Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

S01-S05: Pro milovníky prehistorie je tohle povinnost! Aby si to však člověk užil, musí přistoupit na pravidla hry. Je to totiž hrozně cheesy, a to především v úvodních epizodách, nicméně seriál neustále šlape na plyn, výběr pravěkých potvor je rozmanitý (CGI se postupně zlepšuje) a krásně se tu pracuje se vývojem jednotlivých postav. Body count je celkem vysoký, což se dá čekat od seriálu o "příšerách". Navíc se v průběhu děje ukazuje, že nejen komparz, ale ani žádná z hlavních postav si nemůže být jistá svým přežitím. Kolem a kolem se jedná, navzdory prvotním dojmům, o minimálně výbornou sci-fi jednohubku, která toho ale nakonec nabízí mnohem víc, než se na první pohled zdá. PS: James Lester je motherf*cking badass. 8/10 ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má dva základní vážné problémy: první je děsná namachrovanost hlavních postav. Tzn. všichni okamžitě znají všechna řešení, ničeho se nebojí, bleskově vědí co dělat, všechno mají k dispozici, je to jak počítačová hra a stejný problém měla např. nedávná třídílná Zahada Bermudského trojúhelníku. Je to chyba jak scénáristická, tak herecká. A druhý problém jsou televizní triky. Což je u seriálu, který na tricích stojí, opravdu podstatná chyba. Bohužel je to průšvih do očí bijící - počítačové potvory naprosto nekorespondují s natočeným prostředím. Jsou špatně nasvětlené, špatně zaostřené, dokonce se hýbou jinak než kamera a prostředí. Takhle špatně to bylo naposledy vidět snad jen v Putování s dinosaury. Navíc třeba stonožka, která řve jako Vetřelec, je fakt blbá. Celkově mě to vůbec nezaujalo. I když námět má velký potenciál, zpracování to bohužel sráží. ()

Reklama

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to úžasný seriál, první díl jsem viděl když jsem si kupoval DVD. Ten seriál je super! Postavy sympatické, hodně lidí si stěžuje na efekty, ale vyšlo to už v roce 2006, za mě efekty v pohodě. ˇˇ´´´´´´1. SÉRIE 7/10 - Solidní start, ale je vidět že se máme těšit na něco mnohem lepšího. Ony ty všechny epizody jsou fajn, postavy se teprve projeví, to je hold úděl prvních sérií, ale najdou se tu dvě docela slabší epizody, až silně nepřesvědčivá pátá s pterodaktylem, a známá neoblíbená epizoda s pavouky, kterou mám ale upřímně rád, hlavně kvůli emocím. Pilotní díl je dost dobrý, třetí se čtvrtým jsou velmi kvalitním zpestřením příběhu, kde ta čtvrtá mě absolutně emocionálně rozsekala. A finální šestá epizoda je absolutně boží a představí nám monstrum které se s vím vzhledem může rovnat těm nejlepším filmovým monstrům. ''''''''''' 2. SÉRIE 8/10 - Naprostý vrchol. Postavy a mytologie o krok zajímavější a zábavnější. Ze samotných epizodních zápletek srší více nápadů, a vizuální stránka je o HODNĚ lepší než v první sérii. První epizoda je super, bohužel druhá tak nějak nefunguje, třetí je skvělá, čtvrtá je naprosto fenomenální s úžasnými monstry a atmosférou. Pátá se šestou skvěle vyplňují cestu k finále, který je to nejlepší co tento seriál potkalo. Jsem nadšený. ''''''''''''''' 3. SÉRIE 8/10 - Nápaditost a skvělá mytologie pokračuje, nové postavy jsou skvělé, možná čtvrtý díl je trochu slabší, ale vrcholení třetího dílu, akce v osmém díle, děsivost druhého dílu, nebo samotné finále, jsou prostě v rámci seriálu prvky, které seriál neuvěřitelně táhnou nahoru. Kvalita je tak o krok dolů než u předešlé série, stále si ale třetí sérka zachovává podstatu seriálu. ''''''''''''' 4. SÉRIE 8/10 - Někdy se stane že začne být seriál se čtvrtou sérií mírně repetetivní a značně horší, a né žeby byla čtvrtá série lepší než předchozí dvě, ale je až k nevíře že všechny díly jsou solidní, a minimálně polovina z nich patří k tomu nejlepšímu ze seriálu, ty vodní dinosauři v městečku, zvíře co vraždí bezdomovce, vlci na svatbě, nebo monstrum ve škole, a bílý dinosaur stromolez.'''''''''''''''''' 5. SÉRIE 7/10 - No, a bohužel, poslední finálová řada je ta úplně nejslabší, ale pořád nabízí dost dobré díly, v čele s epizodou s velkými brouky. Finální části v poušti skvělé, ale finále nejiskřilo tolik, protože každá série je očividně o level jiná - první je spíše o utváření příběhu, druhá je výrazně epičtější a nabízí více epizodních zápletek, třetí má téměř úplně jiný feeling a hodně změněnou mytologii, čtvrtá je modernější a akčnější a pátá podivný mix prvních dvou sérií a té čtvrté. Ale jsem rád že jsou všechny série aspoň nadprůměrné. Žebříček všech sérií: Nejlepší: 02, 03, 04, 01, 05 :Nejhorší ()

IPajule 

všechny recenze uživatele

Seriál na, který jsem se koukala pořád dokola. Znovu a znovu. Nevím proč mě to bavilo, ale to překvapení v každém díle i minutě. První sérii hodnotím slabým průměrem, ale ta poslední jakoby z oka vypadla té první. Tolik detailů a změn, které nastanou během chvilky vás navnadí na pokračování a touhu po dalším díle. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom guilty pleasure, ale myslím, že kedysi by som si ho užil viac. Seriál sa celý čas zaoberá tajomnými zjaveniami prehistorických zvierat na rôznych miestach v súčasnom svete. Zároveň sleduje skupinu vedcov a ochranárov, ktorí sa snažia pochopiť tieto javy a ochrániť verejnosť pred nebezpečenstvom. Rozhodne mu nemožno uprieť, že ponúka zaujímavé nápady a dobre spracované vizuálne efekty, ktoré prinášajú prekvapenie a napätie. Avšak, napriek jeho úsiliu, mnoho epizód pôsobí povrchne a predvídateľne. Postavy sú často klišé a málo výrazné, čo obmedzuje ich príbehy a charaktery. Možno až s výnimkou záporákov, ale klaďasi boli väčšinou katastrofa. Lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Scény z období pozdního permu, do něhož se otevře anomálie v epizodách Leapin' Lizards (2007) a Future Foe (2007), se natáčely na Kanárských ostrovech. Zdejší porosty borovice kanárské rostoucí na vulkanickém substrátu se podle mnohých studií skutečně podobají ekosystémům z tohoto období mladších prvohor, jelikož tehdy probíhala na severní polokouli rozsáhlá sopečná činnost a navíc se i poprvé celosvětově rozšířily jehličnany. (Marasuchus17)
  • Ve 4. epizodě 3. řady se objevuje v hostující roli světoznámí zoolog a dobrodruh Nigel Marven, který uvádí i řadu dokumentů o pravěku a cestování časem, jako například Putování s dinosaury (od r. 2003), Chased by Sea Monsters a Prehistorický park (od r. 2006), za kterými stojí stejná televizní stanice i stejný producent a režisér Tim Haines. V prvních třech řadách lze pak zpozorovat podobnost zvířat se zvířaty ve zmíněných dokumentech. (Pod)
  • Vyobrazení většiny pravěkých zvířat je založeno na vědeckých poznatcích, nicméně tvůrci jim chtěli dodat jistou míru osobitosti, a tak mnohým z nich dodali vyšší inteligenci, než jakou mohla doopravdy disponovat. Ta se projevuje např. uvažováním zvířat o tom, koho sežrat nejdříve. Mimo to též tvůrci chtěli, aby vyhlížela o něco děsivěji, a proto mnohým z nich přidali pár znaků navíc (např. v případě gorgonopsida větší tělesné rozměry a čtyři šavlovitě zahnuté zuby místo dvou). Nejextrémnější jsou v tomto ohledu živočichové z budoucnosti, z nichž je nejikoničtější predátor z budoucnosti – fiktivní nelétavý obří dravý netopýr se zakrnělým zrakem a mimořádně skvěle vyvinutou echolokací. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama