Reklama

Reklama

VOD (1)

Život novináře Stevea Lopeze se ocitl ve slepé uličce. Novinový průmysl je vzhůru nohama a jeho manželství je v troskách. Nedokáže si vybavit, co že to vlastně miloval na své práci. Jednoho dne se prochází po losangeleských ulicích, když vtom spatří muže, který podmanivě hraje na housle. Muž se jmenuje Nathaniel Ayers a je evidentní, že trpí psychickou poruchou. Během rozhovoru se Lopez od něj dozvídá, že studoval na slavné hudební škole Juilliard. Stevea zajímá, proč student prestižní školy skončil na ulici. Zjistí, že Ayers po dvou letech studia zanechal, protože u něj v raném věku propukla schizofrenie a sen o velkých koncertních síních se brzy rozplynul. Další den Steve Ayerse vyhledá a znovu mu řekne, že by o něm chtěl napsat sérii článků. Rozhodne se, že se pokusí změnit hudebníkův život, a vydává se do boje s větrnými mlýny. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (250)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak tohle někdo může nazvat tuctovým. Downey a Foxx jsou úchvatní, hudba překrásná a kamera všechno jen ne obyčejná. Je fakt, že emoce trochu převládají nad příběhem, ale má to příjemnou atmosféru a chytlo mě to za srdce. Trošku mě štval rozháraný scénář, což je tady asi největší slabina. Ale jinak fajn film. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Celkem prostý příběh o hudebníkovi-bezdomovci a žurnalistovi, který vychází ze skutečných událostí, povýšil Joe Wright svou režií na velmi kvalitní zážitek. Sólistu, přestože vypráví o skutečných lidech, snad ani nelze brát jako klasický životopisný film, neboť není pevně semknut s určitou postavou, jejíž život by zprostředkoval divákovi, místo toho se téměř rovnoměrně věnuje jak psychicky labilnímu hudebníkovi Nathanielovi Anthony Ayersovi, tak i žurnalistovi Steve Lopezovi, přičemž, jelikož film vychází právě z Lopezových novinových článků o Ayersovi, je vše podáno jakoby z jeho pohledu (plus několik flashbacků z Ayersova dětství). Film tedy nevypráví jako klasický životopis o životě hudebníka, který skončil mezi bezdomovci, místo toho je to příběh o tom, jak se jeden novinář s ním sbližuje a přitom odhaluje střípky z jeho života. Na životopis je tento film prostě málo informativní a zabývá se jen drobnými výseky z Ayersova života a místo toho se zaměřuje hlavně na Lopezovu zkušenost s ním a vztah, který mezi nimi postupně vzniká. Sólista má oproti Wrightově předešlému Pokání výrazně jednodušší a ne až tak atraktivní příběh, o to více se ale zaměřuje na samotné postavy a vztahy mezi nimi a já věřím, že kdyby neměl Wright k dispozici tak skvělé herce, jako je Robert Downey Jr. a Jamie Foxx, mohl tento film lehce skončit katastrofou, neboť právě na jejich skvělých výkonech stojí prakticky celý Sólista...na nich, na krásné klasické hudbě, opojné režii a kameře a decentně podaném obsahu. A jelikož jsem rád za každý film, ve kterém dostane Downey Jr. prostor na to, aby předvedl svůj herecký um, jelikož zbožňuji mimo jiné i tu klasickou hudbu a jelikož mám rád film se zajímavými postavami, Sólista si mě naprosto získal, přestože chápu, proč spoustu lidí tento film bude spíše nudita a uvidí v něm jen "vykalkulovaný akademický doják"...to ale není můj případ, proto hodnotím tak, jak hodnotím. 90% ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem teda nečekal. Ukázka mě navnadila na svižný film. Dostal jsem rozvleklý příběh, který skončí tak, jak začal a člověk má díky tomu pocit, že se vlastně díval skoro zbytečně. Herci velmi dobří, ale humor který naznačoval trailer, chybí úplně. Situaci zachranuje Wrightova zručná režie a opravdu mistrovská kamera. Ale opravdu nepochopím, proč nádherná hudba, která je v traileru, ve filmu nezazněla ani jednou?! WTF? Wright mě svým Pokáním naprosto dostal, hodnotil jsem pěti hvězdami, ale tohle bylo šlápnutí vedle. Škoda, tolik jsem si od toho sliboval. Holt trailery jsou svině. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Susannah Grant / Predloha: Steven Lopez | Hudba: Dario Marinelli | Produkcia: Garz Foster | Distribúcia: DreamWorks Pictures. Universal Pictures | Štúdio: Studio Canal, Participant Media, Working Title Films | Rozpočet: 60 miliónov $ | Tržby: 38,454,152 $ || Filmy podľa skutočného príbehu už zo základu väčšinou trošku krívajú, buďto 1) z jednoduchého dôvodu, že materiál nie je dosť silný a konzistentný a tým pádom tvorcovia doňho chcú natrepať viac, než v skutošnosti vie uniesť, 2) alebo preto, že pri zhotovení filmovej adaptácie sú prítomné oné skutočné osoby z príbehu, ktoré majú "dopomáhať" tvorcom urobiť film lepším a tým pádom ho silne ovplyvňujú. The Soloist je tým prvým prípadom, kde je základná línia síce pekná, ale zápletka nie je schopná udržať dvojhodinový príbeh na úrovni nadpriemernosti. A to je potom úplne jedno, či majú tvorcovia po ruke dvoch špičkových hercov za 20 mega na hlavu v kulisách a technike za 10+10 mega, výsledok bude (ne)pochopiteľne nefunkčný. Raz sa to ajtak oplatí pozrieť, v závislosti od toho, či máte v láske farebné obrazové halucinácie v štýle Windows Media Player 7 ;-) 50% | HD, HU DTS | ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Na sólistu som sa tešil od prvého momentu ako som sa dozvedel že Joe Wright natáča ďalší film. Hneď na úvod treba skonštatovať dve veci - prvá z nich - film je skvelo natočený, skvelo zahraný a každá jedna zložka je absolútne vyšťavená na maximum. Herecké duo Foxx a Downey Jr. sú jednoducho skvelý a celý ich vzájomný vzťah, na ktorom je postavená celá zápletka - je uveriteľný, nenudiaci a krásny. Wright jednoducho vycítil potrebu ukázať emócie bez emočného vydierania a za to mu ďakujem, pretože som si film užil a určite si ho pozriem ešte raz. Druhá vec, ktorú musím skonštatovať je - že Joe Wright natočil dva omnoho lepšie filmy ako tento. Dôvod je jasný. Tam kde v Pokáni a Pýche a predsudku vytvoril ľahší ale o to krajší ekvivalent literárnych diel - v Sólistovi mi prišlo, že aj napriek niektorým neskutočne vydareným scénam väčšinou tápal, či už v scenári, alebo v réžií. V niektorých scénach je až nechutne vydieť, že Wright skrátka nevie, čo nám má tou scénou vlastne povedať. Ale aj napriek tomu sa jedná o kvalitný film, ktorý by v rukách niekoho menej skúseného dopadol omnoho horšie. Downey jr. koniec koncov v každej svojej úlohe dokazuje, že sa narodil práve pre ňu a to je aj dôvod prečo v tomto filme zatieňuje aj oscarového Foxxa. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Skutočný Nathaniel Ayers je vo filme na konci filmu v scéne s koncertom. (Skleni)
  • Jamie Foxx (Nathaniel Ayers) si nechal vytrhať vlastné zuby kvôli úlohe Ayersa, tvrdil: „Moje zuby sú príliš veľké a biele, bezdomovec by také nikdy nemal.“ (Zaara)

Související novinky

Režisér Pokání a indická móda

Režisér Pokání a indická móda

15.03.2009

Indie je v kurzu. Kdo by se tomu po diváckém i oscarovém úspěchu Milionáře z chatrče divil, že? V šlépějích Dannyho Boylea se vydá Joe Wright, který se po „současněji laděném“ Sólistovi vrátí ke svým… (více)

Reklama

Reklama