávěný fakt, že nejzákeřnějším tvorem na modré planetě je člověk sám, neboť ten jediný dokáže působit bolest pro vlastní potěšení, jako alibi, coby prostředek lživé pseudomorálky a nebo jako chabou omluvu za vlastní slabost, za vlastní pokřivený charakter. Na misce druhé je forma - intenzivní, pravdivá, jízlivá, s nepopiratelnou schopností Tommyho O'Havera budovat gradující atmosféru bezpráví, krutosti a lhostejnosti. "Ke každému skutku má Bůh důvod, ale já ho zatím nenašla", říká v jeden moment postava osobité a nesmírně talentované herečky Ellen Page a já dodávám, že víra je slepý tulák, kterého musí držet za ruku charakterní a upřímné skutky, jinak bloudí a nenedojde k naplnění. An American Crime však své posleství několikanásobně naplňuje,bez pachutě samoúčelnosti vyvolává silné emoce (nutno zmínit též sugestivně zahranou, nesnesitelnou postavu v podání Catherine Keener), neukazuje víc než musí a i když z filmového hlediska třeba není stoprocentní, tyhle váhy jednoznačně převažuje na svou stranu miska příběhu. Znepokojivě pokojnou formou podané drama, na které si musíte v nitru sáhnout, aby nezůstalo "jenom" filmem. [final rate: 85%] ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Většina členů štábu netušila, jak příběh dopadne, dokud si těsně před natáčením nepřečetli scénář. (don corleone)
  • Pro svou roli Ellen Page doslova hladověla, aby co nejvíce zhubla. Údajně se do postavy Sylvie Likens doslova položila a hladovku omlouvala tím, že Sylvia také nejedla. (don corleone)
  • Catherine Keener nejprve odmítnula roli Gertrudy Baniszewski, ale když pak nemohla silný příběh dostat z hlavy, potkala se znovu s režisérem O´Haverem a s natáčením souhlasila (don corleone)

Reklama

Reklama