Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Arkos 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení a výborný historický film, který se nejspíš inspiroval Královstvím nebeským. O něco menší rozpočet vůbec nevadí, film má výborný příběh, velice slušnou výpravu a bojové scény. Větší bitvy nejsou sice tak velkolepé jako u amerických filmů, ale i ty jsou natočené na velice slušné úrovni. Zajímavý je také klášterní život Cecilie, kdy v těchto chvílích film sice nemá takové tempo, ale tyto záběry za to stojí. Takže celkově u mě v každém případě čtyři hvězdy, kdy jsem i uvažoval o pěti. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Švédi umí. A středověk vždy uměli. Pramen pany, Sedmá pečeť... Od nich ho mám vždycky rád. Je syrový, skutečný a díváte-li se na film v původním znění tak to jejich hrdelní R s chrochtáním a chrchláním filmu ještě přidá ! :-). Ačkoliv jsem román nečetl, dovoluji si tvrdit, že je ve snímku cítit už jen v té formě vyprávění... Chvilkami jsem si říkal, že koukám na nějaký hrdinský epos, nebo báji či legendu o slavném válečníkovi Arnovi. Snímek se jistě nemůže měřit s Královstvým nebeským. Ačkoliv byl jedním z nejdražších ve Švédsku, pořád se do něj asi nenasypalo tolik jako u gigantičtějšího konkurenta. Přesto ani bojové scény se Saracény nevypadají lacině a i když si tvůrci pomohli chamsínem a závěrečná mlata se odehrává v prachu poletujícího písku, neměl jsem u sledování dojem, že koukám na 10 šermujících chlapů. A v tom je také kus umění. Středověk tvůrci vysekli skvěle, nelze vytknout nic. Dobové kostýmy, architektura, vybavení domů, zbraně, nástroje.... vše perfektní. Rytíři jsou oblečeni do gambesonů, drátěnek, maximálně jim kryje hlavy přilba. Tohle byli praví chlapi. Neumím si představit jak v tom sedím na koni na poušti s obrovským mandlovým štítem v levačce a mečem v pravačce na čtyřicetistupňovém vedru... Byli to skuteční rytíři. Vycvičený rytíř na válečném koni vlítnoucí tryskem do pěchoty se rovnal dnešnímu obrněnému transportéru... Charismatický byl i Saladin, o němž se traduje, že takový skutečně byl. Uznávali jej i křesťané jako čestného rovnoceného nepřítele, byť nevěřícího. --- Arn se zkrátka povedl a i když bych pár věcí mohl vytknout, hlavně dějové přeskoky v závěru snímku kdy jsme chvilku byli ve Svaté zemi a chvilku doma ve Švédsku. To trochu rušilo. Na závěr mi chyběl i hlas vypravěčův, který nás tak pěkně zezačátku uvedl do děje... Jsem zvědav na pokračování Arn - Riket vid vägens slut. U mne je to za 4 švédské korunky. Užil jsem si to ! * * * * ()

Reklama

Naslund 

všechny recenze uživatele

Fajn typ historických filmů. Obvykle se ukazuje chvíle z hrdinova mládí, kde nastíní jeho ambice, a děj poskočí do jeho budoucnosti, kde je už silný, aby mohl své cíle splnit. Tady to je sice podobné, ale mládí se věnuje nejdelší část, což mi plně vyhovuje. Žádná neustálá zběsilá velkolepá akce, ale jen pár skromných a přehledných soubojů a pěkné dialogy. Oproti ostatním takovým filmům jsem se hodně bál o hlavní hrdiny. Bylo by to ale ještě lepší, kdybych znal historii Švédska. Takhle jsem si pořád říkal, co komu může církev udělat, jestli je morální, aby člověk udělal tohle a další a další vodítka, která mi jen připomněla, jak málo toho vím o středověku. Co si ale nejvíc vybavuju je Saladin. Sice je tam jen chvilku, ale takové charisma by si zasloužilo vlastní film. Od Švédů ho ale asi očekávat nemůžu. Kéž by i blízký východ začal dělat takové filmy. Edit: Podíval jsem se podruhé a když už člověk ví, co přijde, tak už to není ono a film působí víc zdlouhavě. Proto doporučuju neopakovat. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Stateční rytíři, krásné ženy, perfídná církev, osudová láska, odloučení, shledání - byl jsem v sedmém nebi :) Jo, možná to místy je drobně zkratkovité, bitvy drobně osekané, ale nevadí nevadí. Za každý takový dobrodružně romantický příběh zcela klasického ražení je třeba být v dnešní době maximálně rád. Jo, Sofia Helin - ženská absolutní, fakt krásná. (Viděna sestříhaná verze obou dílů uvedená u nás na dvd). ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Během celého filmu jsem vymýšlel superlativa, v jakých ho vylíčím a těšil se až si pustím dvojku a po jeho skončení jsem s hrůzou zjistil, že jsem neviděl první díl Arna, ale bohužel nějakou mezinárodní verzi ... tedy oba díly smontované do jednoho. Můj zážitek z toho, co jsem viděl byl i tak stoprocentní, ale přeci jenom místy byl ten příběh tak trochu skokem ... a kromě toho oba díly zvlášť budou mít zcela jistě mnohem epičtější a působivější vyznění. Takže prozatím ohodnotím tuto mezinárodní verzi sem (bohužel ani zde ani na imdb nemá zvláštní odkaz) a někdy v blízké budoucnosti dám oba dva díly zvlášť jako samostatné filmy. _____ EDIT: Po téměř roce jsem se konečně dostal k tomu, abych se kouknul na Arna v nezkrácené verzi. Po shlédnutí první části moje pětihvězdičkové hodnocení zůstává. Příběh je bohatší, doplněný hlavně o dění ve Švédsku předtím než Arn odešel do Svaté země. Těším se na dvojku :-) ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Dňa 21. júna 2007, výkonný producent Johan Mardell potvrdil, že film prekročil rozpočet už v priebehu výroby. (Smok)
  • Exteriéry sa natáčali v juhozápadnej švédskej provincii Västergötland, ale aj v Maroku a Škótsku. (Smok)
  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)

Reklama

Reklama