Reklama

Reklama

Ďáblova bible

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2007, 26 min

Obsahy(1)

Ďáblova bible a nebo také Codex gigas. Tak bývá nazývána kniha, která vznikla na přelomu 12. a 13. století v klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Obsahuje nejstarší českou kroniku, latinský opis Bible, kalendárium, různé traktáty, seznam podlažického bratrstva, nekrolog se jmény 1635 zemřelých a dokonce i zaklínadla. Podle legendy ji za trest musel napsat za jedinou noc zlobivý mnich, který o pomoc požádal ďábla. Ten si v ní na oplátku vymínil své zobrazení - a tak se také stalo. Samotný ďáblův portrét měří zhruba půl metru a tato největší kniha na světě byla také ve středověku kvůli své velikosti považována za osmý div světa. Od roku 1648 je uložena v Královské knihovně ve Stockholmu. Doputovala tam jako součást rudolfinského pokladu a od té doby opustila Švédsko pouze dvakrát. Po třetí, v r. 2007, byla tato kniha nevyčíslitelné hodnoty zapůjčena do Prahy. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Stanley

Stanley (hodnocení, recenze)

Davson321 je pravděpodobně duševně nemocný jedinec, který tráví čas tím, že systematicky probírá TV programy a přiřazuje hodnocení všemu, co obsahují, bez ohledu na to, zda pořady viděl či nikoli. Takových entit se však na CSFD bohužel vyskytuje více.

Stocki

Stocki (hodnocení, recenze)

Nebyl to nejhorší dokument,čekal jsem ale trochu něco jiného.Kostel v Podlažicích postavený v místech původního kláštera vypadá moc pěkně.

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

Jo, už jsem to pochopil, to je ten geniální STUDENT, co už má nakoukáno (k 21.11.2007 ve 21:00) 7292 filmů a jiných položek... Hahaha... :o))) Pochcat...

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

Tak by mě zajímalo, kdy jakýsi uživatel Davson321 viděl tento filmek, že už v úvodu premiérového tv vysílání (dnes 21.11. 2007 ve 20:30 na ČT2) mu dokázal dát 5 hvězdiček. No, chápu, když ho neviděl... :-(

Reklama

Reklama