Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adaptace nedávno vydaného a záhy velmi populárního románu Sussany Clarck. Odehrává se v Anglii na počátku devatenáctého století, kde již po staletí nepraktikovanou magii hodlá zpět na světlo světa uvést mág Mr. Norrell. Poté co šokuje všechny teoretické mágy co jich Anglie má a podmaní si celý Londýn až po nejvyší politické kruhy, získává nadaného žáka Jonathana Strange. Mladík ovšem záhy svými schopnostmi předčí mistra. Jenže magie je dobrý sluha ale zlý pán. A tak dochází k souboji mágů, který nás provází napoleonovskou Evropou přes Itálii a Španělsko zpět do Angliie k magickému vyvrcholení. Příběh, v němž nechybí magie, láska, intriky a fantaskní světy. (catr)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (93)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

BBC mě zase jednou potěšila až za roh. Knihu jsem sice nečetl (ale přečtu), takže jsem nemohl výsledek srovnat s předlohou, ale s tím, co jsem viděl, jsem absolutně spokojen. Příběh evidentně vychází ze starých anglických příběhů, které se velmi liší od příběhů J. R. R. Tolkiena. Elfové jsou v obou případech sliční, ale tady jsou extrémně nebezpeční a záludní, což mi vyhovuje, protože mám radši Terryho Pratchetta a Andrzeje Sapkowského. Ještě jednou musím zopakovat, že byl Marc Warren výbornou volbou pro postavu Krále elfů, protože byl krajně přesvědčivý stejně jako Eddie Marsan v roli pana Norrella. Do seriálu se mi z nějakého záhadného důvodu příliš nechtělo, ale hned od první epizody jsem se od něj nemohl odtrhnout a výborně jsem se bavil. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Po první epizodě, která mi vůbec nedávala smysl, jsem raději sáhla po knize. Dočetla jsem a říkala si, tohle se nadá zfilmovat. BBC se s tím prala jak nejlépe dovedla. Na pohled nádherné, dějově chaotické a zkratkovité. Nedovedu říct, jestli to dává smysl těm, kteří knihu nečetli, nejsem si tak úplně jistá, jestli dává smysl samotná kníha, spíš bych se příkláněla k tvrzení, že nedává.V posledních dvou epizodách se však podařilo vybudovat napětí, jaké mohou jiné miniserie téhleté jen tiše závidět. Tak jak jsem byla na začátku rozpačitá, tak jsem po skončení potěšená. Je zbytečné se snažit rozklíčovat jednotlivé motivace nebo se babrat v tom, jak tenhle svět vlastně funguje a co za tím vším vězí (toho jsem si užila dost při čtení knihy a stejně to k ničemu nebylo). BBC se hodně snažila a herci tomu nemálo napomohli. Eddie Marsan byl skoro tak iritující Norrell jak jsem si ho představovala a Marc Warren má očekávání daleko předčil. Výkony mnoha dalších byly velmi dobré, ale vypisovat všechny by nemělo smysl. Plusové body za konec. ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Vidím v tom hlavne premrhaný potenciál. Nie jednoduché sa vžiť do sveta s tak nejasnými pravidlami a s postavami, ktorých motivácie nie sú zakaždým pochopiteľné. Buď je to zakorené už v samotnej predlohe, alebo sa stala chyba niekde na polceste medzi ňou a adaptaciou. I keď sa dej odohráva v priebehu rokov, po skončení som mal dojem, že sa v ňom až na úvod a záver väčšinu času neudialo vôbec nič zásadné a celá línia s vojnou bola tak trochu naviac. Tretí diel The Education of a Magician odohrávajúci sa z podstatnej sčasti na portugalskom fronte pritom paradoxne považujem za vrchol celej minisérie a jeho kvality nedosiahlo ani finále. Je to škoda, pretože v jednotlivých momentoch ide o dobre zvládnuté dielo, naviac podporené výbornou výpravou a trikmi. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený román zfilmovali Britové dokonale. Triky jsou opulentní, herecké výkony dokonalé i u malých rolí, perfektní výprava a spletitý děj je podaný přehledně. Výborně jsou vybraní hlavní představitelé - pišišvor pan Norrell, který ale občas umí překvapit a místo své obvyklé malichernosti ukáže velkorysost. Sebestředný Jonathan Strange, který se nakonec obětuje. A gentleman s vlasy jako chmýří bodláčí - Mark Warren, jakoby se pro roli démonicky odtažitého, krutého, ale zároveň přitažlivého elfa přímo zrodil. ___ Ačkoliv hlavními postavami jsou muži, role žen, třebaže jsou nenápadnější, je zásadní. Kvůli nim a pro ně se kouzlí, lámou tabu a vůbec všechno konání je jimi ovlivněno. Je tu nevřčená, ale stále přítomná výčitka: muži je berou jako doplněk, cestu k bohatství, samozřejmost. Nevnímají je jako plnohodnotné bytosti, neposlouchají je, nerozumí jim (proto ta neviditelná růže v ústech, proto ten proud pro muže nesrozumitelných historek, kterými se ženy marně snaží něco říct). Žádný z hlavních hrdinů tuhle bariéru nepřekoná, to až vedlejší postavy dokážou ženy pochopit a porozumět jim. Jako jedinou cestu z téhle šarády vidí autorka skepticky odluku v manželství - muži i ženy si nakonec každý jdou vlastní cestou. Dost deziluze, že? ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Strange a Norrell je pohádkovější než brutální a dekadentní Penny Dreadful. Je tu víc elfů, kouzel v dešti a důstojných gentlemanů než potrhaných mrtvol a chlípných zrůd - a trochu mi to by to bylo líto. PD nastavila laťku tomu, jak viktoriánská magie může vypadat a JS-MN proti tomu vypadají trochu televizně. Na druhou stranu mají ucelený, hezky odvyprávěný a konzistentní příběh, což třeba o PD říct nešlo. Seriál má 7 dílů a můj dojem postupně vzrůstal od 3* okay-ish úvodu, přes několik docela napínavých 4* dílů ve střední části až k 5* finále. Konec, kde se složí všechny linky dohromady, je vážně super, ale chápu, pokud k němu někdo v drsné konkurenci jiných seriálů nedoputoval. ()

Galerie (112)

Reklama

Reklama