Reklama

Reklama

Fire!

všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Velká Británie, 1901, 5 min

Obsahy(1)

Krátky film zachytáva požiar bytového domu, zorganizovanie pomoci a následné hasenie a záchranu ľudí, pomocou rebríku a plachty. (Marek1991)

Recenze (9)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Pocta práci hasičom, už vtedy Williamson tušil že ľudí bude táto téma na plátne zaujímať a bude mať úspech. Nie nadarmo nás na základnej škole učili (kedyi, dnes už asi nie) že ak sa nám niečo stane alebo uvidíme niečo "zlé" máme dospelých privolať pokrikom "Horí!" a nie "Pomoc!", pretože skôr prídu pozrieť na nešťastie iných ako na pomoc... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Snímek, který o dva roky později okopíroval Edwin S. Porter a vytvořil tak nesmírně slavný (a přeceňovaný) Život amerického hasiče (1903). Williamson sice nezobrazuje jednu scénu dvakrát, tak jako Porter, zato je nápaditější ve všem ostatním a dokonce ukazuje skok do plachty. Kromě toho Porter do svého díla použil reálné záběry hasičského výjezdu, zatímco Williamson vše inscenoval - ale kvalitně, a za to mu patří obdiv. ()

Reklama

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Asi je trošku krátkozraké kritizovat film v takových počátcích, přesto pár drobností mě přinejmenším zarazilo: hasič, poté co se dostane oknem do pokoje, stříká vodu především ven z okna; dva hasiči po stranách si všímají více záchranných akcí a vůbec se nedívají, kam míří hadicemi; vytáhli z toho domu dva lidi a nakonec odstavili žebřík, aby si třetí mohl skočit. To asi nebudou filmové chyby. Spíš v nějaké té logice. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavý film a hlavne mal nejakú myšlienku, dej, aj keď dosť naivný a nie príliš realistický, ale snaha bola. ()

Zajímavosti (1)

  • Williamson se stal prvním filmařem, který spojil scény natáčené v ateliérech se záběry z exteriéru, aby dodal filmu na dramatičnosti a co nejvíce vyostřil napětí. (Lenarek)

Reklama

Reklama