Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Českou filmovou komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský podle původního námětu a scénáře Vratislava Blažka. Je to bujný a současně i trochu nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, jejichž snem bylo prožít alespoň jednu noc ve víru velkoměsta. Na splnění tohoto snu věnovali nejen velké finanční prostředky, ale ve snaze, aby na nich nikdo nepoznal jejich zcela nesvětácké povolání a prostý venkovský původ, vyvinuli nesmírné úsilí k získání aspoň povrchního nátěru vybraného chování a vzdělanosti. Tento pygmalionovský motiv autoři filmu rozvedli ve zcela nezvyklé šíři a nechali vyústit v mumraj vtipných nápadů, slovní i situační komiky. Trojice světáků (J. Sovák, V. Brodský, J. Libíček), které společenské výchově vyučuje kustod Dvorský (O. Nový), doplněná trojicí lehkých slečen (J. Jirásková, J. Bohdalová, I. Janžurová), z nichž se stará kuplířka (J. Šejbalová) snaží udělat opravdové dámy, dovolila naplno rozvinout bohatou škálu komediálního umění, které ani po letech neztratilo nic ze své účinnosti. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (35)

Oldřich Nový

  • Jiří Sovák, který jej poznal už pozdnějším věku, na něj pro Slávku Kopeckou vzpomínal: "Sešli jsme se při natáčení Světáků. Předtím jsem ho ctil jako herce, samozřejmě, byl ve svém žánru špička, hvězda, určitý typ, který udělal spoustu práce. Osobně a lidsky jsem ho poznal - byl to prostý člověk, vtipný a příjemný. Měl jsem kamaráda v Rožmitále, dělával mi výborný salám z divočiny. To byla paráda. Delikatesa. A tak jsem jednu štrycli dal také Oldřichu Novému. Pak, kdykoliv jsme se kdekoliv setkali, usmíval se a pravil: 'Salám jest?'" Nebyl primadona, která by společensky zatěžovala, člověk se v jeho společnosti cítil dobře. Znáte přece lidi, kteří nedokážou myslet na nic jiného než na to, jak jsou slavní. A to každého za chvíli přestane bavit. Začne to brzdit tok společenské zábavy. Takový Nový nebyl. Rád také legrace vyprávěl, vymýšlel a dělal. Báječný partner - jinak jsem ho nepoznal." (NIRO)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama