Reklama

Reklama

Life on Mars

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2006–2007), 16 h (Minutáž: 60 min)

Hudba:

Edmund Butt

Hrají:

John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Joanne Froggatt, Archie Panjabi, Lee Ingleby, Stephanie Jacobsen, William Matheson, Kevin McNally (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

DCI Sam Tyler (John Simm) je schopný manchesterský kriminalista. Při pronásledování podezřelého se dostane do těžké dopravní nehody a upadne do bezvědomí. Tyler se probírá zmatený, s nejasnými vzpomínkami a s hrůzou zjišťuje, že se nachází v roce 1973. Už není DCI, ale pouze inspektor, a zrovna byl přeložen na jiné manchesterské policejní oddělení. Zde se potkává s další ústřední postavou seriálu, svým šéfem, DCI Genem Huntem (Philip Glenister). Hunt neboli "Guv" je typem drsného pouličního policajta, tedy přesným opakem "moderního" Sama Tylera. Sam netuší, proč se ocitl v 70. letech. Je snad v komatu a žije v nějakém zvláštním snu? Nebo cestoval časem do minulosti? Bude na to muset přijít, jinak se nedokáže vrátit zpět. Ale o čem LIFE ON MARS doopravdy je? Je o prolnutí současnosti a minulosti. Na jedné straně Sam Tyler, policista 21. století, znalý moderních vyšetřovacích postupů. Na druhé Gene Hunter, starý dobrý pouliční polda, který z vás klidně vymlátí duši, aby dostal svou odpověď. Současnost i minulost v kvalitní krimi s mírným nádechem tajemna, to je LIFE ON MARS. Zatím byly natočeny dvě série po osmi epizodách. LOM je také vítězem BAFTY a několika mezinárodních cen. (Sowa)

(více)

Recenze (122)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Life on Mars jsem považoval za nejlepší britský kriminální seriál. Pak přišel Sherlock a nic se na tom nezměnilo. Stejně jako série příběhů o nejslavnějším anglickém detektivovi, i Life on Mars spojuje přímočaré retro, moderní komplexní svět a typický anglický smysl pro humor. A pokud je to vůbec možné, činí tak ještě dovedněji. Dokonce bych řekl, při vší úctě k duu Benedict Cumberbatc & Martin Freeman, že disponuje lépe napsanými i zahranými postavami s nosnější zápletkou. Patnáct dílů nezakolísalo ani napětí, ani atmosféra. A ten poslední nabídl šestihvězdičkový závěr, který možná není tím nejlepším vůbec, ale tehdy bych na to přísahal a odstup několika let na tom změnil jen málo. Ten zbytek co chybí seriálu k dokonalosti, dotáhl soundtrack z hitů sedmdesátých let. ()

Revanx 

všechny recenze uživatele

Po prvej casti druhej serie davam hviezdicku dole. Britske zalezitosti mam strasne rad, ale toto je jednoducho strasne prehypovane. Cela ta linia v ktorej sa Sam snazi zistit preco sa ocitol v roku 1973 je urobena velmi otravne a absolutne nici to, co ma byt tym hlanym lakadlom serialu- drsna retro akcia z rokov sedemdesiatych prezivana chlapikom z roku 2006. ()

Reklama

jasiska 

všechny recenze uživatele

To, čo robí väčšinu seriálov obľúbenými a dodáva im tú pridanú hodnotu, ktorá z nich robí úspech, je dejová línia na pozadí jednotlivých dielov, ktorá na seba naväzuje a diváka núti pozrieť si ďalšiu časť. Tú máme aj v Life on Mars, ale prekvapivo, jednotlivé prípady v každej epizóde považujem za lepšie. A ani nie tak pre ich kriminalistickú originalitu či genialitu detektívov, ale vďaka konfliktom a morálnym dilemám, ktoré vznikajú v dôsledku koexistencie moderného kriminalistu držiaceho sa faktov a ctiaceho každú literu zákona a hrubého policajta 70-tych rokov riadiaceho sa heslom "Čo nejde silou, ide ešte väčšou" a "Účel svätí prostriedky". O konci som počula samé dobré veci, tak som sa naň veľmi tešila. Samozrejme, dopadlo to tak, ako to vždy dopadá, keď máme o niečom vopred príliš veľké predstavy, a to sklamaním. Bol totiž príliš dokonalý - diváci sa všetko dozvedeli, Sam si vybral, čo chcel, so všetkými bol za dobre - no rozprávka. V skutočnosti je to však blud na entu. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Bodie and Doyle meet Charlie Kauffman. Námět je to stejně prostý jako geniální: Šéfinspektor manchesterské policie Sam Tyler upadne do bezvědomí po přímém kontaktu s čelním nárazníkem projíždějícího auta a probudí se na místě nehody o 33 let dříve. Auto zmizelo bůhvíkam, s ním i silnice, soudě podle dokladů ztratil Sam někde jednu hodnost a v dříve vycíděné a vymalované policejní stanici se teď v oblaku cigaretového kouře procházejí chlápci, kteří nosí kotlety a flanelové košile, předpisy jsou pro ně sprosté slovo a pro ránu nikdy nejdou daleko. Vyvážená kombinace akce a humoru, vcelku dost mysteriózna, nádherná retro patina 70. let, nadupaná znělka, naprosto nesrozumitelná angličtina a David Bowie – to je Life on Mars v celé své kráse. Co epizoda, to jeden zajímavý, pečlivě vygradovaný příběh s promyšlenou pointou. Musím říct, že podobný pocit nefalšované dokonalosti jsem naposledy zažila snad jen u prvních dvou sérií Lost, s tím rozdílem, že tvůrci LOM věděli, kdy přestat, a nenatahovali seriál víc, než bylo zbytečně nutné. Možná, že moje nadšení už napodruhé nebude tak veliké, to ale nic nemění na tom, že Life on Mars je jedním z nejlepších a nejoriginálnějších britských seriálů posledních let se skvěle napsanými postavami. Hlavně Gene Hunt, to je přímo automat na hlášky. She’s as nervous as a very small nun at a penguin shoot. ()

Kracken 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu velmi kvalitní seriál. 70. léta a vše s ní spojené mi opravdu sedlo mému retro stylu, nemluvě o hudbě a autech. Dva policajti, jeden nekompromisní drsňák který všechno řeší pěstma a drsnejma kecama a druhej inteligentní správnák až za hrob. Tak tahle kombinace rozhodně funguje. Navíc ta záhada proč se ocitl v roce 73 je vážně záhadná a celej děj vyzdvihuje ještě výš. Fakt dobrý!!! ()

Galerie (71)

Zajímavosti (8)

  • V 8. epizodě 2. série Sam Tyler (John Simm) zmiňuje tři definice správné policejní práce podle RoboCopa (1987), kterého v roce 1973 přirozeně ještě nikdo neznal. Nejedná se o chybu, ale o jeden z mnoha vtípků v seriálu. (ČSFD)
  • Postava Sama Tylera (John Simm) byla pojmenová podle Rose Tyler (Billie Piper), která byla společnicí desáté reinkarnace Doktora ze seriálu Doctor Who (od r. 1963). V americké verzi je Rose Tyler matkou hlavní postavy. (Shakaar)
  • V 7. minutě, když se rádio samo přeladí, v něm můžeme slyšet skladbu „Disco 2000“ od britské kapely Pulp z roku 1995. (Trajektt)

Reklama

Reklama